SARS-CoV-2 vírusfertőzés PCR és antitest alapú laboratóriumi vizsgálatai

A Da Vinci Magánklinikán is igényelhető az új koronavírus okozta fertőzés kimutatására szolgáló PCR és gyorsteszt vizsgálat.

Koronavírus szűrése során használt tesztekről: két teszt típust használnak a leggyakrabban, melyek alapvetően különböznek, mást és máskor, más pontosággal mutatnak.

 1. PCR teszt. A vírus genetikai anyagát kimutatja. A rövidítés a Polimeráz Chain Reaction, magyarul polimeráz-láncreakció kifejezésből származik. Ez a technológia forradalmasította a genetikai vizsgálatokat. Kis DNS (vagy RNS, mint a vírus) darabot fel tud szaporítani enzimek segítségével, és így már az analizálható. A PCR technikával speciális molekularis biológiai laborokban akár egyetlen példányban jelenlévő DNS darab is felsokszorozható. Bár a teszt drága, mégis ez ma az egyetlen megbízható módszer a vírus fertőzés igazolására.
 2. Gyorsteszt. A vírusfertőzésre a szervezet immunválasszal reagál, ellenanyagot termel. A teszt során egy csepp vért rácseppentünk a reagens anyagra, ahol egy látható csík formájában jelenik meg a reakció, hasonlóan mint a a terhességi tesztnél. Kétféle ellenanyag (immunglobulin) vizsgálatát végezzük: a gyorsabban kialakuló IgM, és a lassabban, de tartósabban megjelenő IgG tipusokat. IgM tipusú antitestből néhány napja már tartó akut fertőzésre, az IgG tipusú antitestből pedig korábban átvészelt fertőzésre lehet következtetni.
 3. Kombinált teszt PCR és gyorsteszt antitest vizsgálatok együtt a teljes diagnosztikus spektrumot, jelenleg zajló illetve már lezajlott fertőzést mutatja

A PCR teszt a vírus fertőzés során, akár tüneteket mutató, akár tünetmentes állapotról van szó, megfelelő mintában pozitív eredményt ad. A gyorsteszt csak az ellenanyag termelődés megkezdődése után jelenik meg, de a vírusfertőzés gyógyulása követően is kimutatható. Tehát lehetséges, hogy kimutatja azt, hogy most is javában zajlik egy 5-7 nappal ezelőtt kezdődött fertőzés, ezt általában az IgM típusú antitestek mutatják, illetve kimutathatja azt, hogy lezajlott korábban egy fertőzés, ez IgG típusú antitest. Valószínűleg, ahogy sok más betegségben is, az IgG ellenanyagok megjelenése egy lezajlott betegséget követő, immunis, védett állapotot mutathatnak.

Tehát a PCR az aktuális betegség, a vírus kimutatásának legfőbb módszere, a gyorsteszt elsősorban a fertőzésre adott immunválasz kimutatására szól, mely azt bizonyítja, hogy volt-e vírusfertőzés, illetve esetleg, hogy van-e kialakult immunitás. Azokban az esetekben, ahol az immunválasz alapján felmerül akut fertőzés, ott PCR teszt tudja a vírus jelenlétét igazolni.

A tesztelés elemei:

 1. Jelentkezés weboldalunkon, telefonon. A laborvizsgálat rendeletileg meghatározott folyamat, szükségünk van a páciens részletes adataira, melyeket az akkreditált laborba továbbítunk.
 2. Recepciónk munkanapon, 24 órán belül telefonon jelentkezik:
  a. Előzetes szűrés, kikérdezés keretében megtudakoljuk páciensünktől, hogy az akut korona vírus fertőzött körbe esik-e, ez esetben nem tudjuk vállalni a tesztelést. Ez esetben javasoljuk , forduljon háziorvosához, aki államilag erre felkészült speciális mintavételi helyre irányíthatja. Ezek a kérdések hatóságilag előírtak, a következőek: Van-e jenleg hurutos megbetegedése, lázas-e, járt-e 2 héten belül a koronavírusjárvány gócpontjának számító országban, érintkezett-e igazolt koronavírus fertőzöttel.
  b. Időpontot egyeztetünk a mintavételre
 3. Az egyeztetett mintavétel napján, a megelőző 8 órában kérjük ne egyen,ne igyon, ne rágózzon, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet.
 4. A megbeszélt időpont előtt 15 perccel kérjük jelenjen meg a klinikánkon, ahol egy külön recepciós veszi fel az adatait, és számla ellenében kifizeti a vizsgálat árát, kérjük lehetőség szerint bankkártyával fizessen. A recepciós hívószámot és orvosi szájmaszkot ad Önnek. Kérjük használja a recepción kihelyezett kézfertőtlenítőt.
 5. Várakozás a klinika előtti parkosított területen elhelyezett padokon javasoljuk, illetve a parkolóban autóban is lehetséges. A recepció melletti ablakban jól látható kijelzőn, illetve külön mobiltelefonos alkalmazás segítségével figyelemmel követheti az aktuális hívószámokat.
 6. Ha az Ön hívószáma megjelenik, kérjük fáradjon az erre a célra a bejárat mellett kialakított mintavételi helyre, ahol a védőfelszerelést viselő munkatársunk PCR vizsgálat esetén egy kis „vattás pálcával” a garatból és az orrból mintát vesz. A mintavétel a szokásos „leoltásnál” kissé erőteljesebb kell legyen, szükséges, hogy néhány lesodort sejtet is tartalmazzon. Gyorsteszt esetén újbegyből származó vércsepp analízise történik.
 7. A PCR eredményről 48 órán belül tájékoztatjuk a megadott elérhetőségen. A gyorsteszt esetén helyben 10 perc múlva eredményt adunk.

Felhívjuk figyelmét, hogy a lakossági PCR szűrést átmenetileg szünetel. Részletek itt.

A lakosság számára továbbra is elérhető az antitest vizsgálatunk, a cégek és vállalkozások számára pedig mind a PCR mind pedig az antitest koronavírus szűrővizsgálatok igényelhetőek.

A jelentkezés beérkezése után recepciós munkatársaink 24 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot időpontegyeztetés céljából.Felhívás Pácienseinkhez!

Tisztelt Pácienseink!

Tekintettel az országos tisztifőorvosi rendeletekre, valamint a továbbra is fennálló járványügyi helyzetre, klinikánk járó és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületébe kizárólag a vizsgálatra és műtétre érkező pácienseink jöhetnek be. Hozzátartozók csak fiatalkorú vagy mozgáskorlátozott páciens kísérőjeként léphetnek be.
Védőmaszk használata kötelező az épületen belül.

A fenti óvintézkedések betartásában megértésüket és együttműködésüket kérjük!

Köszönettel:
Da Vinci Magánklinika