Szülészeti genetika, családtervezés

SZÜLÉSZETI GENETIKA, CSALÁDTERVEZÉS

Tudatos felkészüléssel, a nők terhesség előtti egészségi állapotának javításával számos veleszületett rendellenességnek, terhességi komplikációnak, vetélésnek és koraszülésnek csökkenthető a kockázata. A tudatos családtervezés célja az egészséges gyermek születése, ami magában foglalja az anya és gyermek egészségét veszélyeztető lehetséges rizikófaktorok feltárását és kiküszöbölését, a védőfaktorok megerősítését, valamint betegségek esetén a korai felismerést és megfelelő kezelés biztosítását.

A gyermeket tervező párok, személyek esetén a legalapvetőbb szolgáltatás a családtervezési tanácsadás. Ilyenkor lehetőség van akár teljes körű egészségügyi vizsgálat elvégzésére, a rendelkezésre álló fogamzásgátlási módszerek megvitatására, illetve meddőség esetén az esetleges mesterséges megtermékenyítési programok ismertetésére.

Szülészeti genetika

Szülészeti genetikai tanácsadáson történő részvétel leggyakoribb indoka az anyai életkor, hiszen 35 év felett a terhességgondozást végző orvosnak kötelessége elküldeni a kismamát további vizsgálatokra. Továbbá, indokolt lehet olyan esetekben is, amikor a terhesgondozás során rutinszerűen elvégzett vizsgálatok – ultrahang vagy AFP-szűrés – során rendellenesség gyanúja merül fel. Egy konzultáció indokolt még azok számára is, akiknek a családjában előfordultak már öröklődő betegségek vagy kromoszóma-rendellenességek, ismeretlen eredetű méhen belüli elhalás, vagy ismétlődő vetélésük volt a múltban.

A konzultáció során a szakorvos felveszi az adatokat, majd családfa-elemzést végez, felmérve a személyes és rokonsági előzményeket. A családi vagy személyes kórelőzményekkel rendelkezők esetében nagyon fontos az orvosi dokumentáció megléte, hiszen e nélkül nem végezhető genetikai tanácsadás.

A terhesség során felmerülő kockázatokat felmérve a páciens részletes tájékoztatást kap az esetleges további szűrővizsgálatok (kombinált teszt, integrált teszt, stb.) lehetőségéről és hatékonyságáról, illetve az invazív diagnosztikus módszerek kockázatáról.

PrenaTest

Az orvostudomány sokáig kereste azt a módszert, amellyel a magzat és az anya veszélyeztetése nélkül lehet kimutatni a magzat genetikai rendellenességeit, már a terhesség korai szakaszában.

A PrenaTest egy újfajta Európában egyedülállóan akkreditált vizsgálat, amely az anyai vérben található szabad magzati DNS-szakaszok elemzésével képes azonosítani a Down-kórt és más számbeli kromoszóma-rendellenességeket.
Ez a fejlesztés elősegíti, hogy még szorosabbá válhasson a vizsgálatot végző laboratórium és a várandós gondozását végző orvos együttműködése, gyors, pontos, klinikailag megalapozott, jól értelmezhető eredmény kerüljön kidolgozásra.

A teszt a 9-20. terhességi hét között végezhető, ikerterhességek esetében is alkalmazható, és akár 1 héten belül megbízható eredményt nyújt.

A non-invazív, egyszerű anyai vérvétellel elvégezhető, tehát vetélési kockázattal nem járó PrenaTest jó alternatívája az invazív vizsgálati módszereknek (amniocentesis, chorion biopsia), a magzati számbeli kromoszóma rendellenességek azonosítására.

PrenaTest elérhető formái:

 • PrenaTest Alap
  (Down-kór (21-es kromoszóma szám­beli többlete)
 • PrenaTest Optimum
  (Down-kór (21-es kromoszóma szám­beli többlete),
  Edwards-kór (18-as kromoszóma számbeli többlete),
  Patau-kór (13-as kromoszóma szám­beli többlete),
  Nemi (X és Y) kromoszómák szám­beli rendellenességei)
 • Prenatest Plus
  (A magzat teljes kromoszóma állo­mányát vizsgálja, vagyis az összes autoszomális és nemi kromo­szó­ma számbeli rendel­lenességei­re, illetve azokban előforduló eset­leges dupli­kációkra vagy delé­ciókra ad ered­ményt, 7 Mb részletességig)
 • PrenaTest Origin
  (A magzat teljes kromoszóma állományának vizsgálatára, valamint a szülők által hordozott és a magzat számára örökíthető genetikai betegségek előfordulására.)
 • Prenatest Monogen
  (A magzat teljes kromoszóma állományának vizsgálatára, valamint a magzatban újonnan előforduló, egészséget károsító génhibák kimutatására.)
 • PrenaTest Total
  (A PrenaTest® Plus, az ORIGIN hordozóság szűrés és a MONOGEN vizsgálat együttes vizsgálata.)

További információkért kérjük, látogasson el, a www.neweragenetics.hu/prenatest oldalra, vagy hívja információs vonalunkat, a +36 20 518 1810-es telefonszámon. A vizsgálat a Da Vinci Magánklinikán is elvégezhető, amelyhez szükséges egy konzultációs időpont foglalása Dr. Veszprémi Béla magánrendelésén.

 

 

Dr. Mátrai Gábor