Proctológia, aranyér ambulancia

A proctológia a végbél betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület.

A proctológia szakterülete a végbél környezetének gyulladásos folyamataival, jó és és rosszindulatú daganataival és különféle elváltozásaival foglalkozik. A leggyakrabban előforduló végbélbetegségek az aranyér, a végbélrepedés, a végbélgyulladás, a végbélpolip, a végbéltályog, a Crohn betegség és a végbélrák.

Proktológiai panaszok esetén nagyon sokan kerülik a vizsgálatot az esetleges kellemetlenségek miatt, s ezért csak a tünetek súlyosbodása esetén fordulnak orvoshoz. Azonban a proctológiai tünetek egy része gyógyszeres kezeléssel hatékonyan enyhíthető vagy teljesen megszüntethető, ha pedig időben szakorvoshoz fordulunk, a műtéti beavatkozások elkerülhetők. A gyakorlott szakorvos által végzett vizsgálat nem jár fájdalommal, csak kisebb kellemetlenséggel, mely csekély ár egy-egy komolyabb betegség megelőzéséért vagy egy műtét elkerüléséért.

Javasoljuk, ha a következő tünetek valamelyikét észleli, haladéktalanul forduljon proktológus szakorvoshoz:

  • Végbél viszkető érzése
  • Belső nyomásérzés
  • Szúró, nyomó vagy égető végbéltáji fájdalom
  • Véres székürítés
  • Székelési nehézség
  • Székelési szokások megváltozása (rendszeres székrekedés vagy hasmenés)
  • Nedvező sebhely
  • Kitüremkedés
  • Vérző aranyér
Kezelések:

Thrombectomia

A külső aranyerek szövődményeként kialakulhat perianalis thrombosis, mely gyakran feszülő, fájdalmas, kékes színű elváltozással jár. A sebészi beavatkozás során egy rámetszést végzünk, majd eltávolítjuk a vérrögképződményeket a területről. A beavatkozás után a panaszok azonnal megszűnnek, s már néhány nap alatt teljes gyógyulás érhető el.

Barron ligatura (gumigyűrű)

Az aranyérkezelés területén az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a gumigyűrű ligatura. Az aranyeret gumiszalaggal kötjük el, elvágva ezzel a vér útját az aranyérhez. Az elkötés helyén kialakuló heg pedig visszatartja a szomszédos vénákat a kitüremkedéstől. Ez a módszer a leggyorsabb, s emellett hosszú távon biztosítja az enyhülést.A gumigyűrűzés kis és közepes méretű aranyerek esetében hatásosabb.

rendelési idők

Szerda
Dr. Illényi László 16:00-20:00

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal és 48 órán belüli antigén gyorsteszttel vagy 72 órán belüli PCR teszttel

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika

További részletekért
kattintson ide