Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás eredménye azonnal látható, a műtét magabiztosságot és életkedvet ad.

A női test harmonikus szépségének ábrázolásakor kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak a művészek a szép melleknek, s ez nem véletlen. A formás kebleknek kétségtelenül fontos szerepe van a nemi vonzás felkeltésében és a nemi öntudat fenntartásában egyaránt.

Nagyon sok nőnek okoz problémát, hogy mellei kisebbek vagy nagyobbak az általában elfogadott méretnél.

Az egyik leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti beavatkozás a mellnagyobbítás implantátum segítéségével. Fejletlen, kis méretű, vagy a szoptatást követően megkisebbedett mellek méretének növelésére javasolt eljárás. Ha a két mell mérete eltérő, az asszimetria is gyakran korrigálható implantátum segítségével.

A Da Vinci Magánklinika által mellnagyobbításhoz használt protézisek széles teljes választéka rendelkezésre áll.Hazánkban a legjobb minőségű, teljesen biztonságos protézisek minden fajtája beszerezhető. Az implantátum típusának, formájának és méretének pontos kiválasztása a műtét előtti személyes konzultáció egyik lényeges feladata. Választhat a páciens sima, vagy textúrált és micro textúrált felszínű, szilikon-géllel, vagy hidrogéllel töltött protézisek közül. Formáját tekintve az implantátum lehet zsemle formájú, csepp alakú, anatómiai formájú. Bizonyított, hogy a protézis beültetésnek (a rémhírekkel ellentétben) nincs immunológiai vagy rákkeltő hatása.

A műtétről

A mellnagyobbító protézisek beültetése a mellizomzat, vagy a mellmirigy állománya alá történik. A műtét a mirigyállományt nem károsítja, szinte nem is érinti. Az emlőprotézis behelyezése után még szoptatás is lehetséges. A műtéti behatolás kb. 3,5-5 cm, mely lehet a mell alatti redőben, a bimbóudvar körül, vagy a hónalji redőben vezetett metszés. A protézis behelyezését altatásban végezzük. A műtét után általában egy napos intézeti megfigyelés szükséges.

Érzéstelenítés módja: altatás vagy epidurális érzéstelenítés
Műtéti idő: Kb. 1-1,5 óra
Klinikai tartózkodás időtartama: 1 éjszakás bennfekvés
Varratszedés: 2-3 hét múlva
Speciális kompressziós melltartó viselése: 3-6 hétig
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: 6 hétig

Mellnagyobbítás előnyei

Szép formájú, vonzó mellek, alig észrevehető, rövid műtéti hegek. A mellnagyobbítás eredménye azonnal látható, a műtét magabiztosságot és életkedvet ad.

Néhány szó az implantátumokról

A beültetésre kerülő szilikon-gél tartalmú implantátumnak, –a sajtóban napvilágot látott mindenféle ellenkező információival szemben,- semmilyen egészségkárosító hatására (rákkeltő hatás, autoimmun vagy kötőszöveti betegségeket okozó hatás) vonatkozóan semmiféle tudományos bizonyíték nincs. Azoknak egészségkárosító hatását kimutatni nem lehet.

A szilikon az orvostudományban széles körben alkalmazott anyag (szívsebészet, urológia, idegsebészet, fül-orr-gégészet stb.). Számos szájon át alkalmazott gyógyszer, kozmetikumok, varróanyagok, injekciós tűk, kenőanyagok) tartalmaznak szilikont, mindenféle egészségkárosító mellékhatás nélkül!

Az implantátum behelyezésével végzett mellnagyobbítás nem gátolja sem a későbbi szoptatást sem a rendszeres onkológiai szűrővizsgálatot, miután az implantátum az izom alá kerül, a mellállomány felette szabadon áttapintható, vizsgálható. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a korrekciós műtét után mind a szoptatás, mind a nagymértékű fogyás ronthat a műtéti eredményen.

Az esetleges komplikációkról

A műtétnek, mint minden műtéti beavatkozásnak vannak esetleges komplikációi. Az általában szóba jövő műtéti szövődményeken (vérzés, fertőzés, trombózis) túl, melyek igen ritkák, vannak speciális, az implantátummal kapcsolatos szövődmények. A beültetett szilikon-tasak bármennyire szövetbarát is, ennek ellenére a szervezet számára egy idegen anyag, s így a protézis körül egy vékony kötőszövetes tok képződik néhány hét alatt. Normális esetben ez a kötőszövetes tok, amely minden implantátum körül kialakul, nem okoz semmilyen problémát. Az esetek egy részében (ez a statisztikák szerint 10-30% körül mozog), ez a tok megvastagszik, zsugorodik (ezt hívjuk kapszuláris kontrakturának), ezáltal a heges tokba zárt képlékeny szilikon protézis megkeményedik, deformálódik, benne gyűrődések képződhetnek, helyéről elmozdulhat, a mellben feszülő érzés keletkezhet, esetleg fájdalom léphet fel, -nyomásra, mozgásra, -esetleg nyugalomban is.

Ilyen esetben egy másik műtét szükséges, melynek során a tok felhasításával ismét eredeti formáját nyerheti vissza a protézis, a panaszok megszűnnek, s tekintettel arra, hogy ezen második műtét lényegesen kisebb beavatkozás, mint az első, esély van rá, hogy a kapszulaképződés nem lép fel ismét, bár ennek lehetősége továbbra sem kizárt. Amennyiben ez újra bekövetkezik, újabb kis műtéttel korrigálható.

A műtét után

A műtéti vérzés általában nem jelentős, és biztonsággal csillapítható, draincső behelyezése gyakori a közvetlen műtét utáni időszakra. Ez a gyógyulás szempontjából semmilyen hátrányt nem jelent. Egészen kivételes esetben a műtét után fellépő fertőzés, sebgyógyulási zavar a protézis eltávolításához vezethet.

Műtét után minden esetben szükséges a mell átmeneti nyugalomba helyezése (emiatt kérjük, hogy a műtétre szerezzen be puha, elasztikus melltartót). Később javasolt a tájék rendszeres masszírozása, az implantátum mozgatása indokolt lehet, legalább 1 éven át, a megadott utasítás szerint. Műtét után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden olyan tevékenységtől (pl. nehéz tárgyak emelése) ill. olyan típusú sportoktól melyek erős vállmozgással járnak. Ezen idő alatt napozás, szolárium nem javasolt, utána is fényvédő krém használata javallott a műtéti heg területén.

Az implantátum a későbbi terhességet, illetve szoptatási képességet nem befolyásolja. Kicsi, lógó mellek esetén az implantáció mellett szükséges a mellek felvarrása is. Ennek szükségességét az emlőbimbó helyzete szabja meg. Amennyiben a bimbó az emlő alsó áthajlási redője alatt helyezkedik el, akkor a felvarrást is el kell végezni.

rendelési idők (2. rendelő)

Kedd Szerda Péntek

Dr. Zapf István Tamás
09:00-15:00

Dr. Kovács Gyula 08:30-12:00

Dr. Kádár Zsolt (kéthetente)
16:00-18:00
Dr. Pavlovics Gábor
16:00-20:00
Dr. Tizedes György 16:00-20:00

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika