Reumatológia

A reumatológia a mozgásszervek megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

A tünetek, amivel a betegek reumatológushoz fordulnak: a gerinc, az izomzat, az ízületek fájdalma, duzzanata, mozgáskorlátozottsága. Mindemellett általános tünetek, úgy mint láz, hőemelkedés, gyengeség, fáradékonyság is előfordulhatnak.

A reumatológiai betegségek közé tartoznak:

 • a különböző eredetű gyulladásos reumatológiai betegségek – például
  • a szisztémás autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, a Sjögren szindróma, polymyalgia rheumatica, dermato-, polymyositis, SLE, MCTD),
  • a spondylarthropathiák (Bechterew kór, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás, bélgyulladáshoz társuló ízületi gyulladás) fertőzésekhez társuló ízületi gyulladások,
  • kristály indukálta ízületi gyulladások
 • a kopásos/degeneratív jellegű gerinc- és ízületi betegségek és ezek gyulladásos szövődményei (porckorongsérvek, meszes elfajulások),
 • lágyrész reumatizmusok (pl. alagút szindrómák, fibromyalgia, teniszkönyök),
 • csont anyagcsere betegségek (pl. csontritkulás) ellátása.

Az első szakorvosi vizsgálat alkalmával régebbi kórtörténet, egyéb- más jellegű betegségek – megbeszélése, leletek áttekintése, a beteg meghallgatása, fizikális vizsgálata történik Kontroll során az előző szakvizsgálat óta történt vizsgálati leletek áttekintése, a kezelés megbeszélése történik.

Szakorvosi vizsgálat mellett szükség lehet diagnosztikus vizsgálatokra (laboratórium, RTG, ultrahang, CT, MR, denzitometria). A betegségek kivizsgálásához időnként szükség van a társszakmák – ideggyógyászat, idegsebészet, ortopédia, traumatológia – segítségére is.

A terápia részét képezi a gyógyszerek mellett fizikális gyógymódok használata is.

MD orvosi kollagén izom-, és ízületi fájdalmak kezelésére szolgáló injekciós terápia

A kollagén segíti a regenerációt mind

 • porckopásból,
 • artrózisból eredő ízületi fájdalmak,
 • mind sérülések,
 • ínproblémák,
 • izomfájdalmak esetén.

Jól tolerálható, kúraszerűen alkalmazott terápia, ami biztonságosan alkalmazható azon betegek esetén is, akiknél a hagyományos fájdalomcsillapítók, szteroidok nem javasoltak (pl. cukorbetegség, vérhígítók szedése).

A készítmények fő hatóanyaga a kollagén, amelynek a szalagok, ízületek felépítésében, ezen keresztül az ízület stabilizálásában fontos szerepe van.

Az MD orvosi kollagén terápia készítményeinek fő összetevője nagy tisztaságú, steril kollagén, további összetevőként a készítmények még vitaminokat, antioxidánsokat és növényi kivonatokat tartalmaznak az optimális hatás elérése érdekében.


Az ízület bonyolult és összetett rendszer. Mozgékonyságát és stabilitását az

 • ízületi szalagok,
 • a csontokon eredő-, ill. tapadó izmok,
 • inak, valamint az ízületet körülvevő ízületi tok adja.

Ha ezek a képletek terhelés hatására, vagy a kor előrehaladtával megnyúlnak, sérülnek, a szervezet fájdalom formájában kap jelzést a problémáról.

A kollagén injekciós terápia

 1. segíti a sérült szövetek gyógyulását,
 2. erősíti és tehermentesíti az ízületet, ezáltal hosszútávon csökkenti a mozgásszervi fájdalmat.

A porckopás során az ízületet alkotó csontfelszíneket borító porc elvékonyodik, feltöredezik, megnő a csontvégek közötti súrlódás és a mozgás fájdalmassá válik. A fájdalmat gyakran fokozhatja az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy a szalagok lazasága.

A kollagén injekció ezekben az esetekben lazítja a görcsösen összehúzódó izmokat és erősíti a megnyúlt szalagokat, így segíti az érintett ízület stabilitását és csökkenti a fájdalmat.

Az MD orvosi kollagén terápia injekciós kezelés.

 • Az injekciót kizárólag orvosa adhatja be. Kivizsgálást követően minden esetben ő dönti el, hogy a kollagén injekció az Ön esetében megfelelő-e, illetve mely készítmények javasolhatóak célzottan az Ön problémájára, szükség van-e egyéb kiegészítő kezelésekre.
 • Az injekciót általában nagyon vékony és rövid, ún. „inzulinos” tűvel adják be, több apró, felületes szúrással, ami csupán minimális kellemetlenséggel jár. A kollagén így juttatható célzottan, nagy mennyiségben az érintett, fájdalmas terület közelébe. A vékony tűvel, felületesen beadott injekció alkalmazható olyan betegek esetében is, akik vérhígítót, véralvadásgátlót szednek.

A kollagén injekciós terápiát kúraszerűen ajánljuk.
Az élettani anatómiai állapotok helyreállításával az adott mozgásszervi probléma nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető – ehhez azonban időre van szükség.

Mivel a szöveti regeneráció lassú folyamat, így a kúra általában több kezelésből áll.

A kezelések gyakoriságát és számát minden esetben kezelőorvosa határozza meg a sérülés, ízületi kopás, gyulladás helyétől, mértékétől, a panaszok erősségétől függően.
Az MD kollagén kezelés jól kombinálható egyéb terápiákkal.

rendelési idők

Csütörtök
15:00-17:00 Dr. Lővei Csilla

Látogatási tilalom

Tisztelt Páciensünk, Kedves Látogatónk!

Az országos tisztifőorvos rendelete alapján, klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó főépületében látogatási tilalom van érvényben, ezért ott kizárólag a műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket nem.

A járóbeteg ellátás (beleértve a sebészeti és plasztikai sebészeti járóbeteg rendeléseket is) a Kikelet szárnyban történik, azonban a szemészeti és lézerszemészeti ellátás továbbra is a a főépületben érhető el.

A fenti óvintézkedések betartásában megértésüket és együttműködésüket kérjük!


Köszönettel:
Da Vinci Magánklinika