Dr. Domán István

Ortopédia-traumatológia

Specializáció

Csípő és térdprotézis specialista

Bemutatkozás

Fő szakterületem a csípő és térdprotézis beültetés, melyekből magán ellátásban évente több mint 500 műtétet végzek. Ezeken a területeken a legkorszerűbb műtéti eljárásokra specializálódtam, mint az izomsértés nélküli csípőprotézis beültetés, a MediCAD digitális tervezés, a mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés (OPS), a teljesen egyénre szabott, „custom made” ConforMIS térdprotézis beültetés és az OMNIBotics robot-asszisztált térdprotézis beültetés.

A műtétek során mindig a legmagasabb minőségű protéziseket, a legtartósabb kopó felszíneket alkalmazom.

Nagy tapasztalattal rendelkezem továbbá a térd arthroszkópos sebészetében, és csípő ütközési szindróma (femoro-acetabularis impingement szindróma) műtéti kezelésében.

Több mint 7 évet  dolgoztam a legmagasabb szakorvosi pozícióban (konzultáns) az Egyesült Királyság több magánkórházában (Greater Manchester Surgical Centre – The Cheshire and Merseyside NHS Treatment Centre – Shepton Mallet NHS Treatment Centre – Barlborough NHS Treatment Centre – Spire Liverpool Hospital – Spire Manchester Hospital). Az angliai tartózkodásom alatt mintegy 5000 műtétet végeztem alsó végtagi nagyízületi (csípő és térd) protézis beültetés, arthroszkópos sebészet, sportsebészet és lábsebészet területén. Kinti tartózkodásom során számos világszínvonalú szakmai továbbképzéseken, műtéttechnikai kurzusokon vettem részt, ahol az ortopédia vezető specialistáitól volt lehetőségem tanulni Anglián kívül Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban és Belgiumban is.

2013 és 2016 között a Tolna Megyei Balassa János Kórház Ortopédiai osztályának voltam az osztályvezető főorvosa, ahol lehetőségem nyílt a külföldön elsajátított legújabb műtéti technikák bevezetésére.

2014 óta rendelek és végzek műtéteket a Da Vinci Magánklinikán. Műtéti tevékenységem egyik fő profilja a csípőprotézis beültetés, melyet egy forradalmian új módszerrel végzek. Ez az ún. minimálisan invazív elülső feltárás, mely során a csípőprotézis izomsértés nélkül kerül beültetésre. Ezen feltárás lerövidíti a lábadozási időt, így akár néhány órával a műtét után a betegek akár segédeszköz nélkül is képesek járni, illetve pár nappal később autót vezetni, ill. néhány héttel később visszatérni a munkába. Eddig több mint 2500 ilyen műtétet végeztem.

A csípőprotézis beültetést annak pontosságát és élettartamát javító, Magyarországon korábban még nem alkalmazott eljárásokkal, mint a MediCAD digitális tervezés és az OPS (Optimized Positionning System) – mozgásanalízis alapú csípőprotézis beültetés – végzem. Ez utóbbi eljárás a beteg gerinc és medence mozgásához igazítja, összességében személyre szabottá teszi a csípőprotézis beültetését. További specialitásom a fiatalkori csípőkopáshoz vezető állapot, az ún. csípő ütközési szindróma (femoro-acetabularis impingement) műtéti megoldása is, mely időben végezve elkerülhetővé teheti a csípőprotézis beültetését.

Nagy tapasztalattal rendelkezem továbbá a térdízületi protézis beültetés területén. , Magyarországon elsőként végeztem egyénre szabott beültető eszközökkel (PSI – Patient Specific Instrumentation, ill. CT alapján teljesen egyénre szabott térdprotézis (ConforMIS) beültetését, mely utóbbit a világ 8.országaként 2018-ban kezdtük el. A műtét nagyobb beteg elégedettséget és természetesebb érzetet biztosít. 2020-óta Magyarországon szintén elsőként és Európában 4. országként kezdtem el robot-asszisztált műtéteket végezni. Az OMNIBotics robot rendszer a világon jelenleg legfejlettebb, mivel a protézis beültetését a térd körüli lágyrészek, szalagok egyensúlyának teljes visszaállításával teszi lehetővé, mely rendkívül magas, mintegy 96-97%-os betegelégedettséget eredményez. Ez utóbbi a legfejlettebb technológiai a térdprotézis beültetés területén.

Tagja vagyok több nemzetközi és hazai szakmai társaságnak, mint pl. az Angol Királyi Sebészeti Társaság (FRCS), a brit, az európai, a nemzetközi és a magyar ortopéd társaságoknak (BOA, EFORT, SICOT, MOT). Rendszeresen előadója és résztvevője vagyok nemzetközi szakmai továbbképzésnek, kongresszusoknak, illetve külföldi tanulmányutaknak.

További információt a www.drdoman.hu weblapon, ill. egyéb felületeken (Facebook, LinkdIn, Instagram).

Tanulmányok

Szakorvosi képesítést 1998-ban, tudományos minősítést (PhD) 2003-ban szereztem. 2007-ig a Pécsi Orvostudományi Egyetem Ortopédiai Klinikáján dolgoztam. Ösztöndíjjal Spanyolországban, Olaszországban, Dél-Koreában és Franciaországban töltöttem huzamosabb időt, továbbá az Egyesült Államokban, Japánban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban jártam tanulmányúton.

Tagságok
  • Angol Királyi Sebészeti Társaság
  • BOA, EFORT, SICOT, MOT
Beszélt nyelvek
  • Magyar
  • Angol