Klinika

Lipogems regeneratív terápia

2018.02.12 Hétfő

A Lipogems® regeneratív terápia A szervezet bőr alatti zsírszövetéből, leggyakrabban a hasfal bőre alól kinyert zsírból zárt rendszerben előállított, differenciálatlan, „elkötelezetlen” sejtek szöveti regenerációt biztosító hatásának terápiás célú felhasználása.

Milyen esetekben indikált a mozgásszervek Lipogems® kezelése?

Jelenleg a nagyízületek kopással járó, ún. degeneratív betegségei esetén ajánljuk olyan egyéneknél, akiknél

  • fiatal koruk ellenére valamilyen porcsérülés alakult ki, melynek helyreállítása visszaadhatja a teljes aktivitást;
  • az egyébként előreláthatóan szükséges ízületpótló protézis műtétekig még idő nyerhető;
  • a protézis műtét ugyan indokolt lenne, de azt vagy a beteg általános állapota vagy egyéb kísérő betegségei miatt nem lehet elvégezni, vagy a beteg elzárkózik a protézis beültetéstől.

Miből áll a beavatkozás?

Helyi érzéstelenítésben, leginkább a hasfal egyik, vagy mindkét oldalának alsó részén ejtett néhány milliméteres metszésből gyakorlatilag fájdalom­mentesen érzéstelenítjük a leszívandó zsírszövetet, és a zsír kinyerése után egy zárt rendszerben
előállítjuk a transzplantációra kész szövetállományt,
amit azonnal a kezelendő ízületbe injektálunk.

Mennyi ideig tart a beavatkozás?

A beavatkozás egyszerű, de soklépcsős folyamat, ezért összesen, - a kezelt ízületek számától függően - mintegy 45-75 percig tart a műtőben, majd 1-2 óra pihenés szükséges a beavatkozás után. Ritka kivételtől eltekintve helyi érzéstelenítésben végezzük.

Mennyi ideig hatásos?


A kezelés után 12 hét múlva javasoltak az első kontroll vizsgálatok. Ez alatt az idő alatt már általában, de még nem szükségszerűen érezhetőek a gyógyulás kezdeti jelei.Ezt a módszert Magyarországon először 2016 januárban, Debrecenben Csernátony professzor úr végezte; Dr. Koós Zoltán főorvos tőle tanulta és ugyanazon év második felében kezdte el a Lipogems műtéteket Pécsett a Da Vinci Magánklinikán. Hazai hosszú távú tapasztalat a Lipogems kezeléssel még nincs. Külföldi, olasz, amerikai es lengyel tapasztalatok alapján az első kezelés után kb.1.5 – 2 évig tarthat a hatás. A Lipogems beavatkozás azután megfelelő indikáció esetén ismételhető és az ismétlés után is hasonló ideig vagy akár tovább is hatásos lehet.

Miért jobb a Lipogems®, mint a zsírátültetést alkalmazó többi termék?

A tradicionális zsírátültetési technikák nem képesek ennyire effektíven eltávolítani a vér, olajos-szerű és egyéb szövettípusok maradványait az átültetendő zsírszövetből, amelyek gyulladáshoz, és a kezelt terület dagadásához vezethetnek. Továbbá, a más technológiákkal kinyert graftok gyakran tartalmaznak nagyobb csomókat, ami lehetetlenné teszi a vékony tű segítségével történő egyenletes beültetést. Más hasonló céllal létrehozott eljárások egyéb eszközöket és gyakran enzimeket használnak, amelyek bonyolultabbá, hosszadalmasabbá teszik a beavatkozást, és roncsolhatják a szövet természetes struktúráját és mikrokörnyezetét.

Mik a Lipogems® előnyei?

A beavatkozás rendkívül egyszerű és gyors. A Lipogems® olyan saját szövetállományt használ, amely nem érintkezik semmilyen külső szennyeződés­forrással, pl. a laboratóriumi feldolgozás és az ahhoz szükséges szállítás során esetlegesen felmerülő veszélyek, ezért gyakorlatilag kizárja a fertőzésveszélyt és más kórokozók a páciens szervezetébe jutását. A Lipogems® az alternatív megoldásokat kereső páciensek „következő generációs” alternatívája a hagyományos beavatkozásokhoz képest.

A Lipogems regeneratív kezelés ára

1 ízület esetében 590 000 HUF
2 ízület esetében 650 000 HUF
3 ízület esetében 710 000 HUF
4 ízület esetében 770 000 HUF