Klinika

Covid fertőzés lezajlása után javasolt kardiológiai vizsgálatok

2021.02.02 Kedd

Kardiológiai vizsgálati csomagunk Covid fertőzésen átesett gyermekeknek és felnőtteknek.

Bár a coronavírus fertőzés elsősorban a légúti fertőzést okoz, mégis egyre több ismeretünk van arról, hogy más szervek is érintettek lehetnek, így a szív is, direkt fertőzés útján, vagy indirekt módon, a szervezet immunválasza miatt. Kezdetben azt gondoltuk, hogy a kardiológiai szövődmények csak a súlyos fertőzésen átesetteknél alakul ki, de a szív-MR vizsgálatok azt mutatták, hogy a tünetmentes és az enyhe tünetekkel megjelenő pozitív esetekben is nagyon jelentős számban volt kimutatható szívizom sérülése már lezajlott fertőzés után. A szívizomgyulladás többek között elhúzódó fáradtságot, súlyos ritmuszavart okozhat, rizikó faktor lehet a hirtelen szív eredetű halálesetekben. A javasolt kardiológiai vizsgálatok a szívizom gyulladás felismerését és a ritmuszavar jeleit keresik.

Magánklinikánkon az Országos Sport Egészségügyi Intézet ajánlását követjük, és nemcsak aktív sportolóknak, de hobbi sportolóknak, és általában mindenkinek ajánljuk. A tünetmentes és az enyhe tünetes esetekben a fertőzés első tüneteitől vagy az első pozitív teszttől számított két hét fizikai kímélet javasolt, a kardiológiai vizsgálatokat csak a 3. héttől javasoljuk. Súlyosabb tünetekkel járó esetekben a szükséges pihenő idő 2-4 hét, a vizsgálatok csak ezután javasoltak.

CoVid fertőzést követő kardiológiai alapcsomag (gyermek és felnőtt):

  • Gyermekek esetén: troponin gyorsteszt, fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang . Ár: 29.000 Ft
  • Felnőttek esetén: troponin gyorsteszt, fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang , negatív troponin gyorsteszt esetén: terheléses EKG Ár: 44.000 Ft (terhelés nélkül: 29.000 Ft)


A tünetektől és a talált eltérésektől függően szükség esetén további vizsgálatokat javaslunk:

  • Szív MR - partnerünk a Pécsi Diagnosztikai Központ
  • Spirometria - pulmonológiai szakvizsgálat
  • Labor vizsgálatok
  • Holter EKG vizsgálat
  • Mellkas Rtg

Kardiológiai csomag Covid fertőzésen átesetteknek

Felhívás Pácienseinkhez!

Tisztelt Pácienseink!

Tekintettel az országos tisztifőorvosi rendeletekre, valamint a továbbra is fennálló járványügyi helyzetre, klinikánk járó és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületébe kizárólag a vizsgálatra és műtétre érkező pácienseink jöhetnek be. Hozzátartozók csak fiatalkorú vagy mozgáskorlátozott páciens kísérőjeként léphetnek be.
Védőmaszk használata kötelező az épületen belül.

A fenti óvintézkedések betartásában megértésüket és együttműködésüket kérjük!

Köszönettel:
Da Vinci Magánklinika