Klinika

Részleges protézis csak a térdkalácsízületbe főleg fiataloknak

2021.11.03 Szerda

Mutatunk egy protézist, ahol kizárólag a kopott terület kapja a protézist, a térdízület többi - nem beteg - része érintetlen marad!

A térdízületi kopásos betegek kb. 10%-ának a kopás csak a térdkalácsot és a vele szemben elhelyezkedő területet érinti. Náluk rendszerint 40-50 éves korukra már súlyos fokú kopás alakul ki, ami a mindennapi életükben állandó fájdalmakhoz vezet. Ezen betegeknek jelenleg hazánkban vagy teljes térdízületi protézist javasolnak, vagy pedig elutasítják a teljes protézis beültetéstől őket, mondván túl fiatalok ehhez. Utóbbi esetben további hosszú évekig napi szinten szenvednek.

Létezik azonban megfelelő műtéti megoldás az ilyen páciensek számára. Ez a térdkalács-ízületi protézis (izolált patellofemoralis protézis), ami a különböző teljes protézisektől abban különbözik, hogy kizárólag a térdkalács és a vele szemben fekvő kopott terület kapja a protézist, a térdízület többi - nem beteg - része érintetlen marad. Tehát a térd szalagjai, a porcgyűrűk és a nem kopott belső és külső oldali ízületi felszínek mind az eredetiek maradnak. Ezáltal az ízület biomechanikája nem változik, olyan marad, mint egy teljesen egészséges térdé. A műtét rövidebb, utána a rehabilitáció gyorsabb és a páciens a gyógyulás után gyakorlatilag teljes értékű életet tud élni.

Korábban is voltak már próbálkozások ilyen térdkalács-ízületi protézis kifejlesztésére, azonban ezek sokáig nem működtek jól. 5 évvel ezelőtt a korábbi hibákat kiküszöbölő új protézis dizájn kifejlesztésével viszont már 95%-os sikerességet lehet elérni.

Ez az új protézis elérhetővé vált Magyarországon is. Pécsett, a Da Vinci Magánklinikán Dr. Koós Zoltán főorvos végezte az első ilyen magyarországi műtétet egy 49 éves hölgyön. A páciens a műtét napján felkelt és sétált, 1 héttel a műtét után elkezdett szobabiciklizni, 5 héttel a műtét után a Mecsekben 12 km-es gyalogtúrát tett térdfájdalom nélkül és rendkívül elégedett a műtét eredményével.

Koós doktorról bővebb információt ezen a linken olvashat. A Klinikánkon szerda és péntek délután rendel. Időpontot online is lehet hozzá foglalni, vagy telefonon, a +36 72/512-050-as telefonszámon!

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika