Média

Magyar magánklinika, amerikai mintára, vidéken

2018.12.13 Csütörtök

Az egészség megőrzése minden ember számára nagyon fontos tényező. Ma már sokkal céltudatosabbak vagyunk, és egyre többen kihasználjuk a magánintézmények kiváló szolgáltatásait.

A Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója, a Portfolio-nak adott interjújában egyértelműen megerősíti az előbb említett állításokat. ,,Manapság a betegek már tudatosan keresik a magánszolgáltatókat”- jegyezte meg Kovács Antal. A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a klinika hogyan tekint a jövőre, jelenleg merre látja a folytatást.

Hogyan látja, mennyire erősödött meg az elmúlt években az egészségügy magánlába? Mit okoz ez az állami ellátásban?

A magánegészségügyi intézmények által produkált magyar orvosképzést és a jelenlegi szakmai színvonalat, az állami egészségügy nélkül nem lehetne teljesíteni. Kollégáink olyan gyakorlatokra, tapasztalatokra tesznek szert nálunk, amelyek segítenek megalapozni, hogy a jövőben magas színvonalon tudják végezni munkájukat.

Nyilván megvolt az oka a pécsi alapításnak a város adottságai és egyetemi képzése miatt. Milyen azóta a viszony a Pécsi Tudományegyetemmel, hogyan tud egymás mellett élni az állami és a magánellátás?

Egymás erősségeire építve próbálunk meg minél jobban a betegek igényeinek megfelelni. A döntés a betegek kezében van, szabadon választhatnak.

Vidéki magánklinikaként mennyire speciális a helyzetük, országosan tapasztalható verseny a betegekért?

A Da Vinci Klinikának jelenleg, a régiós járóbeteg-ellátást tekintve nincs komoly versenytársa, beleértve a fél Dunántúlt is, ami szintén hozzánk tartozik. Van pár magánszolgáltató, de egyik sem ennyire komplex.

,,A fekvőbeteg-ellátás tekintetében 70 százalékban az ország minden pontjáról érkezőket műtünk, vagyis ebben a tekintetben ugyanúgy meg kell küzdenünk a betegekért, mint Budapesten egy nagyobb versenytársunknak.”

Nagy előnyünk, hogy a térségben mi vagyunk a legnagyobb klinika, és nincs más intézmény, amelyek közül a páciensek választani tudnának. Nekünk ezt az adottságot kell jól kihasználnunk.

,,Nagyjából ugyanis 300-400 ezer emberről beszélünk, akik közül évente 25-30 ezer látogat meg bennünket, ez az a réteg, amely ki tudja és akarja fizetni a magánszolgáltatás költségét.”

Ha már a vidéki létből fakadó specialitásoknál vagyunk, mennyire nehéz megtalálni és megtartani itt a szakképzett munkaerőt?

Pécsett található az ország egyik legnevesebb orvosi egyeteme,magas klinikum számmal, így a népességhez viszonyítva az egészségügyi dolgozók is nagyobb százalékban vannak. Sajnos nálunk is ugyanolyan arányok tapasztalhatók, mint az ország más területein. Az orvosok és a szakdolgozók körében is nagyon nagy az elvándorlás. Igyekszünk különböző eszközökkel arra motiválni őket, hogy maradjanak itthon. Az egyik ilyen eszközünk a bérezés. A komoly tapasztalattal rendelkező szakdolgozók egyértelműen a magasabb bérkategóriába tartoznak. A jobb körülmények miatt megéri itt dolgozni, akár ugyanazért a bérért is.
A klinikán előre tervezett menetrend szerint dolgozunk, így a munkavállalóktól nem várjuk el az éjszakai ügyeletet.

Tavaly 1,7 milliárd forintos árbevételt termelt a klinika, a 2016-os összeghez képest ez látványos, 45%-os bővülés volt. Milyen bevételi számokat várnak az idei évre?

Most vagyunk túl egy kapacitásbővítésen. Tavaly ugyanis sikerült megvásárolnunk a szomszédos Kikelet Hotelt, amit az idei évre alakítottunk át, így a 6 helyett 18 rendelőnk van már. Jelenleg ott történik. a járóbeteg-rendelésünk. Az ingatlanvásárlásra külső segítséget vettünk igénybe, de az átalakítást saját forrásainkból valósítottuk meg.


Van a tervben ezek után még további bővülés? Mennyire jellemző, hogy a jelentkező igényeket nem tudják azonnal kielégíteni, és már-már várakozási idő alakul ki bizonyos beavatkozásokra?

Az ágyszám növelésével párhuzamosan tervezzük további műtők kialakítását is. Várólista nálunk még nem alakult ki, de a jövőben mindenképp ügyelnünk kell a műtétek tervezésénél, hogy mind az orvosoknak mind a betegeknek megfelelő legyen az időpont.

A teljes interjú a linkre kattintva érhető el!

Forrás:https://www.portfolio.hu/

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika