Új citológiai vizsgálatok méhnyakrákszűrésre

Klinikánkon vizsgálati köre bővült, így már ön is részesülhet a komplex méhnyakszűrés által nyújtott előnyökből.

Jelenleg hazánkban a méhnyakszűrésére, és ezáltal a méhnyakrák kialakulásának valószínűségének előre jelzésére a sejtkenetkenet alapú vizsgálat elfogadott. A méhnyakszűrés során az orvos egy erre alkalmas kefével sejteket sodor le a méhnyak felületéről, és egy mikroszkóp tárgylemezre vagy egy mintatartósító oldatba teszi. Ezt a mintát egy citodiagnosztikai laboratóriumba küldik, ahol erre szakosodott szakemberek (citológus szakasszisztensek, citopatológus szakorvosok) megvizsgálják az ön kenetében a sejtek elváltozásait, szigorúan meghatározott szempontok szerint (Bethesda kritériumrendszer).

Ezt az eljárást több mint 50 éve használják a méhnyakszűrésben, és segítségével sok méhnyakrákos esetet idejében felismertek és gyógyítani tudtak. Az eljárás jellegéből és érzékenységéből adódóan nem képes minden méhnyakrákos illetve rák megelőző állapot felismerésére, ezért több kutatás indult a szűrés hatékonyságának növelése érdekében. Ezeknek a kutatásoknak az eredményeképpen ismerték fel, hogy a méhnyakrákos esetek 99%-át úgy nevezett magas kockázatú HPV (Human Papilloma Virus) okozza. A hosszabb ideig fennálló fertőzés következtében előfordulhat, hogy a méhnyak sejtjei abnormálisan kezdenek működni, mely egy különleges eljárással a sejtkeneten kimutathatóvá vált.

Ezzel az eljárással sokkal pontosabban, megbízhatóbban megállapítható a méhnyakrák kockázata, mint a korábban használt módszerrel. A teszt használatával orvosa akár az első mintavétel után is dönteni tud a további teendőkről, ezáltal önnek kevesebb kontrollvizsgálatra kell visszajönnie, kevesebb időt kell tölteni aggodalommal teli várakozással. Ezt az új eljárást, a CINtec Plus citológiai teszttel kiegészített vizsgálatot mostantól ön is kérheti klinikánk orvosaitól.


Hogyan értelmezheti a méhnyakszűrés eredményét?

A citológiai eredményt az alábbiak szerint értelmezheti:

Ha a kenet negatív, az azt jeleni, hogy nem találtak elváltozást a méhnyak sejtjeiben, így annak a valószínűsége, hogy önnél három éven belül méhnyakrák vagy azt megelőző állapot alakuljon ki, minimális.

Alacsony fokú elváltozás (ASC-US, LSIL): A sejtekben apró eltéréseket tapasztaltak. Ezek az eltérések maguktól is eltűnhetnek, de előfordulhat, hogy orvosa önnek HPV tesztet vagy CINtec Plus citológiai tesztet javasol. Ezek a tesztek segítenek annak eldöntésében, hogy önnek milyen további vizsgálatokra van szüksége, illetve a következő teszt elvégzése mikor javasolt.

Nagyfokú elváltozás gyanúja (ASC-H): A sejtekben nagyfokú eltérés gyanúja merül fel, de a meghatározott ismérvek teljes egészében nem teljesülnek. Fennáll a gyanúja, hogy a méhnyakban olyan elváltozás van mely kezelés nélkül akár méhnyakrákká is alakulhat. A további lépések eldöntésére orvosa önnek HPV tesztet vagy CINtec Plus citológiai tesztet, vagy a szövettani mintavételt (biopszia) javasolhat.

Nagyfokú elváltozás (HSIL, MÉHNYAKRÁK): A sejtekben nagyfokú eltérés tapasztalható, mely kezelés nélkül akár méhnyakrákká is alakulhat, vagy alakult. A további lépések eldöntésére a méhnyak kolpszokópos vizsgálata és a szövettani mintavétel (biopszia) szükséges.

Amennyiben HPV tesztet is végeztek önnél, és annak eredménye

Negatív, akkor az azt jeleni, hogy a méhnyakrák kialakulásáért nagymértékben felelőssé tehető vírust az ön mintájából nem mutatták ki, így annak a valószínűsége, hogy önnél három éven belül méhnyakrák vagy azt megelőző állapot alakuljon ki, minimális.

Pozitív, azt jelenti, hogy az ön mintájából az ismert nagyszámú HPV vírus típusok valamelyikét kimutatták. A méhnyakrák kialakulását tekintve magas vagy alacsony kockázatú vírus típusok ismertek. Ha magas kockázatú csoportba sorolt vírust mutattak ki, akkor önnél a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata fokozott. Jóllehet a vírusfertőzések és a rák megelőző állapotok jelentős hányada magától eltűnik a szervezetből, meggyógyul, orvosa gyakoribb vizsgálatot, egy éven belül a HPV teszt ismétlését vagy CINtec Plus citológiai tesztet javasolhat önnek.

HPV 16/18 pozitív: Ez az eredmény azt jelenti, hogy önnél a HPV vírus 16 vagy 18-as törzsét mutatták ki. Ez a két vírustípus méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásáért nagymértékben felelős, a legnagyobb kockázatú. Ez esetben is fennáll az esélye, hogy szervezete ezekkel a vírusokkal is megküzd. Ebben az esetben orvosa javasolhatja önnek a vizsgálat gyakoribb elvégzését, illetve akár szövettani mintavételt is.

FONTOS: a HPV teszt eredménye a méhnyakrák kialakulásának kockázatát segít megbecsülni, nem jelenti azt, hogy önnél a méhnyakrák mindenképpen kialakul vagy diagnosztizálható.


A CINtec Plus Citológiai teszt


A CINtec Plus Citológiai teszt egy új eljárás, melyet a citodiagnosztikai laborban tudnak elvégezni az ön sejtmintáján. Ennek segítségével nemcsak a sejt alakjából lehet észrevenni az esetleges elváltozásokat, hanem a HPV fertőzés következében kialakult rendellenes működését is ki lehet mutatni egy speciális festési eljárással. Az eljárást számos nemzetközi tanulmányban vizsgálták, és megállapították, hogy segítségével sokkal pontosabban és érzékenyebben jelezhető előre a méhnyakrák vagy azt megelőző állapot kialakulásának kockázata. A citológiai elváltozások és HPV fertőzés ismeretében, a CINtec Plus Citológiai teszt segítségével orvosa magabiztosabban tudja az ön számára optimális kontrollokat illetve beavatkozásokat meghatározni.


A CINtec Plus Citológiai teszt liquid based mintán (LBC)


Az ú.n. liquid based citológiai vizsgálat (LBC) a nőgyógyászati citológiai minták feldolgozásának utóbbi időben megjelent módszere.
A hagyományos kenetkészítés során a sejtek művileg károsodhatnak, kiszáradhatnak, ezáltal megnehezítik a diagnosztikát, illetve a mintavétel során a jelenlévő vér, nyák, gyulladásos izzadmány, törmelék, ugyancsak tovább nehezíti a kenet diagnosztizálását.
Ezeket a korlátokat szünteti meg az ún. LBC alapú szűrés. A jobb minőségű kenetek
értékelhetősége és a CINtec Plus Citológiai teszt kivitelezhetősége is javul. Az LBC során a nőgyógyász a sejtgyűjtő eszközzel elvégzi a mintavételt, majd a mintavevő eszközt egy műanyag edénybe, fixáló oldatba helyezi. Ezt követően a minta a citológiai laboratóriumba kerül, ahol automata segítségével egy sejtrétegű kenet készül, amit festést követően fénymikrószkóp alatt a citológus előszűrő és a pathológus diagnosztizál.


Felhívás Pácienseinkhez!

Klinikánk fekvőbeteg ellátást nyújtó épületében továbbra is látogatási tilalom van érvényben.
A szájmaszk használata kötelező, valamint a műtét napján negatív antigén gyorsteszt szükséges.


Tisztelt Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése, ezáltal költségeink jelentős növekedése miatt 2022. október 1-től elkerülhetetlenné válik
szolgáltatásaink árainak emelése. A frissített árlista 2022.10.01.-től olvasható honlapunkon, addig is kérdés esetén keressék bizalommal recepciónkat.
Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel:
Da Vinci Magánklinika