Ortopédia, traumatológia

A tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeivel és azok kezelésével foglalkozó orvosi szakterület.

Ortopédia

A tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeivel és azok kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A mozgásszervi betegségek körébe tartozik a végtagi csontok, ízületek és inak betegsége, az izombetegségek egy része, valamint a gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészeknek az elváltozása.

Kezdetben az ortopédia a különböző torzulásoktól, deformitásoktól, bénulásoktól szenvedő emberek problémáit elsősorban mechanikai segédeszközökkel próbálta gyógyítani, esetleg fürdőkúrát ajánlott. Ma már az altatásos érzéstelenítés feltalálása után az ortopédia nemcsak a konzervatív, azaz vértelen módszereket tudja alkalmazni, hanem műtéti beavatkozásokat is végez.

Ilyen problémák esetén fordulhatnak orvosainkhoz:

 • csípő- és térdprotetika,
 • csípő- és a térd időskori megbetegedései,
 • gerinc degeneratív megbetegedései,
 • porckopás,
 • sportsérülések,
 • ortopédiai váll-, könyök kéz- és lábbetegségek,
 • alagút-szindrómák,
 • ínhüvely-gyulladások,
 • gyermekortopédia,
 • láb szerzett deformitásainak kezelése
 • alsó- és felső végtag akut baleseti ellátása
 • minimal invazív csípőprotézis izomátvágás nélkül
 • térdprotézis
 • vállprotézis
 • arthroszkópos sebészet

A minimal invazív csípőműtétről röviden:

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés, cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom. A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka. Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!

Traumatológia

A traumatológia vagy baleseti sebészet (görög: trauma, „seb, sérülés”) orvostudományi szakág, amely a balesetek vagy erőszak által okozott sérülésekkel és sebekkel foglalkozik és ezeket sebészi úton kezeli vagy hozza rendbe. Általában a sebészet külön szakágának tekintik, de bizonyos országokban gyakran az ortopéd sebészet része.

rendelési idők (KIKELET FSZ/1. rendelő)

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek
Dr. Domán István
10:00 - 12:00,
30 percenként
Dr. Koós Zoltán 14:00-19:15 Dr. Koós Zoltán 17:00-19:15
Dr. Novák László 17:30-18:30 Dr. Bűcs Gábor 16:00-19:30 Dr. Kromek Lóránd 16:00 - 18:00 Dr. Ayerh George
16:00 - 20:00
Dr. Bálint Lehel
(előre egyeztetés alapján)

Dr. Domán István szakrendelésére kizárólag csípő, térd és alsó végtagi panaszok esetén szíveskedjenek foglalni.

Prof. Dr. Szabó István rendelésére az időpontfoglalás kizárólag a +36 70/600 9919 számon Kalauz Judit asszisztensnőnél lehetséges.

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika