Klinika

A petefészekrák 4 korai jele

2017.07.07 Péntek

Világszerte a rák az egyik vezető halálok, a petefészekrák pedig az egyik legfenyegetőbb változata. Évente több ezer új esetet fedeznek fel belőle, melyek közül mind több végződik halállal.

Petefészekrákról akkor beszélünk, mikor a petefészek sejtjei tumorokat kezdenek kifejleszteni, melyek aztán rosszindulatúvá válnak. A betegséget még csendes gyilkosnak is nevezik, mivel kevés tünete van, és szűréssel is nehezen ismerhető fel. Leggyakrabban a változókorban lévő nőknél fordul elő, már a 30-40-es éveikben járó vagy még fiatalabb nőknél is előfordul. A korai felismerés nagy mértékben megnöveli a túlélés esélyét, ezért érdemes rendszeresen felkeresni a nőgyógyászt.


A petefészekrák kimutatására nem létezik egyértelmű szűrési vagy tesztelési módszer. A betegség tüneteit sajnos rendkívül sok esetben összetévesztik más betegségekkel, mint az IBS, így a tumorok korai fázisban gyakran rejtőzködve maradnak, egészen addig, míg elérik a betegség 3. fázisát, amikor a has és a medence tájékán már kimutathatók a csomók.
A legújabb kutatások szerint azonban vannak korai jelei a petefészekráknak melyekről minden nőnek tudnia kell, ezek a következők:

1. Folyamatos puffadás
A folyamatos több mint 3 hetet jelent, ám ha ennyi ideig fennáll a puffadás azt is jelentheti, hogy rákos tumor növekszik.

2. Alhasi és kismedence fájdalom
A fájdalom érinti a gyomor alsó részét, a kismedence területét, és a hát alsó részét. Míg a fájdalom menstruáció után is megmarad (3 hétig vagy tovább) jele lehet petefészekráknak. Azok a nők, akik menopauza előtt állnak, különösen fontos, hogy odafigyeljenek erre.

3. Étkezési nehézség, gyors eltelítődés
Az étvágy jelentős csökkenése több héten át szintén utalhat petefészekrák kialakulására.

4. Fokozott vizelési inger
Ha nem változtatta meg folyadékfogyasztási szokásait, és nem volt felfázva sem, mégis a szokásosnál gyakrabban keresi fel a mellékhelyiséget, lehetséges, hogy a petefészekrák korai stádiumában van.

Mindezek a tünetek természetesen könnyen összetéveszthetők más betegségekkel, ugyanakkor amennyiben korábban nem tapasztalta őket, érdemes felkeresni az orvost petefészekrák szűrése miatt.


Forrás: ketkes.com

Felhívás Pácienseinkhez!

Megnövekedett páciensforgalmunk miatt szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy klinikánkat több úton is elérhetik:
1. telefon (javasolt idősáv: 9:00 - 16:00, +3672/512-050)
2. e-mail (uzenet@davinciklinika.hu)
3. webes időpontfoglalás: https://davincimaganklinika.hu/hu/idopontfoglalas
4. Facebook oldalunkon messenger üzenetben

Köszönjük!