Proctológia, aranyér ambulancia

A proctológia a végbél betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglalkozó orvosi szakterület.

A proctológia szakterülete a végbél környezetének gyulladásos folyamataival, jó és és rosszindulatú daganataival és különféle elváltozásaival foglalkozik. A leggyakrabban előforduló végbélbetegségek az aranyér, a végbélrepedés, a végbélgyulladás, a végbélpolip, a végbéltályog, a Crohn betegség és a végbélrák.

Proktológiai panaszok esetén nagyon sokan kerülik a vizsgálatot az esetleges kellemetlenségek miatt, s ezért csak a tünetek súlyosbodása esetén fordulnak orvoshoz. Azonban a proctológiai tünetek egy része gyógyszeres kezeléssel hatékonyan enyhíthető vagy teljesen megszüntethető, ha pedig időben szakorvoshoz fordulunk, a műtéti beavatkozások elkerülhetők. A gyakorlott szakorvos által végzett vizsgálat nem jár fájdalommal, csak kisebb kellemetlenséggel, mely csekély ár egy-egy komolyabb betegség megelőzéséért vagy egy műtét elkerüléséért.

Javasoljuk, ha a következő tünetek valamelyikét észleli, haladéktalanul forduljon proktológus szakorvoshoz:

  • Végbél viszkető érzése
  • Belső nyomásérzés
  • Szúró, nyomó vagy égető végbéltáji fájdalom
  • Véres székürítés
  • Székelési nehézség
  • Székelési szokások megváltozása (rendszeres székrekedés vagy hasmenés)
  • Nedvező sebhely
  • Kitüremkedés
  • Vérző aranyér
Kezelések:

Thrombectomia

A külső aranyerek szövődményeként kialakulhat perianalis thrombosis, mely gyakran feszülő, fájdalmas, kékes színű elváltozással jár. A sebészi beavatkozás során egy rámetszést végzünk, majd eltávolítjuk a vérrögképződményeket a területről. A beavatkozás után a panaszok azonnal megszűnnek, s már néhány nap alatt teljes gyógyulás érhető el.

Barron ligatura (gumigyűrű)

Az aranyérkezelés területén az egyik leggyakrabban alkalmazott eljárás a gumigyűrű ligatura. Az aranyeret gumiszalaggal kötjük el, elvágva ezzel a vér útját az aranyérhez. Az elkötés helyén kialakuló heg pedig visszatartja a szomszédos vénákat a kitüremkedéstől. Ez a módszer a leggyorsabb, s emellett hosszú távon biztosítja az enyhülést.A gumigyűrűzés kis és közepes méretű aranyerek esetében hatásosabb.

rendelési idők

Szerda
Dr. Illényi László 16:00-20:00

Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében felújítási munkálatok vannak folyamatban, az ebből adódó kellemetlenségekért elnézésüket kérjük.


Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
Da Vinci Magánklinika