Általános sebészet

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásaival, betegségeivel foglalkozik.

A sebészet az orvostudomány azon ága, amely a külső vagy a belső szervek elváltozásait vagy betegségeit nem gyógyszerekkel, hanem műtéttel vagy különböző eszközös beavatkozások segítségével végzi. Éppen ezért a sebészet nem köthető egyetlen szervhez vagy szervrendszerhez sem, a sebészet mindegyikkel egyformán foglalkozik.

A sebészet már számos szakterületre specializálódott, például fej-nyaki sebészet, idegsebészet vagy éppen a plasztikai sebészet. A korábbi, jelentős roncsolással járó beavatkozások megszűntek és egyre inkább a kevésbé invazív megoldások terjedtek el. Ma már nem ritka az egynapos sebészeti ellátás sem.

Laparoszkópos lágyéksérv plasztika

Sérv kialakulása lehet vele született vagy szerzett okok miatt. Általában hasi nyomás fokozódása során sérvtömlő kitüremkedése jön létre a sérvcsatornában vagy a hasfal úgynevezett gyenge területein. A műtét során laparoszkóp segítségével direktben megtekintjük a lágyéksérv elhelyezkedését illetve a sérv nagyságát. A műtét során laparoszkópos eszközök segítségével a hashártyát a megfelelő helyen megnyitjuk és lefejtjük a hasfalról. A sérvtömlőt a hasüregbe visszahúzzuk és az így szabaddá vált izmos, csontos részhez a műanyag hálót rögzítjük (kapcsokkal vagy varrattal). Így egy fix nem táguló és nem feszülő területet kapunk, melyet az előbbiekben lefejtett hashártya visszafektetésével befedünk. A hasi szervek ismét a megszokott közegben, normálisan tudnak működni.

A műtétről

A műtétet az eltérés jellegének megfelelően egyedileg tervezzük. A beavatkozás altatásban történik.
Műtéti idő: átlagosan 45 perc. A műtétet követően, a sérvtömlő nagyságától függően másnapig csövet hagyunk a hasüregben az esetlegesen jelentkező váladék levezetése céljából valamint a műtéti területre direkt fájdalomcsillapítót – érzéstelenítőt tudunk juttatni.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
Varratszedés: A behatolások helyét felszívódó varrattal vagy bőrragasztóval látjuk el, így varratszedésre szükség nincs.
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: 2-3 hét
A laparoszkópos lágyéksérv műtét előnyei: gyakorlatilag hason heg nem marad (két 5mm és egy 1 cm-es heg). A has konfigurációba változás nem jön létre. A hasfal feszülés mentesen záródik. Korán terhelhető. Műtét utáni fájdalom gyakorlatilag nincs.

Inguinalis (lágyék) sérv rekonstrukció nyílt feltárásból

A beavatkozás során a lágyékon a sérvcsatornának megfelelően kb. 8-10 cm-es vágást ejtünk, melyen keresztül a sérvcsatornát felkeressük, a benne elhelyezkedő sérvtömlőt kipreparáljuk és részben eltávolítjuk. A sérvcsatornában futó ér, ideg képleteket valamint férfiak esetén az ondóvezetéket megkíméljük. A sérv helyére részben felszívódó előre elkészített hálót ültetünk be feszülés mentesen. A korábban említett szerveket teljes mértékben rekonstruáljuk. A műtétet felszívódó varrattal, kapoccsal vagy eltávolítható öltéssel fejezzük be.

A műtétről

A műtétet az eltérés jellegének megfelelően egyedileg tervezzük. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben, gerincérzéstelenítésben valamint altatásban történhet.
Műtéti idő: átlagosan 45 perc.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
Varratszedés: technikától függően átlagosan 6 nap.
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: 6 hét
A beavatkozás előnyei: Egyes inguino- femoro – scrotális sérveket célszerűbb illetve lehetséges nyílt feltárásból végezni.

Hasfali sérv rekonstrukció laparoszkóppal

A hasfalon általában műtéti beavatkozások után sérvek alakulhatnak ki. Ezek rekonstrukciója úgynevezett kis behatolásból laparoszkóppal háló beültetéssel lehetséges. A műtét során laparoszkóp segítségével a sérvtömlő környezete feltárásra, a tömlő lepreparálásra kerül a hasfali defektust pedig műanyag háló segítségével pótoljuk feszülés mentesen. A műanyag háló rögzítése kapcsokkal vagy belső varrattal történik.

A műtétről

A műtétet az eltérés jellegének megfelelően egyedileg tervezzük. A beavatkozás altatásban történik.
Műtéti idő: A műtéti terület kiterjedésétől függő. A műtétet követően, a sérvtömlő nagyságától függően másnapig csövet hagyunk bent az esetlegesen jelentkező váladék levezetése céljából valamint a műtéti területre direkt fájdalomcsillapítót – érzéstelenítőt tudunk juttatni.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
A műtétet követően átmenetileg haskötő viselése javasolt (3-6 hétig)
Varratszedés: A behatolások helyét felszívódó varrattal vagy bőrragasztóval látjuk el, így varratszedésre szükség nincs.
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: minimum 6 hét
A laparoszkópos hasfali sérv rekonstrukciós műtét előnyei: gyakorlatilag hason új heg nem marad (két 5mm és egy 1 cm-es heg). A has kontúrja az egészséges hashoz hasonlatos. Műtét utáni fájdalom csekély. A nyílt feltáráshoz viszonyítva korábban terhelhető.

Hasfali sérv rekonstrukció nyílt feltárásból, háló beültetéssel

A hasfalon általában műtéti beavatkozások után sérvek alakulhatnak ki. Amennyiben volt korábbi zavaró műtéti heg azt eltávolítjuk, így ez egyben a behatolás helye is. A sérv körbepreparálását követően a felesleges sérvtömlőt eltávolítjuk majd a hasfal izmos része alá a kimért műanyag hálót öltésekkel rögzítjük. Ezt követően úgynevezett drain felett a hasfalat rekonstruáljuk, és réteges sebzárás történik. A bőr egyesítése felszívódó öltéssel, kihúzható öltéssel vagy bőr kapoccsal történhet.

A műtétről

A műtétet az eltérés jellegének megfelelően egyedileg tervezzük. A beavatkozás altatásban történik.
Műtéti idő: A műtéti terület kiterjedésétől függő. Általában 1-1.5 óra. A műtétet követően, a sérvtömlő nagyságától függően másnapig csövet hagyunk bent az esetlegesen jelentkező váladék levezetése céljából valamint a műtéti területre direkt fájdalomcsillapítót – érzéstelenítőt tudunk juttatni.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
A műtétet követően átmenetileg haskötő viselése javasolt (3-6 hétig)
Varratszedés: Technikától függően átlagosan 6 nap
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: A beteg fizikai állapotától függően 6-8 hét
A beavatkozás előnyei: A hasfal rekonstrukcióján kívül együlésben a torzító hegek is eltávolításra kerülnek. Egyes hasfali eltérések csak nyílt feltárásból orvosolhatóak nagy biztonsággal.

Köves epehólyag-eltávolítás laparoszkóppal (cholecystolithiasis)

A laparoszkópia az általános vagy hasi sebészetben egyik leggyakrabban alkalmazott ellátás a köves vagy egyéb epehólyag betegség kezelésére. Lényege, hogy a hasüreget szén-dioxiddal felfújjuk, így lehetőség nyílik a műtéti manőverek biztonságos kivitelezésére. Két 1 cm-es és két 5mm-es behatolási kaput készítünk a hasfalon, és ezen keresztül látjuk a szerveket, és operálunk. A köves epehólyagot minden esetben eltávolítjuk, és kórszövettani vizsgálatra küldjük. A beavatkozás során a hasüreg látható részeit áttekintjük, tájékozódunk.

A műtétről

A beavatkozás altatásban történik, a műtét időtartama átlagosan 30-35 perc, de természetesen a szituációtól függően ez változhat. A beavatkozás előtt 12 órával a puffasztó és nehéz ételek fogyasztása kerülendő.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
Varratszedés: A behatolások helyét felszívódó varrattal vagy bőrragasztóval látjuk el, így varratszedésre szükség nincs.
Előnyei: a korábbi, izmokat átvágó technikával szemben itt a hasfal izomzatát gyakorlatilag megszúrjuk, feltágítjuk, de a rostokat nem vágjuk át. Műtét során 4,5-szeres nagyításban dolgozunk, és így kisebb elváltozásokat is könnyebben észreveszünk, mint a nyílt feltárásnál. A hasüreg látható részét minden esetben átnézzük, hölgyeknél a belső nemi szerveket is.
Gyógyulási idő: sebgyógyulás 4-5 nap, fizikai terhelhetőség a műtét után kb 1,5 héttel.

Epeút laparoszkópos sebészete

Epekövesség illetve egyéb mechanikai akadály képződhet az epevezetékben is. Mivel ez epeelfolyási akadályt okozhat, icterus (sárgaság) képében jelentkezik. A követ illetve az akadályt, mely az epeelfolyást gátolja, meg kell szüntetni. Általában gasztroduodenoszkópon keresztül endoszkópos szakemberek meg tudják oldani, ha nem, akkor hasüregen keresztül laparoszkóppal az lehetséges. Ilyen esetben első lépésben a műtét során a hólyag kivezető csonkján keresztül kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot végzünk, majd különböző manipulátorok segítségével az epevezetéket megnyitjuk, és a benne lévő követ kiemeljük, vagy a bélrendszerbe toljuk. Ismételt röntgenkép után fejezzük be a műtétet.

A műtét időtartama általában 1,5 óra, természetesen ez változhat pozitív és negatív irányba is.
Klinikai kezelés időtartama: 2 éjszakás bennfekvés, utána labor kontroll.
Varratszedés: A behatolások helyét felszívódó varrattal vagy bőrragasztóval látjuk el, így varratszedésre szükség nincs.
Előnye: a hasfal mechanikája nincs megbontva, gyakorlatilag a hasfal izomzatát széttoljuk, azon keresztül operálunk.
Gyógyulási idő: a gyógyulást befolyásolhatja, hogy kell-e T-alakú drain-t bennhagyni átmenetileg az epevezetékben. Sebgyógyulás 4-5 nap. Fokozatos fizikai terhelés megkezdése az általános állapottól függően a műtét után kb. 2 héttel.

Végbél körüli elváltozások műtétei

A végbélben, a vastagbél utolsó szakaszában különböző elváltozások lehetnek, mint aranyeres csomók, nyálkahártya repedések valamint váladékozó fisztulák, polipusok. Ezek műtéti megoldására előzetes vizsgálatot követően altatásban vagy gerincérzéstelenítésben, nyeregérzéstelenítésben kerül sor, de helyi érzéstelenítéssel is megoldható, ha a beteg kéri. Műtét során a kialakult elváltozásoknak megfelelő eredményes technikát választunk, melyet a beteggel a vizsgálatkor talált elváltozás alapján megbeszélünk. Az eltávolított részt minden esetben kórszövettani vizsgálatra küldjük.

A műtétidő általában 30-40 perc.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés (természetesen, ha egyszerű az elváltozás, ez rövidülhet pár órára).
A gyógyulás általában 5-6 nap (az elváltozástól függően ez hosszabb is lehet).
A varratokat általában nem szedjük ki, mert felszívódó öltések, melyek spontán kilökődnek vagy felszívódnak, és a széklettel együtt távoznak.

Aranyeres csomók ellátása gumigyűrű felhelyezésével

Az ún. belső aranyereket speciális eszköz segítségével, gumigyűrűvel tudunk leszorítani illetve eltávolítani. A beavatkozás lényege, hogy a láthatóvá tett belső aranyereket szívó segítségével egy csőbe húzzuk, közben a szívófej külső felszínéről egy gumigyűrűt lövünk az elváltozás tövére. Az így ellátott aranyér spontán leszárad, és széklettel együtt távozik. A beavatkozás gyakorlatilag fájdalommentes és rövid, de az összes aranyeres csomót (ha sok van) egy ülésben nem lehet meggyűrűzni. A gyűrűzések várható időtartama illetve ismételhetősége a vizsgálatnál derül ki. Előnye, hogy a beteg a beavatkozás után azonnal távozhat, életmódváltásra nincs szükség.

