Lézeres szemműtét

Saint James már Pécsen is!

A Saint James-ről

A Saint James Hospital 1984-ben, családi vállalkozásként indult Máltán és jelenleg több országban is működtet egészségügyi intézményeket. Az évek során a Saint James Hospital Group – a folyamatos fejlődésnek és az általa nyújtott szolgáltatások minőségének köszönhetően – kiváló hírnévre tett szert az egészségügyi szolgáltatások területén. A budapesti Szemészeti Központunk – egyedülálló módon a budapesti szemészeti magánklinikák között – a szemészet szinte egész területével foglalkozik, a teljeskörű általános vizsgálatoktól kezdve, a gyermekszemészeten keresztül a lézeres látásjavító- és szürkehályog műtétekig.

Az egyetlen arany fokozatú szemklinika Magyarországon

Büszkék vagyunk arra, hogy Klinikánk – Magyarországon elsőként – elnyerte a legmagasabb fokozatú minőségbiztosítási akkreditációt, mely nemzetközi elismerése annak, hogy folyamatosan fejlődik és mindig a lehető legjobb szolgáltatást nyújtja a pácienseinek.

Lézeres szemműtét – több ezer műtét tapasztalata

Csúcstechnológiás eszközökkel és kiemelkedő orvosi tapasztalatokkal segítünk azoknak, akik távolra látáshoz szemüveg vagy kontaktlencse viselésére szorulnak, és ettől szeretnének megszabadulni. Szemészeti Központunk egyik specialitását jelenti a lézeres szemműtét, mely most már Pécsett is elérhető, a Da Vinci Klinikán!

Kattintson ide és töltse ki online szemtesztünket!

További információ és időpont egyeztetés a pécsi rendelésre: 06/1 788 2927

ORVOSAINK

Orvosaink több, mint 25 éves tapasztalattal rendelkeznek a lézeres látásjavítás területén. Klinikai munkájukat a budapesti Semmelweis Egyetem II.sz. Szemészeti Mária utcai Klinikáján kezdték, ahol a szemészet minden területére kiterjedő szakmai gyakorlatot szereztek.

Több ezer embernek adták vissza az éleslátás élményét.

Életük hivatásának tekintik a szemészetet és a látásjavítást. Ismerkedjen meg velük!

Orvosaink

Dr Varga Beatrix, szemész orvos

A lézeres látásjavítás

A lézeres látásjavítás célja, hogy szemüveg, kontaktlencse nélkül lásson élesen, kényelmesebbé téve ezzel életét, mindennapjait.

A refraktív lézersebészetnek köszönhetően napjainkban már világszerte emberek milliói élvezik, hogy nem szorulnak többé optikai segédeszközök használatára. A lézeres látásjavítás lehetőséget kínál a különböző fénytörési hibák (távollátás/hypermetropia, rövidlátás/myopia, belső szemtengelyferdülés/astigmia) kezelésére. A néhány perces és teljesen fájdalommentes beavatkozást követően nincs szükség többé szemüvegre és kontaktlencsére, így jelentősen javulhat az életminősége és korlátozások nélkül végezheti munkáját vagy űzheti kedvenc sportját. Ha jobban szeretne látni, mint eddig a szemüvege, ill. kontaktlencséje segítségével, akkor Ön ideális jelölt a lézeres látásjavításra!

1. lépés: Az alkalmasság megállapítása

Ön alkalmas lehet, ha:

 • Elmúlt 18 éves
 • Dioptriája -1.0 és -10.0 között van
 • Dioptriája +1.0 és +3.50 között van
 • Asztigmiája +2.50 és -4.0 között van
 • Az utóbbi egy évben nem változott jelentősen a dioptriája
 • A szeme már nem bírja a kontaktlencse viselését
 • Szeretne megszabadulni a szemüvegétől és távolra szeretne jól látni

"Mi történik az alkalmassági vizsgálaton?"

A műtéthez vezető út egyik legfontosabb állomása a részletes, teljes körű alkalmassági vizsgálat. A vizsgálat során szemorvosa meghatározza a kezelendő dioptriát és megvizsgálja, hogy Ön alkalmas-e, és ha igen, akkor melyik látásjavító kezeléssel lehet elérni a legjobb eredményt, a legprecízebb látásélességet.

A 1.5 órás, teljesen fájdalommentes vizsgálat több részből áll:

 • Autokeratorefraktometria: A szem összes fénytörését és a szaruhártya törőerejét külön is méri.
 • Oculyzer vizsgálat (szaruhártya térkép): A szaruhártya elülső és hátsó felszínének különböző paramétereit méri: a szaruhártya minden egyes pontján leolvashatjuk a vastagságot, törőerőt, egyedi jellegzetességeket. Speciális kamera segítségével, a szem érintése nélkül történik a vizsgálat
 • Non-kontakt szemnyomásmérő eszköz: Érzéstelenítés és a szemhez való hozzáérés nélkül a szaruhártyára levegőoszlopot fúj a készülék, mellyel gyorsan és pontosan mérhető a szemnyomás.

A mérések birtokában szubjektív korrekció:
Próbalencsékkel határozzuk meg a szem fénytörési hibáját, a vizsgálat kétszer történik, pupillatágítás nélkül és pupillatágítás után. A pupillatágítást egy szemcseppel érjük el, mely fájdalmatlan, utána 1-2 óráig homályosabb a látás miatta.

Biomikroszkópos vizsgálat és szemfenék vizsgálat:

A szem elülső és hátsó részének mikroszkópos vizsgálata, egyéb szembetegségek kizárására.

Alkalmassági vizsgálat – fontos tudnivalók

Vizsgálatkor az orvos nem ér a szemhez, ezért sem fájdalmat sem kellemetlenséget nem fog érezni
A vizsgálatra előzetes időpont egyeztetéssel lehet jönni, ezért nincs várakozási idő
A vizsgálat előtt ne viselje a kontaktlencséjét (lágy lencse: 3-7 nap, kemény lencse: 1 hónap)
A részletes szemvizsgálatot többféle korszerű műszerrel végezzük, amely kb. másfél órát vesz igénybe
Fontosnak tartjuk a személyes jó kapcsolatot, ezért ugyanaz az orvos vizsgálja meg páciensünket, aki a műtétet is végzi
A fénytörés pontos megállapításához és a szemfenék korrekt vizsgálatához pupillatágító szemcseppet adunk
Az alkalmassági vizsgálat, valamint a látásjavító kezelés is járó beteg ellátás keretében történik

2. lépés: A személyre szabott kezelési terv felállítása

Minden ember szeme egyedi sajátosságokkal rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy a lézeres szemműtét is személyre szabott legyen. Az alkalmassági vizsgálat végén az orvosa a kapott eredmények alapján meghatározza az elérni kívánt értékeket, a kezelési tervet készítő számítógépes rendszer pedig mindezt lefordítja a lézer nyelvére.

Egyértelműen és nagyon pontosan meghatározza, hogy hol és mennyi szövet eltávolítására van szükség és megfelelően irányítja a lézersugár mozgását és hatását.

"Melyik kezelést válasszam?"

A látásjavító lézerkezelésnek többféle műtéti technikája terjedt el aszerint, hogy a szaruhártyában milyen mélységben történik az átformálás. Mindegyik módszernek van előnye és hátránya, csak a páciens alapos orvosi vizsgálata után dönthető el, hogy melyik eljárás előnyös számára.

 • Védőlebenyes eljárás: LASIK
 • Felszíni eljárás: PRK, LASEK, EPI-LASIK

A lehetséges szövődmények miatt Klinikánkon LASEK, EPI-LASIK és Opti-LASIK kezeléseket nem végzünk!

A felszíni kezelés (PRK)

A lézeres látásjavító kezelések legbiztonságosabb típusa a felszíni, vagy PRK kezelés, mely a legrégebb óta alkalmazott kezelési típus. Lényege, hogy a lézeres kezelés a szaruhártya hámrétegének eltávolítása után a szaruhártya felszínén történik. A kezelés után védő kontaktlencsét helyezünk a szemre, melyet a harmadik napon távolítunk el. A PRK kezelésnek késői szövődménye nincs, minimális a műtét utáni fertőzés veszély, a szaruhártya biomechanikai stabilitását nem változtatja meg, így semmilyen fizikai korlátozásra nincs szükség utána. A beavatkozás után 6 hónapig UV szűrős napszemüveg viselése szükséges a szabadban napsugárzás esetén.

3. lépés: A műtét napja

Fontos tudnivalók a műtét előtt

Kb. 2-3 órát fog klinikánkon tölteni
Műtét előtt ne viselje a kontaktlencséjét (lágy lencse: 1 hét, kemény lencse: 3 hét)
Kényelmes ruházatban és cipőben érkezzen
Már a műtétet megelőző napon alaposan távolítsa el a sminket és a mútéti napon se használjon semmilyen kozmetikumot, illetve parfümöt
Érdemes a hajat is előző napon mosni, mivel a műtét után 1 hétig nem mehet víz a szembe
A haj- szempilla- és szemöldök festését is érdemes előre elvégeztetni, mert a műtétet követő hónapban nem ajánlott


"Mi történik velem a műtét napján?"

Felszíni (cPRK) kezelés
Érkezést követően ismételten ellenőrizzük a szem állapotát és a látásélességet. Műtét előtt enyhe nyugtató tablettát adunk, majd altatás és injekció adása nélkül, szemcseppekkel érzéstelenítjük a szemet. Az előkészítés teljesen fájdalommentes. Asszisztensünk a műtőbe kíséri, ahol egy kis eszközt helyezünk a szemére, meggátolva a pislogását (ide már kísérője nélkül megy be, de 20 perc elteltével újból Önnel lehet).

A műtét menete:

1. lépés: A műtét első lépéseként eltávolítjuk a szaruhártya legfelső rétegét, a hámréteget, majd ezt követi a néhány másodperces lézeres kezelés.
2. lépés: Ezt követően egy terápiás lágy kontaktlencsét helyezünk a szemre kb. 3 napra.

"Mire kell figyelnem a felszíni kezelés (cPRK) kezelés után?"

1 hétig nem festheti a szemét
2 hétig nem úszhat
2 hétig nem dörzsölheti meg a szemét
1 hétig ne menjen víz a szemébe
3 hónapig nem szoláriumozhat (védő szemüvegben sem)


A világ leggyorsabb lézerkészüléke:

A lézer biztonságos és pontos működése alapvető feltétele a kezelésnek. A Wavelight lézerek magas szintű technikája az egész kezelés és minden egyes lézer impulzus tökéletes ellenőrzését biztosítja. Az ultra-gyors szemkövető rendszernek köszönhetően - amely a leggyorsabb, akaratlan szemmozgásokat is precízen követi a lézersugárral együtt - minden egyes lézer impulzus biztosan a megfelelő helyre kerül még akkor is, ha a páciens mozgatja a szemét a beavatkozás alatt.

A WaveLight Eye Q lézerkészülék mindössze pár másodperc alatt, apró - 0,68 mm átmérőjű pontonként nagyon egyenletesen formálja át a szaruhártyát. A szaruhártya görbülete nem egyenletes, minden embernél eltérő, egyedi sajátosságokkal rendelkezik. A klinikánkon használt csúcstechnológiájú lézerkészülék segítségével úgy tudjuk elvégezni a lézeres látáskorrekciót, hogy a dioptrián kívül a páciens szemének egyedi jellegzetességeit is figyelembe véve személyre szabottan végezzük a kezelést.

A rövid kezelési idő és a nagyon pontosan, egyenletesen kialakított felszín eredményeként lerövidül a gyógyulási idő és jobb, pontosabb eredményeket érhetünk el. Így egyéb kiegészítő beavatkozások nélkül is jobb látás érhető el mint előtte szemüveggel vagy kontaktlencsével.

rendelési idők

Hétfő, kedd
09:00-15:00

Orvos: Dr Varga Beatrix

Időpontfoglalás Fizetési lehetőségek Kövessen minket a Facebookon!

Elérhetőségek

keressen minket

7635 Pécs, Málics Ottó utca 1.

 

Információ és időpont egyeztetés

06/1 788 2927

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.


Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése, ezáltal költségeink jelentős növekedése miatt 2022. október 1-től elkerülhetetlenné válik
szolgáltatásaink árainak emelése. A frissített árlista 2022.10.01.-től olvasható honlapunkon, addig is kérdés esetén keressék bizalommal recepciónkat.
Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:
Da Vinci Magánklinika