Gyomorszűkítés

Egy kis gyűrű – nagy tudással

Kiemelt figyelmet fordítanak a pécsi Da Vinci Klinikán a gyomorszűkítő műtétekre is, amelyeket immár nagy rutinnal és különös körültekintéssel végeznek. Mint dr. Tizedes György, sebész, plasztikai sebész, orvosigazgató elmondta, a gyomorszűkítő műtéteket általában komoly túlsúly esetén javasolják, különösen akkor, ha már legalább öt éve képtelen valaki lefogyni, továbbá a túlsúlyból adódó egyéb egészségügyi problémák is fennállnak. Hatalmas túlsúly esetén gyakori a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása. A gyomorszűkítés évente ötven kilogramm súlytól is megszabadíthat, ez az egyik oka annak, hogy valóban csak nagy túlsúly esetén érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.

"A gyomorszűkítés valójában egy komoly műtéti beavatkozás, azonban minimális kockázattal bír, így jó megoldást jelenthet a túlsúllyal rendelkező cukorbetegek részére. Kísérletek szerint a gyomorszűkítő műtéten átesett cukorbetegek nagy része meggyógyult a műtétet követő egy-két éven belül, hiszen a betegségük elsődleges kiváltó oka a túlsúly volt. A gyomorszűkítő műtét során egy szilikon gyűrűt helyezünk fel a gyomor köré, mely összeszorítja azt, úgymond két részre osztja. A gyomor ezek után nagyon kevés tápanyagot képes befogadni, mindezt a jóllakottság érzésével. Ebből következően a beteg műtét utáni táplálékfogyasztása kevesebb, mint felére csökken. A befogadott táplálék lassan szivárog át a gyomor alsó részébe, hiszen a szilikongyűrűnek éppen ez a funkciója. A beteg csak a lassú átszivárgást követően képes újból táplálékot magához venni." – magyarázta dr. Tizedes György.

A műtétet követően nagyon figyelni kell a táplálékbevitelre, nehogy időnek előtte kitáguljon a gyomor felső része. Ezen kívül szinte semmilyen kockázata nincs, hiszen a gyűrűt átállítani és levenni is fájdalommentesen lehetséges.

A műtéti beavatkozás laparoszkópos úton történik. A hasüregbe 4-5 kis metszésen (0,5-1,5cm) keresztül vékony steril fém csöveket vezetünk és ezen keresztül juttatjuk be a speciális, laparoszkópos eszközöket. Magát a gyűrűt a nyelőcső-gyomor átmenetére helyezzük, a felette elhelyezkedő nyelőcső néhány centiméteres rövid hasüregi szakasza fogja az új kis gyomrot képezni. Ennek befogadóképessége eleinte kb. 25-30 ml, ami azonban a későbbikben növekedni fog.

"A műtét során a gyomor-béltraktus anatómiáját egyáltalán nem bontjuk meg, a felhelyezett gyűrű szorossága ambuláns körülmények között állítható, amennyiben szükséges a gyűrű évek múlva újabb laparoszkópos beavatkozással eltávolítható. Ha szükséges, a laparoszkópos módszer nyitott műtétté is alakítható, azonban csak akkor végezzük, ha az anatómiai helyzet úgy kívánja vagy szövődmény lehetősége felmerül, illetőleg előzetes felső hasüregi műtétek utáni összenövések a laparoszkópos megoldást lehetetlenné teszik" – mondta az orvosigazgató.

A Da Vinci Klinika személyre szabott, magas színvonalú, kíméletes és betegcentrikus szolgáltatást biztosít páciensei számára, mind a járóbeteg, mind a kórházi ápolás tekintetében. Erre biztosíték a klinika magasan képzett személyzete, műszerezettsége, felszereltsége.

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal és 48 órán belüli antigén gyorsteszttel vagy 72 órán belüli PCR teszttel

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika

További részletekért
kattintson ide