Gyermek neurológia, EEG

A rendelés fő profilja a gyermekneurológia, mely újszülött, csecsemő, gyermek neurológiai ellátást takar. A rendelésen alapvetően ezen (0-18 éves) életkori csoporton belül fejlődésneurológiai és ált. gyermek neurológiai vizsgálatok keretében diagnosztikus vizsgálatokat és további gondozási feladatok ellátását végezzük.


Mikor szükséges az EEG vizsgálat?

A gyermekkorban jelentkező fejfájás hátterében az esetek többségében szervi eredet nem igazolható, de előfordulhat, hogy a panaszokat gyulladás, daganat okozza. A neurológiai vizsgálat során felismerhetővé válnak azok az esetek, ahol további intézkedések válnak szükségessé.

Gyermekneurológiai vizsgálat az alábbi kórállapotokban válik szükségessé: visszatérő vagy állandósult fejfájásos panaszok, lázas és láz nélküli állapotban jelentkező görcsállapotok, izomgyengeség, járászavar, megkésett mozgásfejlődés, értelmi fejlődés zavara, tic-betegség, magatartászavarok, csecsemőknél izomtónuseloszlási zavarok.

A gyermekkorban jelentkező lázgörcsök egy részénél megemelkedik az epilepszia kockázata. Komplikált lázgörcs esetén indokolt a gyermek neurológiai és EEG vizsgálata. Abban az esetben kell gondolnunk epilepsziára, ha a gyermeknél eszméletvesztés, végtagrángatózás, elrévedés, indokolatlan elesések, csecsemőknél légzéskihagyás, leszürkülés jelentkezik. A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen, minden korosztálynál elvégezhető. A vizsgálat során a gyermek fejére elektródákat helyezünk, melyek segítségével egy monitoron láthatóvá válik az agy elektromos tevékenysége és a görbék analízise révén lehetővé válik az epilepsziát jelző kóros agyhullámok felismerése. A vizsgálat időtartama 20-30 perc.

Hogyan érkezzen a páciens az EEG vizsgálatra?

Csecsemő és gyermek EEG vizsgálat

A vizsgálat fájdalmatlan és veszélytelen.
Az EEG vizsgálatra technikai okok miatt, (elektróda ellenállás) frissen mosott hajjal érkezzenek a gyermekek. Zselézett hajjal ne érkezzenek!
Ahhoz, hogy a vizsgálat sikeres legyen a lehető legnyugodtabb állapotot kell elérni a vizsgálat alatt.
Ennek érdekében nagyobb gyermekeknek a szülő már otthon elmondhatja, hogy a fejére apró gombokat (elektródokat) fognak helyezni, és egy számítógép sok-sok vonalat fog rajzolni.

Csecsemők előkészítése vizsgálathoz:

Az optimális időpont az alvás előtti időszak. Érdemes a normál ébredési időszak előtt 2-3 órával felébreszteni és a vizsgálatig nem hagyni, hogy elaludjanak. Csecsemőknek, kisgyermekeknek teát, cumit, kedvenc játékot, kispárnát hozzanak magukkal.

Időpontfoglalás Fizetési lehetőségek Kövessen minket a Facebookon!

Elérhetőségek

keressen minket

7635 Pécs, Málics Ottó utca 1.

 

recepció

+36 72 512 050

fekvőbeteg ellátási osztály

+36 72 512 052

fogászat

+36 72 512 055

Felhívás Pácienseinkhez!

Megnövekedett páciensforgalmunk miatt szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy klinikánkat több úton is elérhetik:
1. telefon (javasolt idősáv: 9:00 - 16:00, +3672/512-050)
2. e-mail (uzenet@davinciklinika.hu)
3. webes időpontfoglalás: https://davincimaganklinika.hu/hu/idopontfoglalas
4. Facebook oldalunkon messenger üzenetben

Köszönjük!