Végbélen kívüli-körüli elváltozások

Ezek lehetnek bőrfüggelékek, vírusos fertőzés következtében kialakult csomók. A bőrfüggelékeket helyi érzéstelenítésben vagy általános érzéstelenítésben kis beavatkozással el lehet távolítani. Gyógyulása a sebgyógyulással azonos, ez kb 5-6 nap. A beteg a beavatkozás után, csak teljesen éber állapotban távozhat.
A kialakulhatnak nagyobb, vírusos eredetű csomók (Condyloma acuminatum), melyeket bőr- és nemibeteg gyógyász már nem tud kezelni, ezeket általános érzéstelenítésben vagy gerincérzéstelenítésben távolítjuk el. A beavatkozás lehet égetés, kikaparás vagy kimetszés. Ezt mindig az elváltozás nagysága határozza meg. A beavatkozás után 1 éjszakás bennfekvés szükséges. A gyógyulás általában 10 nap, bőr- és nemibeteg utókezelés szükségessé válhat.

Végbél előesés (Prolapsus mucosae anii)

Általában hirtelen testsúlycsökkenés vagy idősebb korban a tartó apparátus megnyúlása következtében előfordul, hogy a vastagbél kicsúszik az anuson keresztül a külvilágba. Ez különböző mértékű lehet. Amennyiben kismértékű, és spontán visszacsúszik (testhelyzet változással), konzervatíve kezelhető. Amennyiben nagyobb szegmentum csúszik ki, egy speciális vágó-varrógéppel az előcsúszó bélrészletet el lehet távolítani. Egy ülésben az aranyerekért felelős arteriovenosus összeköttetéseket is megszünteti (PPH). A műtétet előkészített (salaktalanított) bélen végezzük altatásban vagy gerinc- vagy nyeregérzéstelenítésben.
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés.
A gyógyulás általában 10-12 nap, lényeges életmódbeli változásra nincs szükség.

Diep (Deep Inferior Epigastric Artery Perforator)

Az emlő csonkolásos műtéte után lehetőség van „saját anyag” felhasználásával az emlőt pótolni. Természetesen, mint szervet, az emlőt nem tudjuk pótolni, csak optikailag. A műtétet speciális érvarratok teszik lehetővé. Lényege: a köldök alatti hasfalról levesszük az ott nélkülözhető bőr és bőr alatti zsírszövetet tartalmazó lebenyt a hozzá tartozó ér nyéllel, az eltávolított emlő helyére beültetjük, az ott meglévő ércsonkokkal az ér nyelet összevarrjuk. A vérellátás biztosítása után az átültetett szövetet emlő formára alakítjuk, későbbiekben rajta mellbimbót alakítunk ki. A beavatkozás precíziós beavatkozás, Magyarországon csak Pécsett végezzük.

GYERMEKSEBÉSZET

Rejtett heréjűség (krypthorizmus)

Kisgyermek egy vagy mindkét heréje nem minden esetben vándorol le a herezacskóba. Amennyiben rögzül a sérvcsatornába, az ivarérettség kor nem tud ép egészséges spermát termelni. Későbbiekben degenerálódhat, hegesedhet, elfajulhat. Sebészi beavatkozással az elváltozás korrigálható, és lehúzható a normál helyzetére.

Fitymaszűkület

A beavatkozás fitymaeltávolítás vagy circumcizio. Kisgyermeknél a glans penis nem tehető szabaddá, mivel a fityma, mely normál állapotban lehúzható róla, beszűkült, hozzánőtt, vagy hegesen elfajult. Kisgyermek korban szükséges az elváltozást korrigálni, hogy felnőtt korban a szexuális tevékenység zavartalan legyen. A hagyományos terápia nem mindig eredményes, ezért legtöbbször (de nem minden esetben) a zsugorodott, heges bőr részletet eltávolítjuk, azaz circumciziot végzünk.

Lágyéksérv

Gyermekkorban ha a sérvcsatorna nem záródik, sérvek alakulhatnak ki. A gyermekkori sérvek viszonylag kisebb beavatkozással korrigálhatók. Felnőtt korban a műtéti beavatkozások bonyolultabbak.

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
Da Vinci Magánklinika