Arcplasztika

Az arcplasztika műtét célja a fiatalosabb, kellemesebb megjelenés visszaállítása.

A bőr az életkor előrehaladtával öregedési folyamaton megy keresztül, melynek során csökken a bőrben levő kollagén és rugalmas rostok száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége, egyre petyhüdtebbé válik, és a gravitáció hatására süllyedni kezd. A bőr és a bőr alatti kötőszövet sorvadása következtében pedig meglazul, és lógni kezd. A bőr alatti izom feszülése a bőr rugalmasságának elvesztésével egyre kifejezettebb redők és ráncok képződéséhez vezet. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát (időjárási tényezők, túlzott napozás, nedvesség, szél, hőingadozás, bizonyos szokások: alkohol-, és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya, stressz, bizonyos betegségek: májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, valamint bizonyos gyógyszerek tartós szedése).

Az arcplasztika műtét célja a fiatalosabb, kellemesebb megjelenés visszaállítása. Több fajta beavatkozás létezik: a klasszikus arcplasztika, a mini lift, és a Silhouette lift. A műtét lényege minden esetben hasonló. Elvégezhető az egész arcon, vagy csak az arc felső részén, vagy csak az alsó részén, nyakon, vagy csak a homlokon is. Mindegyik műtét elvégezhető helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban is.

A beavatkozás hosszadalmas, gondos preparálást igényel. A metszés a halántéktájon a hajas fejbőr területén, a fül előtt, onnan visszakanyarodva a fül mögött és a tarkótájon ismét a hajas fejbőrön halad, többségében nem feltűnő helyen. Az arcplasztika műtét lényege az arc- és nyak bőrének felpreparálás utáni megfeszítése, a felesleges petyhüdt bőr eltávolítása. A sebeket plasztikai varrattal zárjuk, szoros kötést helyezünk fel.

Bármelyik műtétet végezzük, a műtéti hegek legnagyobb része a hajas fejbőr területén és a fül mögött rejtve vannak, csupán a fül előtti természetes barázdában marad egy cérnavékony, alig észrevehető, finom heg, fedetlen helyen.

Nagyon fontos tudni, hogy az arcplasztika műtét nagy felületet érint, ezért ott duzzanat, elszíneződés keletkezhet, amire Önnek fel kell készülnie. A szem esetleges duzzanata miatt szemcsepp használata, borogatás szükséges.

Az arcplasztika műtét után megfigyelési időt követően a beteget kísérővel hazabocsájtjuk. Az otthoni ápolás megszervezése, az utasítások betartása a páciensre hárul.

Arcplasztikai műtét után

A műtét végén nyomókötés kerül a fejre, melyet 1-2-napig tartunk fenn. Ritkán szükséges a fülkagyló mögötti sebzugba drain-csövet helyezni, és 1-2 napig benntartani a szivárgó vér levezetése érdekében. Altatásos műtét esetén mindenképpen egy éjszakát a Da Vinci Magánklinikán kell tölteni, de helyi érzéstelenítés esetén is ezt ajánljuk, jóllehet, ekkor nem feltétlenül szükséges Klinikánkon maradni.

A műtét után elsősorban az alápreparált bőrterület alsó részénél, és a szemek körül kisebb bevérzések keletkezhetnek, melyek felszívódási ideje 2-3 hét. A szorító kötést 1 hét után, a varratokat 2 hét múlva távolítjuk el. Az arc a kívánt eredményt csak 6 hét múlva fogja mutatni. Sajnos az évek múlásával a ráncosodás ritkán, kisebb mértékben újra kialakulhat, de ez szerencsére hosszú időt vesz igénybe.

A műtét előtt a hajat nem szükséges levágni, de a műtét előtti napon valamint közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosás szükséges.

A műtét után 5-6 nappal lehet először hajat mosni, és kb. 3 hét múlva lehet az arcot ismét sminkelni. A műtét utáni első 2-3 napon célszerű magas párnán, felpolcolva aludni, és pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. Az első héten minden olyan tevékenység, amely az arc bővérűségét (kipirulást) okozhatja, tilos! Ilyen hatású az erőlködés, napozás, vagy bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek, vagy alkohol fogyasztása, vagy nagyobb fizikai megterhelés.

Hajfestés 3 héten át tilos! Napozástól 6 héten át tartózkodni ajánlatos, de az előzőekben leírtak miatt a későbbiekben is mértéktartást ajánlunk.

Arcplasztika - nyakplasztika előnyei: Fiatalosabb, ráncmentesebb arc és nyak. Nagyobb önbizalom.
Érzéstelenítés módja: helyi érzéstelenítés vagy altatás
Műtéti idő: 2-3 óra
Klinikai kezelés időtartama: ambuláns vagy 1 éjszakás bennfekvés
Kötés és/vagy kompressziós fejpánt viselése: 10-14 napig
Varratszedés: 7-10 nap múlva
Munkából való kiesés: Kb. 10-14 nap

Arcplasztika - MACS-lift

A modern arcplasztika lehetőséget nyújt az arcbőr esztétikai módosításában. Egy újfajta eljárás eredményeképpen lehetőség van a korábbi természetellenesnek ható, úgynevezett hollywoodi mosoly-t elkerülni. A technológia a Tonnard-féle arcplasztika elnevezést viseli és MACS-lift eljárásnak is nevezik.

A plasztikai beavatkozás a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb, minimális méretű metszésekkel jár. Egyedülállósága abban rejlik, hogy nem csupán a bőrt, hanem a mélyebb rétegeket is felemeli, valamint megfeszíti. Ennek köszönhetően az eredmény sokkal hosszabb távú és tartósabb. Az arcideg sérülés veszélye sokkal korlátozottabb. A plasztikai műtét természetesen altatás segítségével történik és csupán pár nap tartózkodás szükséges utána a klinikán, ameddig kötés van az arcon.

Ha mérsékelt vagy közepes az arcbőr vagy a nyak bőrének lazasága, gyengült az izomtónusa, akkor érdemes egy MACS lift-be belevágni, illetve, ha elmélyült a száj és az orrszárny melletti redő és kifejezett arci és nyaki ráncok láthatók. A MACS-lift akkor is alkalmazható, ha az arc és nyak kontúrja megváltozott, fiatal feszessége elmúlt, ha tükörbe nézve úgy érezzük hogy fáradt vagy szomorú arckifejezésünk alakult ki.

A MACS arcplasztika kifejezett eredménye

A MACS arcplasztika eredménye abban látszik leginkább, hogy a műtét az arcnak és nyaknak visszaadja fiatalos, pihent kontúrját.

A MACS arcplasztikát gyakran ajánlják, mert kevésbé invazív beavatkozás, mint a többi arcplasztika, és kisebb hegeket hagy hátra.

Az arcplasztika ezen fajtája a nyak, az állak, az orca laza bőrét húzza meg és a mély szöveteket húzó fonalakkal feszíti meg.

rendelési idők (2. rendelő)

Kedd Szerda Péntek

Dr. Zapf István Tamás
09:00-15:00

Dr. Kovács Gyula 08:30-12:00

Dr. Kádár Zsolt (kéthetente)
16:00-18:00
Dr. Pavlovics Gábor
16:00-20:00
Dr. Tizedes György 16:00-20:00

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.


Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése, ezáltal költségeink jelentős növekedése miatt 2022. október 1-től elkerülhetetlenné válik
szolgáltatásaink árainak emelése. A frissített árlista 2022.10.01.-től olvasható honlapunkon, addig is kérdés esetén keressék bizalommal recepciónkat.
Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:
Da Vinci Magánklinika