Prof. Dr. Pár Alajos

Allergológia és klinikai immunológia, Belgyógyászat, Gasztroenterológia

Specializáció

Belgyógyászati-hepatológiai szakorvosi vizsgálat: a kórelőzmény és a fizikális státus vizsgálata, az a hozott laboratóriumi leletek értelmezése, különös tekintettel a máj betegségeire, így az alkoholos, vírusos, autoimmun-, anyagcsere-eredetű, cholestasisos, genetikai és gyógyszer-okozta kórképekre. A rendelkezésre álló adatok alapján a beteg állapotának véleményezése, további vizsgálatokra vonatkozó javaslattétel, a kezelést és megelőzést szolgáló életmódbeli és gyógyszeres tanácsadás.

Bemutatkozás
Belgyógyászati kórképek diagnosztikája, kezelése, különös tekintettel a toxikus (alkoholos), vírus-, autoimmun- és anyagcsere-eredetü májbetegségekre, azok májvédő, antiviralis és immunszuppressziv terápiájának irányítására. Fontos e kórképek korai felismerése, szűrése, kezelése, mindez a következményes májcirrhosis és májrák megelőzését szolgálja. Az emlitett belgyógyászati kórképekben, májbetegségekben szenvedők gondozását, rendszeres követését négy évtize elsőként kezdtem a dél-dunántúli régióban, amit azóta folytattam az I. Belklinika gasztroenterológiai-hepatológiai szakambulancia keretén belül. 1962-től a PTE I. Belgyógyászati Klinika, ahol 1967-től osztályvezető tanársegéd, adjunktus, majd egyetemi docens és 1995-től egyetemi tanár, vezettem a klinika hepatológiai osztályát, májbetegségek kezelésére használatos új gyógyszerek klinikai vizsgálatában vettem részt. A magyar és angol nyelvü medikus-oktatás mellett orvostovábbképzést szolgáló tanfolyamokat, konferenciák. A tudományos kutatásban a májgyulladások keletkezési mechanizmusainak tanulmányozását, az immunológiai, virológiai és genetikai vizsgálatokat számos munkacsoporttal együttmüködésben folytattam. Eredményeinkről nemzetközi kongresszusokon (Bécs, London, Prága, Berlin, Basel, Amszterdam, Sydney, Koppenhága, Los Angeles, Buenos Aires, Liszabon, Madrid, Peking, Moszkva) és több mint kétszáz tudományos publikációban számoltunk be. Szabadidő tevékenység: utazás, kirándulás, szépirodalom, színház, hangverseny.
Tanulmányok
  • 1962. Pécsi Orvostudományi Egyetem, általános orvos
  • 1993. allergológia és klinikai immunológia szakvizsga
  • 1980. gastroenterológia szakvizsga
  • 1976. belgyógyászat szakvizsga
Tagságok

Tagja a Magyar Belgyógyász, a Magyar Gasztroenterológiai, Magyar Immunológiai Társaságnak, Magyar Infektológiai Társaságnak, az Amerikai és az Európai Májkutatási Társaságoknak, (American Association for the Study of the Liver Disease, AASLD, az European Association for the Study of the Liver EASL), és elnöke a PAB Immunológiai, Gasztroenterológia és Transzplantációs Munkabizottságának.

Beszélt nyelvek
HU,EN

IDŐPONTFOGLALÁS