SZEMHÉJPLASZTIKA

Fiatalos, érdeklődő tekintet. Egyes esetekben a látás javulása. Szem alatti könnytáskák megszűnése.

A szemhéjplasztika lényegesen kisebb műtéti beavatkozás, mint az arcplasztika, de sokszor önmagában is lényeges fiatalító hatása lehet.

Az alsó és felső szemhéj bőre nagyon vékony, a bőr alatti kötőszöveti állomány pedig kevés kötőszöveti rostot tartalmaz, ezért a különböző külső, környezeti behatások és az öregedés genetikailag meghatározott folyamata miatt viszonylag korán jelentkezhetnek az esztétikai panaszok. A felső és az alsó szemhéjak bőrének öregedése, rugalmasságának elvesztése, a szem környéki támasztórendszer petyhüdtsége, kifejezett ráncosodással, szemkörnyéki duzzanattal járhat, ami esztétikai és pszichés panaszokat eredményezhet. A bőr kinyúlik, a kötőszövet gyengülésével pedig a párnázó zsírszövet előtüremkedik, ennek következtében a felső szemhéj petyhüdtté, lógóssá válik, sokszor már a tökéletes látást is akadályozhatja. Az alsó szemhéjnál. pedig feltűnő ráncok és a kinyúlt bőr mögött felhalmozódó zsírszövet miatt ún. táskák jelennek meg.

Felső szemhéj plasztika

Akkor ajánlatos végezni ha a felső szemhéj bőre megnyúlt, ráncos, esetleg a szempillasoron túlérve a látást zavarja. A felső szemhéj áthajlási redőjében vezetett metszés segítségével tudjuk a felesleges bőrt és zsírszövetet eltávolítani. A keletkező hajszálvékony vonalas fehér hegvonal szinte alig látható 2-3 hét után.

Alsó szemhéj plasztika

Az alsó szemhéjnál elsősorban a bőr ráncossága, és az úgynevezett táskák megjelenés miatt végzünk műtétet. Ilyenkor a műtéti metszést közvetlenül az alsó pillasor alatt vezetjük, mely ez előzőekben leírt módon szintén alig észrevehető heggel gyógyul.

A műtét végén szemhéjanként egy varrattal történik a sebzárás (mivel a varrat a sebvonal hosszában a seben belül fut), valamint egy papírszerű sebtapasszal, melyek 4-5 nap múlva eltávolításra kerülnek.

A műtét után

A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így a műtét után a szemhéjak beduzzadnak, bevéreznek. A sebvonalban rózsaszínű, vérrel pettyezett váladék szivárgása észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, gyakran könnyezik. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, ill. az alsó szemhéjak esetén azok átmeneti, kisfokú kifordulása is felléphet.

Mindezek miatt az első két napon a műtéti területet jegelni kell. Ha váladékozás is észlelhető, akkor érdemes a tájékot kamillával tisztítani. Szemcsepp használata csökkentheti a könnyezést. Ajánlatos a műtét után néhány napig sötét szemüveg viselése. A 4.-5. Napon megtörtént varratszedés után a szemhéjak mosása megengedett. Arcfestés a műtét után kettő-, szempillafestés 3 hétig nem ajánlott.

A műtéti hegek a műtét után pár héttel már alig láthatók, és 3-4 hónap múlva gyakorlatilag nem vehetők észre. A szemhéjak végleges állapota is kb. 2-3 hónap múlva alakul ki, bár az eredmény 90%-ban már néhány hét múlva látszik.

Az esetleges szövődményekről

A műtétnek a fentieken-, ill. a minden műtét során fennálló szövődményeken túl (vérzés, fertőzés) ritkán van szövődménye. Irritatív tünetek (égő érzés, viszketés, könnyezés, gyakori kötőhártya hurut) ha jelentkeznek általában átmenetiek, ritkán tartósak. Korábban is meglevő hasonló panaszok azonban, a műtét után kifejezettebbek lehetnek. A látást nem befolyásolja. A műtét ismétlése 10-15 év múlva válhat esedékessé.

Előnyök: Fiatalos, érdeklődő tekintet. Egyes esetekben a látás javulása. Szem alatti könnytáskák megszűnése.
Kedvező eredményekhez képest viszonylag kis műtéti beavatkozás.

Érzéstelenítés módja: helyi érzéstelenítés (esetleg altatás)
Műtéti idő: 1 – 1,5 óra
Klinikai kezelés időtartama: ambuláns (altatás esetén 1 éjszakás bennfekvés)
Varratszedés: 5 – 7 nap múlva
Munkából való kiesés: 1 hét

A műtét ritka kivételtől eltekintve (pajzsmirigy működési zavar, cukorbaj, magas vérnyomás, vérzékenységi hajlam, véralvadásgátló gyógyszerek szedése) elvégezhető. Helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető ( az injekciózás kellemetlenségét leszámítva).