Klinika

Egy telefonos alkalmazással bárki időben kiszúrhatja a hasnyálmirigyrákot

2017.09.04 Hétfő

A hasnyálmirigyrák túlélési aránya nagyon alacsony, ugyanis a tünetek döntő többségében csak előrehaladott állapotban jelentkeznek. Egy új, szemvizsgáló alkalmazás viszont hamarabb jelezheti az egyikfő tünetet, ezzel pedig a beteg túlélési esélyeit is növelheti.

A hasnyálmirigyrák statisztikái megdöbbentőek: az elmúlt 5 évben csak a betegek 9 százalékát sikerült meggyógyítani. Az orvosok sok módszerrel próbálnak tenni az ellen, hogy minél korábban felfedezzék a betegséget: a Washington Egyetem szakemberei szerint a megoldás egy mobil alkalmazásban rejlik.


A BiliScreen alkalmazás a bilirubin, vagyis epefesték szintjét méri fel, de nem a vérben. A vérvételnél ugyanis egyszerűbb és olcsóbb a szemfehérjét vizsgálni, és erre elég az app is, illetve egy papírból készült szemüveg, amely különböző színekkel kalibrálja az alkalmazást.

Az app a szemfehérje sárgulását figyeli, ami a hasnyálmirigyrák korai stádiumában szinte észrevehetetlen szintű, de a bilirubin-szint növekedésével elindul a sárgulás. Amikor szabad szemmel látható a sárgulás, akkor már késő, a hasnyálmirigyrák előrehaladott stádiumban van.

Az app azonnal figyelmeztet, ha minimális sárgulást észlel, ami májgyulladás jele is lehet. Az alkalmazáshoz VR-szemüveghez hasonlító szemüveget is fejlesztettek, amelyben el lehet helyezni a telefont, hogy kiszűrjék a külső fényeket, így még pontosabb legyen az alkalmazás vizsgálata.

A washingtoni szakemberek a szeptemberi Ubicomp 2017 konferencián mutatják be nagyközönség előtt az alkalmazást.

Forrás: hvg.hu