Neurológia - ideggyógyászat

Neurológiai szakrendelésünkön a központi és periferiás idegrendszer szervi betegségeinek vizsgálatával, kezelésével foglalkozunk.

TUDJON MEG TÖBBET

Sok esetben az idegrendszeri panaszok hátterében nem egy önálló betegség, hanem más szervek, vagy szervrendszerek betegsége állhat.  Szakorvosaink évtizedes szaktudással és tapasztalattal, átfogó szemlélettel, egyénre szabottan a legmegfelelőbb kezelési tervet dolgozzák ki.

Mivel foglalkozik a neurológia?

A neurológia, ideggyógyászat egyrészt a veleszületett neurológiai rendellenességekkel, másrészt az idegrendszert érintő fertőzésekkel, azok tüneteivel, mint a magas láz, a szűnni nem akaró fejfájás, hányás, szédülés, ájulás, idegrendszeri görcsök, mozgászavar és bénulás foglalkozik.  Az idegrendszert megtámadó kórképek esetében beszélhetünk elsődleges eltérésekről, mint a Parkinsor kór, Alzheimer kór, Sclerosis multiplex, illetve más betegségek szövődményeként kialakuló, úgynevezett másodlagos eltérésekről, például magas vérnyomás, cukorbetegség következtében kialakuló érrendszeri károsodásokról, melyek akár strokehoz vezethetnek.

Mi történik a neurológiai szakvizsgálaton?

A központi és periferiás idegrendszer szervi betegségei között a leggyakoribbak: fejfájások, agyi vérkeringési zavarok, – stroke -ok, emlékezetzavarok, Parkinson- kór, különböző eredetű (diabeteshez társuló, alkoholos, stb.) idegzsábák = polyneuropátiák, a gerinc betegségei – porckorongsérvek, meszes elfajulások, ezek által okozott nyaki-, hát- és derékfájdalmak, kar- és ülőidegbántalmak, hangulat- és alvászavarok.
Az első szakorvosi vizsgálat alkalmával anamnézis felvétel történik, a régebbi kórtörténet megbeszélése – lehetőleg zárójelentések, leletek- áttekintése – nem csak az ideggyógyászattal kapcsolatos dokumentációk, hiszen a társszakmák leletei szintén kulcsfontosságúak lehetnek a diagnózis felállításában.
A legfontosabb az aktuális panaszok meghallgatása, célirányos kérdésekkel pedig a lehető legpontosabb kép kialakítása a beteg panaszairól.

 

 

Ezután következik a diagnózis, kórismék felállítása – ha szükséges, a kiegészítő konzíliumi vizsgálatok megbeszélése, gyógyszeres kezelés lehetőségeiről történő felvilágosítás , receptírás.
Ellenőrző vagy kontroll vizsgálat alkalmával az előző neurológiai szakvizsgálat óta történt állapotról való beszámolás meghallgatására, időközben történt vizsgálati leletek áttekintésére, a leletek és a gyógyszeres kezelés megbeszélésére, receptírásra kerül sor.

Természetesen a Pácienst kísérő személy – kívánságuk szerint – részt vehet a szakvizsgálatokon. Vannak olyan esetek , amikor ez kívánatos is a Páciens érdekében történő jó együttműködés céljából.

Mivel fordulhat hozzánk?

Jelenleg nincsenek orvosok ezen a szakterületen!