A nyakplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi a nyakat.

Az idősebb korosztály körében a nyakplasztika egy népszerű esztétikai beavatkozás. A ránctalanító plasztikai műtét leginkább az arcon és a nyakon kialakult mélyebb barázdák kialakulása után javasolt. A jelenleg alkalmazott modern eljárásnál nemcsak a bőrt, hanem a bőr alatti vékony izmot is megfeszítjük, javítva ezzel az eredményt és annak tartósságát. A bőrt és a bőr alatti szöveteket a megfelelő irányba húzva visszük a helyükre, helyreállítva ezzel a fiatalos nyakkontúrt. A bőrbe vésődött igen mély barázdákat önmagában a műtét nem tünteti el, de egyéb kiegészítő eljárásokkal javíthatók ezek.

A műtét általában a nyakat érinti, de szükség esetén kiterjeszthető az arc alsó kétharmadára is. A nyakplasztika nem tartalmazza az arcplasztikát, de az esetek jelentős részében kiegészítjük az arcplasztikával. Általában a legjobb eredményt az arc és a nyak bőrének együttes kezelése hozza meg. Az arc- és nyakplasztika kombinálható zsírszívással is.

A ránctalanító nyakplasztika metszését és annak lefutását mindig egyénileg választjuk ki. A legkevésbé feltűnő – rejtett – metszést végezzük. A metszés hosszúsága és pontos lefutása a nyakbőr megereszkedésének mértékétől függ. A teljes gyógyulás után ezek a hegek csaknem láthatatlanok, ill. részben rejtett pozícióban vannak. A metszések legnagyobb része a hajas fejbőrön van, ill. a fül mögött helyezkedik el. A gyógyulás után a hegeket részben takarja a haj, ill. könnyedén eltüntethetők sminkkel.

A nyakplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma, melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el. A plasztikai beavatkozás végén gézlapokkal fedjük a sebeket és egy rugalmas nyomókötést helyezünk fel.

Műtétre való felkészülés

Az arc- és nyakfiatalító műtét előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérjük jelezze ezt szakorvosa felé! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

A műtétről

Közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosást végzünk. A nyakplasztikát gyakrabban végezzük altatásban ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxygéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.

A műtét után

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, akkor haza lehet menni a műtét végeztével. Az arc- és nyakfiatalító plasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a műtétet követő oedéma és a tartóöltések feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A nyakon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, melyet szintén az oedéma és a bevérzések okozhatnak. Ezek 1-2 nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.

A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökken. A műtét utáni pár napban célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, mely az arc és a nyak vérbőségét okozhatja! Pl.: erőlködés; bármilyen erős meleghatás; forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.

A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt! Műtét után 10 nappal lehet ismét hajat mosni és egy vékony sminket felhelyezni, mellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni! Hajfestés a teljes sebgyógyulásig tilos! A kímélő periódus letelte után a hegeket még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni!

Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a nyakplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől.

Eredmény: A nyakplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi a nyakat. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( arcplasztika, ránctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az arc- és nyakfiatalító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok. A nyakplasztika eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az arc, nyak és az alattuk levő szövetek mennyiségére és minőségére. Ha az évek nyomot hagynak az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arc- és nyakfiatalító beavatkozásra, mely korrigálja az évek okozta nyomokat.