Média

Magyar magánklinika, amerikai mintára, vidéken

2018.12.13 Csütörtök

Az egészség megőrzése minden ember számára nagyon fontos tényező. Ma már sokkal céltudatosabbak vagyunk, és egyre többen kihasználjuk a magánintézmények kiváló szolgáltatásait.

A Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója, a Portfolio-nak adott interjújában egyértelműen megerősíti az előbb említett állításokat. ,,Manapság a betegek már tudatosan keresik a magánszolgáltatókat”- jegyezte meg Kovács Antal. A beszélgetésből többek között az is kiderült, hogy a klinika hogyan tekint a jövőre, jelenleg merre látja a folytatást.

Hogyan látja, mennyire erősödött meg az elmúlt években az egészségügy magánlába? Mit okoz ez az állami ellátásban?

A magánegészségügyi intézmények által produkált magyar orvosképzést és a jelenlegi szakmai színvonalat, az állami egészségügy nélkül nem lehetne teljesíteni. Kollégáink olyan gyakorlatokra, tapasztalatokra tesznek szert nálunk, amelyek segítenek megalapozni, hogy a jövőben magas színvonalon tudják végezni munkájukat.

Nyilván megvolt az oka a pécsi alapításnak a város adottságai és egyetemi képzése miatt. Milyen azóta a viszony a Pécsi Tudományegyetemmel, hogyan tud egymás mellett élni az állami és a magánellátás?

Egymás erősségeire építve próbálunk meg minél jobban a betegek igényeinek megfelelni. A döntés a betegek kezében van, szabadon választhatnak.

Vidéki magánklinikaként mennyire speciális a helyzetük, országosan tapasztalható verseny a betegekért?

A Da Vinci Klinikának jelenleg, a régiós járóbeteg-ellátást tekintve nincs komoly versenytársa, beleértve a fél Dunántúlt is, ami szintén hozzánk tartozik. Van pár magánszolgáltató, de egyik sem ennyire komplex.

,,A fekvőbeteg-ellátás tekintetében 70 százalékban az ország minden pontjáról érkezőket műtünk, vagyis ebben a tekintetben ugyanúgy meg kell küzdenünk a betegekért, mint Budapesten egy nagyobb versenytársunknak.”

Nagy előnyünk, hogy a térségben mi vagyunk a legnagyobb klinika, és nincs más intézmény, amelyek közül a páciensek választani tudnának. Nekünk ezt az adottságot kell jól kihasználnunk.

,,Nagyjából ugyanis 300-400 ezer emberről beszélünk, akik közül évente 25-30 ezer látogat meg bennünket, ez az a réteg, amely ki tudja és akarja fizetni a magánszolgáltatás költségét.”

Ha már a vidéki létből fakadó specialitásoknál vagyunk, mennyire nehéz megtalálni és megtartani itt a szakképzett munkaerőt?

Pécsett található az ország egyik legnevesebb orvosi egyeteme,magas klinikum számmal, így a népességhez viszonyítva az egészségügyi dolgozók is nagyobb százalékban vannak. Sajnos nálunk is ugyanolyan arányok tapasztalhatók, mint az ország más területein. Az orvosok és a szakdolgozók körében is nagyon nagy az elvándorlás. Igyekszünk különböző eszközökkel arra motiválni őket, hogy maradjanak itthon. Az egyik ilyen eszközünk a bérezés. A komoly tapasztalattal rendelkező szakdolgozók egyértelműen a magasabb bérkategóriába tartoznak. A jobb körülmények miatt megéri itt dolgozni, akár ugyanazért a bérért is.
A klinikán előre tervezett menetrend szerint dolgozunk, így a munkavállalóktól nem várjuk el az éjszakai ügyeletet.

Tavaly 1,7 milliárd forintos árbevételt termelt a klinika, a 2016-os összeghez képest ez látványos, 45%-os bővülés volt. Milyen bevételi számokat várnak az idei évre?

Most vagyunk túl egy kapacitásbővítésen. Tavaly ugyanis sikerült megvásárolnunk a szomszédos Kikelet Hotelt, amit az idei évre alakítottunk át, így a 6 helyett 18 rendelőnk van már. Jelenleg ott történik. a járóbeteg-rendelésünk. Az ingatlanvásárlásra külső segítséget vettünk igénybe, de az átalakítást saját forrásainkból valósítottuk meg.


Van a tervben ezek után még további bővülés? Mennyire jellemző, hogy a jelentkező igényeket nem tudják azonnal kielégíteni, és már-már várakozási idő alakul ki bizonyos beavatkozásokra?

Az ágyszám növelésével párhuzamosan tervezzük további műtők kialakítását is. Várólista nálunk még nem alakult ki, de a jövőben mindenképp ügyelnünk kell a műtétek tervezésénél, hogy mind az orvosoknak mind a betegeknek megfelelő legyen az időpont.

A teljes interjú a linkre kattintva érhető el!

Forrás:https://www.portfolio.hu/

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.


Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése, ezáltal költségeink jelentős növekedése miatt 2022. október 1-től elkerülhetetlenné válik
szolgáltatásaink árainak emelése. A frissített árlista 2022.10.01.-től olvasható honlapunkon, addig is kérdés esetén keressék bizalommal recepciónkat.
Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:
Da Vinci Magánklinika