Gyermek-gasztroenterológia

A gyermek-gasztroenterológia a gyermekkorban jelentkező emésztőszervi betegségekkel foglalkozó szakterület. Rendelésünkön 0-18 év között fogadunk ilyen problémával érkező betegeket.

Leggyakrabban hasfájásos panaszok, széklet rendellenességek (pl. székrekedés, híg székletek, véres székletek), allergiás tünetek, súlyfejlődési elmaradás vagy sárgaság miatt fordulnak hozzánk a szülők.

A leggyakoribb betegségcsoportok közé tartoznak a különböző táplálékallergiák, a gastrooesophagealis reflux betegség (GORB), a felszívódási zavarok - úgymint a lisztérzékenység (coeliakia), a tejcukorérzékenység (lactose malabsorptio) vagy a csökkent gyümölcscukor felszívó kapacitás (fructose malabsorptio) -, a vékonybél kontamináció, a gyulladásos bélbetegségek (IBD, például a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa), a veleszületett és szerzett máj- és epeúti betegségek, valamint a hasnyálmirigy betegségei.

A részletes, célzott kikérdezésével folytatódik. Hasznosnak bizonyulhat, ha a gyermek kiskönyvét és a korábbi esetleges egészségügyi dokumentációit (idevágó leletek, zárójelentések) a szülők magukkal hozzák. A fizikális vizsgálat során elsősorban a has vizsgálata áll előtérben. Ehhez, ha a panaszok indokolják, a végbéltájék megtekintése, szükség esetén (pl. székrekedés, véres széklet panasza esetén) annak ujjal történő vizsgálata is hozzátartozik. A vizsgálat után a felmerülő kórokok irányában a kivizsgálási sort tervezzük meg. Amennyiben további vizsgálatokat a panaszok, tünetek nem tesznek szükségessé, úgy a terápia megbeszélése zajlik. Végül a lelet kiadásával befejeződik a konzultáció.

Amennyire a gyermek életkora és együttműködése lehetővé teszi, mindig törekszünk a panaszok okát objektív vizsgálómódszerekkel feltárni. Hasi ultrahang a Klinikán jelenleg is elérhető, a közeljövőben pedig tervezetett a vérvétellel járó laboratóriumi vizsgálatok és a hidrogén kilégzéses terhelési próbák (tejcukor- és gyümölcscukorterhelés) bevezetése.

Időpontfoglalás Fizetési lehetőségek Kövessen minket a Facebookon!

Elérhetőségek

keressen minket

7635 Pécs, Málics Ottó utca 1.

 

recepció

+36 72 512 050

fekvőbeteg ellátási osztály

+36 72 512 052

fogászat

+36 72 512 055

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika