NST vizsgálatok

Az NST vizsgálat célja, hogy a magzat méhen belüli jóléti állapotát felmérjük.

Az eljárásról

A Doppler-ultrahang illetve sclerometria elvén alapuló CTG-vizsgálattal regisztrált adatokat, egy speciális papírszalagon rögzítjük. Az eljáráson belül megkülönböztetünk non-stressz, illetve stressz teszteket is.

A stressz tesztek közé tartozik például az úgynevezett oxytocin terheléses (szerzői nevén Pose) teszt, az emlő-stimulációs teszt, és végezhetünk fizikai terheléses tesztet is. Ezen stressz teszteket csak bizonyos, szigorú szakmai javallatok alapján végzik, ma már alkalmazásuk kissé háttérbe szorult.

Miért hasznos?

A non-stressz teszt (rövidítve NST) vizsgálat célja, hogy a magzat méhen belüli jóléti állapotát felmérjük ("fetal well-being"), a magzati szívműködés, a magzatmozgások, és a méhtevékenység szimultán regisztrálása révén.

A szűrés jelentősége igen nagy a várandósság utolsó heteiben, amikor a magzati szívfrekvencia CTG-görbéjének jellegzetességeiből következtetni lehet a méhlepény működésének és/vagy a köldökzsinór vérkeringésének esetleges fennálló zavarára.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Az NST-vizsgálat kb. 20-30 percig tart, ülő, vagy féloldalt fekvő (általában baloldali) anyai nyugalmi testhelyzetben.

Ideális esetben az NST-vizsgálat alatt a magzat aktív, éber (ébrenléti) állapotban van. Ellenkező esetben a magzatmozgások indukálhatók. A várandós kismamáknak javasoljuk, hogy az vizsgálat előtt, vagy akár a vizsgálat közben is fogyasszanak ásványvizet, gyümölcslét, csokoládét.

A várandósgondozás során, rutinszerűen a betöltött 36. terhességi héttől kezdődően, hetente, a megállapított terminus túllépése esetén 2-naponta végzünk CTG-, NST-vizsgálatokat a Da Vinci Magánklinikán, előjegyzés alapján történő ambuláns vizsgálatként.

A CTG-, NST-vizsgálat ára 10.000 HUF
Kombinált teszt 10.000 HUF
A vizsgálatot végzi: Scherer Beáta szülésznő

Látogatási tilalom

Tisztelt Páciensünk, Kedves Látogatónk!

Az országos tisztifőorvos rendelete alapján, klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó főépületében látogatási tilalom van érvényben, ezért ott kizárólag a műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket nem.

A járóbeteg ellátás (beleértve a sebészeti és plasztikai sebészeti járóbeteg rendeléseket is) a Kikelet szárnyban történik, azonban a szemészeti és lézerszemészeti ellátás továbbra is a a főépületben érhető el.

A fenti óvintézkedések betartásában megértésüket és együttműködésüket kérjük!


Köszönettel:
Da Vinci Magánklinika