Gyermekkardiológia

A gyermekkardiológiáról

A gyermekkardiológia a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozik. Évente közel 1000 gyermek születik szívbetegséggel Magyarországon, jelentős részben az elváltozás műtéti, illetve szívkatéteres beavatkozást igényel, súlyos esetekben a beavatkozás életmentő és nem tűr halasztás, az élet első heteiben kell elvégezni. Szerencsére vannak olyan szívbetegségek is, pl.: a szív üregeit elválasztó sövényen megjelenő kisebb hiány, melyek spontán műtét nélkül is záródnak.

Nagy jelentősége van annak, hogy a gyanút keltő tünetek alapján időben kiderüljön a szívbetegség, mert ilyenkor a gyógyítás általában jó eredménnyel megtörténhet.

Milyen esetekben javasoljuk a gyermekkardiológiai vizsgálatot?

Leggyakrabban a következő tünetek miatt keresnek fel minket:

  • A gyermekorvosi vizsgálat szívzörejt észlelt, bár ilyenkor gyakran a zörej jellege ártalmatlan eredetre utal, mégis a teljes biztonságot csak egy műszeres, ultrahangos gyermekkardiológiai vizsgálat ad.
  • Elégtelen súlygyarapodás, esetleg testsúly csökkenés a csecsemőkorban.
  • Étvágytalanság, fáradékonyság.
  • A bőr lilás elszíneződése (cianózis) súlyos szívbetegségre utalhat.
  • Szapora légzés, vagy szívverés, kóros vérnyomás érték. A ritmuszavarra utalhat a szívverés magas vagy alacsony frekvenciája, illetve szívverés nem ritmusos megjelenése, vagy épp rohamokban megjelenő ritmuszavar.
  • Magzati kardiológiai vizsgálat során gyakran kérünk gyermekkardiológiai kontrollt a születés után, mert bizonyos szívbetegségek, vagy magzati korban már észlelt eltérések súlyosbodása, csak akkor észlelhető.
  • Az ismétlődés kockázata miatt, a családban elforduló veleszületett szívbetegségek fennállása esetén is érdemes a gyermekek vizsgálatát kérni.
  • Gyakran jelentkezik az igény sportolók vizsgálatára szűrés céljából.
  • Bár tünetmentes esetben a gyermekkardiológiai vizsgálat luxusnak tűnik, de tekintettel a vizsgálat teljesen veszélytelen voltára, jó szívvel ajánljuk szűrővizsgálatként is.


A gyermekkardiológiai vizsgálat menete:

Klinikánk recepcióján várjuk az időpontra érkező pácienseinket. A rendelőben a gyermekkardiológussal és egy aszisztensnővel találkoznak. Első lépésként rövid beszélgetés keretében az adatok felvétele, a vizsgálat indoka, más tünetek, betegségek, illetve a családban előforduló betegségekről lesz szó. Ezután EKG-t készítünk a rendelő egy erre a célra kialakított helységében. Az EKG során a felsőruházatot levesszük és kis tappancsokat érintünk a bőrhöz, amelyeket zselével kenünk be az optimális vezetés miatt. Az EKG készítés pár percig tart teljesen fájdalmatlan.Ugyanitt vérnyomást , és bőrön át a vér oxygéntelítettségét ( szaturációt ) is mérünk. A következő lépésben egy másik helységben a gyermekkardiológus szakvizsgálata történik, amely a máj tapintása és az erek vizsgálata mellett a szív hallgatózását is magába foglalja. Ezt követően szívultrahangot készítünk. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, nincs semmilyen káros mellékhatása. Az ultrahang vizsgálófejét speciális zselével kenjük be és a mellkas megfelelő pontjaihoz érintjük. A színes doppler szívultrahang a modern gyermekkardiológia alapja, a legfontosabb képalkotó eljárás.

Végül az eredményeket, az esetleg felmerülő teendőket megbeszéljük és mindezt egy leletben rögzítjük.

A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika