Gyermekkardiológia

A gyermekkardiológiáról

A gyermekkardiológia a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozik. Évente közel 1000 gyermek születik szívbetegséggel Magyarországon, jelentős részben az elváltozás műtéti, illetve szívkatéteres beavatkozást igényel, súlyos esetekben a beavatkozás életmentő és nem tűr halasztás, az élet első heteiben kell elvégezni. Szerencsére vannak olyan szívbetegségek is, pl.: a szív üregeit elválasztó sövényen megjelenő kisebb hiány, melyek spontán műtét nélkül is záródnak.

Nagy jelentősége van annak, hogy a gyanút keltő tünetek alapján időben kiderüljön a szívbetegség, mert ilyenkor a gyógyítás általában jó eredménnyel megtörténhet.

Milyen esetekben javasoljuk a gyermekkardiológiai vizsgálatot?

Leggyakrabban a következő tünetek miatt keresnek fel minket:

  • A gyermekorvosi vizsgálat szívzörejt észlelt, bár ilyenkor gyakran a zörej jellege ártalmatlan eredetre utal, mégis a teljes biztonságot csak egy műszeres, ultrahangos gyermekkardiológiai vizsgálat ad.
  • Elégtelen súlygyarapodás, esetleg testsúly csökkenés a csecsemőkorban.
  • Étvágytalanság, fáradékonyság.
  • A bőr lilás elszíneződése (cianózis) súlyos szívbetegségre utalhat.
  • Szapora légzés, vagy szívverés, kóros vérnyomás érték. A ritmuszavarra utalhat a szívverés magas vagy alacsony frekvenciája, illetve szívverés nem ritmusos megjelenése, vagy épp rohamokban megjelenő ritmuszavar.
  • Magzati kardiológiai vizsgálat során gyakran kérünk gyermekkardiológiai kontrollt a születés után, mert bizonyos szívbetegségek, vagy magzati korban már észlelt eltérések súlyosbodása, csak akkor észlelhető.
  • Az ismétlődés kockázata miatt, a családban elforduló veleszületett szívbetegségek fennállása esetén is érdemes a gyermekek vizsgálatát kérni.
  • Gyakran jelentkezik az igény sportolók vizsgálatára szűrés céljából.
  • Bár tünetmentes esetben a gyermekkardiológiai vizsgálat luxusnak tűnik, de tekintettel a vizsgálat teljesen veszélytelen voltára, jó szívvel ajánljuk szűrővizsgálatként is.


A gyermekkardiológiai vizsgálat menete:

Klinikánk recepcióján várjuk az időpontra érkező pácienseinket. A rendelőben a gyermekkardiológussal és egy aszisztensnővel találkoznak. Első lépésként rövid beszélgetés keretében az adatok felvétele, a vizsgálat indoka, más tünetek, betegségek, illetve a családban előforduló betegségekről lesz szó. Ezután EKG-t készítünk a rendelő egy erre a célra kialakított helységében. Az EKG során a felsőruházatot levesszük és kis tappancsokat érintünk a bőrhöz, amelyeket zselével kenünk be az optimális vezetés miatt. Az EKG készítés pár percig tart teljesen fájdalmatlan.Ugyanitt vérnyomást , és bőrön át a vér oxygéntelítettségét ( szaturációt ) is mérünk. A következő lépésben egy másik helységben a gyermekkardiológus szakvizsgálata történik, amely a máj tapintása és az erek vizsgálata mellett a szív hallgatózását is magába foglalja. Ezt követően szívultrahangot készítünk. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, nincs semmilyen káros mellékhatása. Az ultrahang vizsgálófejét speciális zselével kenjük be és a mellkas megfelelő pontjaihoz érintjük. A színes doppler szívultrahang a modern gyermekkardiológia alapja, a legfontosabb képalkotó eljárás.

Végül az eredményeket, az esetleg felmerülő teendőket megbeszéljük és mindezt egy leletben rögzítjük.

A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.

IDŐPONTFOGLALÁS A MEDIO OLDALÁN

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.


Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése, ezáltal költségeink jelentős növekedése miatt 2022. október 1-től elkerülhetetlenné válik
szolgáltatásaink árainak emelése. A frissített árlista 2022.10.01.-től olvasható honlapunkon, addig is kérdés esetén keressék bizalommal recepciónkat.
Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:
Da Vinci Magánklinika