Gyermek neurológia, EEG

A rendelés fő profilja a gyermekneurológia, mely újszülött, csecsemő, gyermek neurológiai ellátást takar. A rendelésen alapvetően ezen (0-18 éves) életkori csoporton belül fejlődésneurológiai és ált. gyermek neurológiai vizsgálatok keretében diagnosztikus vizsgálatokat és további gondozási feladatok ellátását végezzük.


Mikor szükséges az EEG vizsgálat?

A gyermekkorban jelentkező fejfájás hátterében az esetek többségében szervi eredet nem igazolható, de előfordulhat, hogy a panaszokat gyulladás, daganat okozza. A neurológiai vizsgálat során felismerhetővé válnak azok az esetek, ahol további intézkedések válnak szükségessé.

Gyermekneurológiai vizsgálat az alábbi kórállapotokban válik szükségessé: visszatérő vagy állandósult fejfájásos panaszok, lázas és láz nélküli állapotban jelentkező görcsállapotok, izomgyengeség, járászavar, megkésett mozgásfejlődés, értelmi fejlődés zavara, tic-betegség, magatartászavarok, csecsemőknél izomtónuseloszlási zavarok.

A gyermekkorban jelentkező lázgörcsök egy részénél megemelkedik az epilepszia kockázata. Komplikált lázgörcs esetén indokolt a gyermek neurológiai és EEG vizsgálata. Abban az esetben kell gondolnunk epilepsziára, ha a gyermeknél eszméletvesztés, végtagrángatózás, elrévedés, indokolatlan elesések, csecsemőknél légzéskihagyás, leszürkülés jelentkezik. A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen, minden korosztálynál elvégezhető. A vizsgálat során a gyermek fejére elektródákat helyezünk, melyek segítségével egy monitoron láthatóvá válik az agy elektromos tevékenysége és a görbék analízise révén lehetővé válik az epilepsziát jelző kóros agyhullámok felismerése. A vizsgálat időtartama 20-30 perc.

Hogyan érkezzen a páciens az EEG vizsgálatra?

Csecsemő és gyermek EEG vizsgálat

A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen.
Az EEG vizsgálatra technikai okok miatt, (elektróda ellenállás) frissen mosott hajjal érkezzenek a gyermekek. Zselézett hajjal ne érkezzenek!
Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen a lehető legnyugodtabb állapotot kell elérni a vizsgálat alatt.
Ennek érdekében nagyobb gyermekeknek a szülő már otthon elmondhatja, hogy a fejére apró gombokat (elektródokat) fognak helyezni, és egy számítógép sok-sok vonalat fog rajzolni.

Csecsemők előkészítése vizsgálathoz:

Az optimális időpont az alvás előtti időszak. Érdemes a normál ébredési időszak előtt 2-3 órával felébreszteni és a vizsgálatig nem hagyni, hogy elaludjanak. Csecsemőknek, kisgyermekeknek teát, cumit, kedvenc játékot, kispárnát hozzanak magukkal.

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika