Bőr és körömelváltozások

A bőrön (körmön) kialakult elváltozások esztétikai, vagy egészségügyi szempont miatti eltávolítása.

A bőrön (körmön) számos elváltozás alakulhat ki, amelyek eltávolítása vagy esztétikai, vagy egészségügyi szempontból válhat szükségessé. Az elváltozások jellegét lehetőleg minden esetben bőrgyógyásznak kell meghatározni, és sebészi eltávolításukat javasolni. Természetesen a bőrgyógyászok is foglalkoznak ezek kezelésével, de vannak olyan esetek, amikor plasztikai sebész segítségét kérik. Ez utóbbira akkor kerülhet sor, ha a plasztikai sebész szakértelme kell az elváltozás elhelyezkedése (pl. arc, kéz stb.) vagy mérete miatt, hogy az adott területen torzulás ne jöjjön létre. Egyszerű kimetszés esetén is nagyon fontos a metszésvezetés iránya, a szövetkímélő technika és speciális varrattechnika alkalmazása a legkevésbé látható heg kialakulása érdekében.

A műtétről

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük. Az érzéstelenítő oldatot a bőrbe és a bőr alá fecskendezzük, majd az elváltozást a jellegének, elhelyezkedésének, méretének megfelelően eltávolítjuk. A sebet akár több rétegben vezetett varratsorokkal zárjuk. Az elváltozás nagyságától, az alkalmazott műtéti technikától függően a beavatkozás néhány perctől 30-60 percig is tarthat. A sebre tehermentesítő ragasztócsíkokat és fedőkötést helyezünk.

A műtét után

Az operált testrésztől függően annak pihentetése, kímélet javasolt, a sebet víz egy-két hétig nem érheti. A varratokat legkorábban egy héttel a műtét után, de leginkább azután két héttel távolítjuk el, a testrésztől, a kimetszés méretétől függően. A varratszedés után a seb további zavartalan gyógyulása, az esztétikailag leginkább elfogadott heg kialakulása érdekében a pihentetés folytatása és sebkezelési módszer alkalmazása javasolt. Az intenzív fizikai terhelést 4-6 hét után lehet megkezdeni.

Szövődmények

Vérömleny, bevérzés, savós folyadékgyülem kialakulása, sebfertőzés, sebszétválás, kóros hegképződés.

A Da Vinci Magánklinika ambuláns sebészeti szolgáltatásai melyeket bőrgyógyásszal és plasztikai sebésszel történt konzultációt követően helyi (local) érzéstelenítésben műtői környezetben végzünk:

  • Anyajegy (naevus) kimetszés (szövettani vizsgálattal)
  • Heg korrekció
  • Baleseti heg, égés, kóros heg (Hypertrophias, atrophias) eltávolítás
  • Keloid eltávolítás
  • Benőtt, gyulladt, gombás köröm eltávolítása

A beavatkozást követően a páciens az orvos által megadott indikációkkal ellátva otthonába távozhat. Egy hét után varratszedés, kontroll szükséges.

rendelési idők (2. rendelő)

Kedd Szerda Péntek

Dr. Zapf István Tamás
09:00-15:00

Dr. Kovács Gyula 08:30-12:00

Dr. Kádár Zsolt (kéthetente)
16:00-18:00
Dr. Pavlovics Gábor
16:00-20:00
Dr. Tizedes György 16:00-20:00

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika