Klinika

SARS-CoV-2 vírusfertőzés PCR és antitest alapú laboratóriumi vizsgálatai

2020.05.06 Szerda

A Da Vinci Magánklinikán is igényelhető az új koronavírus okozta fertőzés kimutatására szolgáló PCR és gyorsteszt vizsgálat.

Koronavírus szűrése során használt tesztekről: két teszt típust használnak a leggyakrabban, melyek alapvetően különböznek, mást és máskor, más pontosággal mutatnak.

  1. PCR teszt. A vírus genetikai anyagát kimutatja. A rövidítés a Polimeráz Chain Reaction, magyarul polimeráz-láncreakció kifejezésből származik. Ez a technológia forradalmasította a genetikai vizsgálatokat. Kis DNS (vagy RNS, mint a vírus) darabot fel tud szaporítani enzimek segítségével, és így már az analizálható. A PCR technikával speciális molekularis biológiai laborokban akár egyetlen példányban jelenlévő DNS darab is felsokszorozható. Bár a teszt drága, mégis ez ma az egyetlen megbízható módszer a vírus fertőzés igazolására.
  2. Gyorsteszt. A vírusfertőzésre a szervezet immunválasszal reagál, ellenanyagot termel. A teszt során egy csepp vért rácseppentünk a reagens anyagra, ahol egy látható csík formájában jelenik meg a reakció, hasonlóan mint a a terhességi tesztnél. Kétféle ellenanyag (immunglobulin) vizsgálatát végezzük: a gyorsabban kialakuló IgM, és a lassabban, de tartósabban megjelenő IgG tipusokat. IgM tipusú antitestből néhány napja már tartó akut fertőzésre, az IgG tipusú antitestből pedig korábban átvészelt fertőzésre lehet következtetni.
  3. Kombinált teszt PCR és gyorsteszt antitest vizsgálatok együtt a teljes diagnosztikus spektrumot, jelenleg zajló illetve már lezajlott fertőzést mutatja

A PCR teszt a vírus fertőzés során, akár tüneteket mutató, akár tünetmentes állapotról van szó, megfelelő mintában pozitív eredményt ad. A gyorsteszt csak az ellenanyag termelődés megkezdődése után jelenik meg, de a vírusfertőzés gyógyulása követően is kimutatható. Tehát lehetséges, hogy kimutatja azt, hogy most is javában zajlik egy 5-7 nappal ezelőtt kezdődött fertőzés, ezt általában az IgM típusú antitestek mutatják, illetve kimutathatja azt, hogy lezajlott korábban egy fertőzés, ez IgG típusú antitest. Valószínűleg, ahogy sok más betegségben is, az IgG ellenanyagok megjelenése egy lezajlott betegséget követő, immunis, védett állapotot mutathatnak.

Tehát a PCR az aktuális betegség, a vírus kimutatásának legfőbb módszere, a gyorsteszt elsősorban a fertőzésre adott immunválasz kimutatására szól, mely azt bizonyítja, hogy volt-e vírusfertőzés, illetve esetleg, hogy van-e kialakult immunitás. Azokban az esetekben, ahol az immunválasz alapján felmerül akut fertőzés, ott PCR teszt tudja a vírus jelenlétét igazolni.

Klinikánkon is igényelhető az új koronavírus okozta fertőzés kimutatására szolgáló PCR és gyorsteszt vizsgálat.

A vizsgálatra való jelentkezéshez kérjük, töltse ki ezt az űrlapot!

A jelentkezés beérkezése után recepciós munkatársaink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.

A szolgáltatás további részleteihez kattintson ide!