NST vizsgálatok

Az NST vizsgálat célja, hogy a magzat méhen belüli jóléti állapotát felmérjük.

Az eljárásról

A Doppler-ultrahang illetve sclerometria elvén alapuló CTG-vizsgálattal regisztrált adatokat, egy speciális papírszalagon rögzítjük. Az eljáráson belül megkülönböztetünk non-stressz, illetve stressz teszteket is.

A stressz tesztek közé tartozik például az úgynevezett oxytocin terheléses (szerzői nevén Pose) teszt, az emlő-stimulációs teszt, és végezhetünk fizikai terheléses tesztet is. Ezen stressz teszteket csak bizonyos, szigorú szakmai javallatok alapján végzik, ma már alkalmazásuk kissé háttérbe szorult.

Miért hasznos?

A non-stressz teszt (rövidítve NST) vizsgálat célja, hogy a magzat méhen belüli jóléti állapotát felmérjük ("fetal well-being"), a magzati szívműködés, a magzatmozgások, és a méhtevékenység szimultán regisztrálása révén.

A szűrés jelentősége igen nagy a várandósság utolsó heteiben, amikor a magzati szívfrekvencia CTG-görbéjének jellegzetességeiből következtetni lehet a méhlepény működésének és/vagy a köldökzsinór vérkeringésének esetleges fennálló zavarára.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az NST-vizsgálat kb. 20-30 percig tart, ülő, vagy féloldalt fekvő (általában baloldali) anyai nyugalmi testhelyzetben.

Ideális esetben az NST-vizsgálat alatt a magzat aktív, éber (ébrenléti) állapotban van. Ellenkező esetben a magzatmozgások indukálhatók. A várandós kismamáknak javasoljuk, hogy az vizsgálat előtt, vagy akár a vizsgálat közben is fogyasszanak ásványvizet, gyümölcslét, csokoládét.

A várandósgondozás során, rutinszerűen a betöltött 36. terhességi héttől kezdődően, hetente, a megállapított terminus túllépése esetén 2-naponta végzünk CTG-, NST-vizsgálatokat a Da Vinci Magánklinikán, előjegyzés alapján történő ambuláns vizsgálatként.

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika