Klinika

A legmagasabb és a legalacsonyabb nemzetek

2017.07.12 Szerda

A férfiaknál a hollandok, a nőknél a dánok a legmagasabbak az OECD-országok lakosai közül. Mi, magyarok a középmezőnyben vagyunk.

Tévhit, hogy a hosszú skandináv férfiak a legmagasabbak Európában. Az első helyen a hollandok állnak, őket követik a dánok, majd az izlandiak, a svédek és a norvégok.

A 20-49 év közötti németalföldi férfiak átlagos testmagassága az ezredforduló után 182 cm, az izlandiak és a svédek középmérete 181-181cm, a norvégoké és a németeké pedig 180-180 cm.
A nők esetében a nemzetközi toplistát szintén a hollandok vezetik, őket követik az izlandiak és a dánok, ahol a fiatal nők átlagos magassága súrolja a 168 centimétert. A svéd és német hölgyek átlagosan 1 centivel maradnak el. Utolsó helyen a mexikóiak állnak, ott 154 cm az átlagos testhossz. Európai viszonylatban a hölgyek között a portugál nők számítanak legkevésbé sudárnak, a 161 centiméteres átlagmagasságukkal. Őket követik a spanyol, az ír és a brit nők. A férfi- és a női „tornasor” eleje és vége között egyébként az uraknál 15 centi különbség mutatkozik, a hölgyeknél 14.

Az amerikaiak az utóbbi időben kimaradnak az akcelerációs robbanásokból. Az új évezred fiatal generációja gyakorlatilag változtatás nélkül felveheti apja ruhatárát. Az EU-n belül más a helyzet: a portugál, az ír és a spanyol férfiak már pár centivel magasabbak mint apáik.


A testmagasságot a genetikai adottságokon túl a táplálkozás minősége és az adott személy genetikai állapota is befolyásolja: a fertőző betegségek visszafoghatják, a megfelelő sporttevékenységek pedig segíthetik a növekedést. A testhossz alakulása szempontjából állítólag két megatározó időszak van: az első a fogantatás körüli periódus, kiegészülve az első kétesztendős fejlődési időszakkal, a második pedig a serdülőkort megelőző életszakasz.

Forrás: hvg.hu