GYOMORSZŰKÍTÉS

Egy kis gyűrű – nagy tudással

Kiemelt figyelmet fordítanak a pécsi Da Vinci Klinikán a gyomorszűkítő műtétekre is, amelyeket immár nagy rutinnal és különös körültekintéssel végeznek. Mint dr. Tizedes György, sebész, plasztikai sebész, orvosigazgató elmondta, a gyomorszűkítő műtéteket általában komoly túlsúly esetén javasolják, különösen akkor, ha már legalább öt éve képtelen valaki lefogyni, továbbá a túlsúlyból adódó egyéb egészségügyi problémák is fennállnak. Hatalmas túlsúly esetén gyakori a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulása. A gyomorszűkítés évente ötven kilogramm súlytól is megszabadíthat, ez az egyik oka annak, hogy valóban csak nagy túlsúly esetén érdemes ezt a lehetőséget kihasználni.

“A gyomorszűkítés valójában egy komoly műtéti beavatkozás, azonban minimális kockázattal bír, így jó megoldást jelenthet a túlsúllyal rendelkező cukorbetegek részére. Kísérletek szerint a gyomorszűkítő műtéten átesett cukorbetegek nagy része meggyógyult a műtétet követő egy-két éven belül, hiszen a betegségük elsődleges kiváltó oka a túlsúly volt. A gyomorszűkítő műtét során egy szilikon gyűrűt helyezünk fel a gyomor köré, mely összeszorítja azt, úgymond két részre osztja. A gyomor ezek után nagyon kevés tápanyagot képes befogadni, mindezt a jóllakottság érzésével. Ebből következően a beteg műtét utáni táplálékfogyasztása kevesebb, mint felére csökken. A befogadott táplálék lassan szivárog át a gyomor alsó részébe, hiszen a szilikongyűrűnek éppen ez a funkciója. A beteg csak a lassú átszivárgást követően képes újból táplálékot magához venni.” – magyarázta dr. Tizedes György.

A műtétet követően nagyon figyelni kell a táplálékbevitelre, nehogy időnek előtte kitáguljon a gyomor felső része. Ezen kívül szinte semmilyen kockázata nincs, hiszen a gyűrűt átállítani és levenni is fájdalommentesen lehetséges.

A műtéti beavatkozás laparoszkópos úton történik. A hasüregbe 4-5 kis metszésen (0,5-1,5cm) keresztül vékony steril fém csöveket vezetünk és ezen keresztül juttatjuk be a speciális, laparoszkópos eszközöket. Magát a gyűrűt a nyelőcső-gyomor átmenetére helyezzük, a felette elhelyezkedő nyelőcső néhány centiméteres rövid hasüregi szakasza fogja az új kis gyomrot képezni. Ennek befogadóképessége eleinte kb. 25-30 ml, ami azonban a későbbikben növekedni fog.

“A műtét során a gyomor-béltraktus anatómiáját egyáltalán nem bontjuk meg, a felhelyezett gyűrű szorossága ambuláns körülmények között állítható, amennyiben szükséges a gyűrű évek múlva újabb laparoszkópos beavatkozással eltávolítható. Ha szükséges, a laparoszkópos módszer nyitott műtétté is alakítható, azonban csak akkor végezzük, ha az anatómiai helyzet úgy kívánja vagy szövődmény lehetősége felmerül, illetőleg előzetes felső hasüregi műtétek utáni összenövések a laparoszkópos megoldást lehetetlenné teszik” – mondta az orvosigazgató.

A Da Vinci Klinika személyre szabott, magas színvonalú, kíméletes és betegcentrikus szolgáltatást biztosít páciensei számára, mind a járóbeteg, mind a kórházi ápolás tekintetében. Erre biztosíték a klinika magasan képzett személyzete, műszerezettsége, felszereltsége.