Szülészeti genetika, családtervezés

Tudatos felkészüléssel, a nők terhesség előtti egészségi állapotának javításával számos veleszületett rendellenességnek, terhességi komplikációnak, vetélésnek és koraszülésnek csökkenthető a kockázata. A tudatos családtervezés célja az egészséges gyermek születése, ami magában foglalja az anya és gyermek egészségét veszélyeztető lehetséges rizikófaktorok feltárását és kiküszöbölését, a védőfaktorok megerősítését, valamint betegségek esetén a korai felismerést és megfelelő kezelés biztosítását.

A gyermeket tervező párok, személyek esetén a legalapvetőbb szolgáltatás a családtervezési tanácsadás. Ilyenkor lehetőség van akár teljes körű egészségügyi vizsgálat elvégzésére, a rendelkezésre álló fogamzásgátlási módszerek megvitatására, illetve meddőség esetén az esetleges mesterséges megtermékenyítési programok ismertetésére.

Szülészeti genetika

Szülészeti genetikai tanácsadáson történő részvétel leggyakoribb indoka az anyai életkor, hiszen 35 év felett a terhességgondozást végző orvosnak kötelessége elküldeni a kismamát további vizsgálatokra. Továbbá, indokolt lehet olyan esetekben is, amikor a terhesgondozás során rutinszerűen elvégzett vizsgálatok – ultrahang vagy AFP-szűrés – során rendellenesség gyanúja merül fel. Egy konzultáció indokolt még azok számára is, akiknek a családjában előfordultak már öröklődő betegségek vagy kromoszóma-rendellenességek, ismeretlen eredetű méhen belüli elhalás, vagy ismétlődő vetélésük volt a múltban.

A konzultáció során a szakorvos felveszi az adatokat, majd családfa-elemzést végez, felmérve a személyes és rokonsági előzményeket. A családi vagy személyes kórelőzményekkel rendelkezők esetében nagyon fontos az orvosi dokumentáció megléte, hiszen e nélkül nem végezhető genetikai tanácsadás.

A terhesség során felmerülő kockázatokat felmérve a páciens részletes tájékoztatást kap az esetleges további szűrővizsgálatok (kombinált teszt, integrált teszt, stb.) lehetőségéről és hatékonyságáról, illetve az invazív diagnosztikus módszerek kockázatáról.

PrenaTest

Az orvostudomány sokáig kereste azt a módszert, amellyel a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül lehet kimutatni a magzat genetikai rendellenességeit, már a terhesség korai szakaszában. A PrenaTest egy újfajta Európában egyedülállóan akkreditált vizsgálat, amely az anyai vérben található szabad magzati DNS-szakaszok elemzésével képes azonosítani a Down-kórt és más számbeli kromoszóma-rendellenességeket. A teszt a 9-20. terhességi hét között végezhető, ikerterhességek esetében is alkalmazható, és akár 1 héten belül megbízható eredményt nyújt.

A non-invazív, egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető, tehát vetélési kockázattal nem járó PrenaTest jó alternatívája az invazív vizsgálati módszereknek (amniocentesis, chorion biopsia), a magzati számbeli kromoszóma rendellenességek azonosítására.

További információkért kérjük, látogasson el PrenaTest honlapjára, a www.prenatest.hu –ra, vagy hívja információs vonalunkat, a +36 20 518 1810-es telefonszámon. A vizsgálat a Da Vinci Magánklinikán is elvégezhető, amelyhez szükséges egy konzultációs időpont foglalása Dr. Veszprémi Bélával.

rendelési idők

Hétfő
18:00-20:00 Dr. Veszprémi Béla

Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy klinikánk járó- és fekvőbeteg ellátást nyújtó épületeiben továbbra is kizárólag a vizsgálatokra, illetve műtétekre érkező pácienseket tudjuk fogadni, hozzátartozókat, kísérőket, látogatókat nem.
Kiskorú és mozgásukban korlátozott pácienseink mellett egy kísérő megengedett. Genetikai ultrahang vizsgálaton egy fő kísérő vehet részt, amennyiben rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Da Vinci Magánklinika