Gasztroenterológia

Az emésztőrendszer (szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, máj és epe) betegségei.

A szakterület az emésztőrendszer – szájüreg, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy, máj és epe – betegségeivel foglalkozik. A gasztroenterológust keressük fel bármilyen emésztéssel, vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék, vagy enyhének tűnő panaszok (gyomorégés, puffadás, hasmenés, székrekedés, enyhe hasi fájdalom, fokozott bélkorgás, rossz szájszag, étkezés utáni teltségérzés), vagy súlyosabb tünetek (akaratunktól független fogyás, nyelési zavar, hányás, erős hasi fájdalom, fekete vagy véres széklet, vashiányos vérszegénység, nem fertőző eredetű sárgaság, emésztőszervi panaszokhoz társuló láz). A betegségek felismerésében, pontos diagnózisában a gasztroenterológus többféle lehetőséggel rendelkezik. Első és legfontosabb a panaszok részletes kikérdezése (anamnézis), a beteg általános vizsgálata. További vizsgálati módszerek: a vér, vizelet és széklet laboratóriumi vizsgálata, a hasi ultrahang-vizsgálat, a felső- és alsó tápcsatorna, illetve az epeút-hasnyálmirigy-rendszer endoszkópos, tükrözéses vizsgálata, a hagyományos röntgenvizsgálatok, a CT- és MR-vizsgálatok, valamint a kilégzéses vizsgálatok. A vizsgálatok zöme teljesen fájdalmatlan, legfeljebb kellemetlen érzéssel jár.

Ellátásunkban kiemelt hangsúlyt fektetünk a betegség megelőzésére és a szűrésre, mellyel a világ élvonalában lévő országok gyakorlatát követjük. Kiemelt hangsúlyt kap a vastagbélrák-szűrés, mivel a vastagbélrák ma hazánkban a daganatos halálozás egyik leggyakoribb oka. Idejében felfedezve és kezelve jó eséllyel gyógyítható, kiváltképpen, ha még rákmegelőző állapotban derül fény az elváltozásra.

Gyomortükrözés, vastagbéltükrözés

Az endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatokhoz beutaló nem szükséges, de csak orvosi javaslat alapján történnek, ezért általában konzultáció előzi meg őket, illetve ekkor beszéljük meg a vizsgálat előkészítését.

A vizsgálatok nyugodt, kényelmes körülmények között, fájdalomcsillapító és nyugtató gyógyszerek alkalmazásával történnek. Új, modern Olympus videoendoszkóp-rendszerünk megfelel a legmagasabb elvárasoknak.

Rendelési idők

Hétfő:
Dr. Garamszegi Mária 8:00 - 12:00

Kedd:
Dr. Karádi Oszkár 16:00 - 19:00
Dr. Sarlós Patrícia minden hónap első kedd 16:00 - 20:00

Szerda:
Dr. Váry Attila 13:00 - 15:00
Prof. Dr. Pár Alajos 9:00 - 12:00 óráig, 30 percenként

Csütörtök:
Dr. Vincze Áron 17:00 - 21:00

Péntek:
Dr. Pakodi Ferenc 17:00 - 19:00
Dr. Sarlós Patrícia minden hónap harmadik péntek 16:00 - 20:00

Felhívás Pácienseinkhez!

Tisztelt Pácienseink!

Tekintettel az országos tisztifőorvosi rendeletekre, valamint a továbbra is fennálló járványügyi helyzetre, klinikánk járó és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületébe kizárólag a vizsgálatra és műtétre érkező pácienseink jöhetnek be. Hozzátartozók csak fiatalkorú vagy mozgáskorlátozott páciens kísérőjeként léphetnek be.
Védőmaszk használata kötelező az épületen belül.

A fenti óvintézkedések betartásában megértésüket és együttműködésüket kérjük!

Köszönettel:
Da Vinci Magánklinika