Dr. Vástyán Attila Mihály Ph.D

Sebészet, Gyermekszemészet

Specializáció

Gyakori gyermeksebészeti kórképek (fitymaszűkület, fitymaletapadás, hereleszállási zavarok stb.) diagnosztizálásával és kezelésével is foglalkozik.

Szakterülete az ajak- és szájpadhasadék, gyermekurológia.

Bemutatkozás

1988-ban szerezte orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán cum laude minősítéssel. A végzést követően Szigetváron majd a Pécsi II.sz Sebészeti Klinikán dolgozott általános sebészként.

1992-ben általános sebészetből tett szakvizsgát, jeles eredménnyel. A gyermeksebészeti képzést a Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályán kezdte meg.

1994-ben a Kísérletes Sebészeti Intézet munkatársaként végzett oktató és kutató munkát, majd 1995-ben a Baranya Megyei Kerpel-Fronius Ödön Gyermekkórház Sebészeti osztályán dolgozott.

Rövidebb külföldi tanulmányutak (1991-ben USA; 1992-ben Hollandia; 1995-ben Egyesült Királyság) után 1996-ban sikeresen pályázott az Angol Királyi Sebész Társaság Training Programjába, s ennek keretében 2 évig Angliában, a Sheffield-i Gyermekkórházban dolgozott gyermeksebészként.

1997-ben tett szakvizsgát gyermeksebészetből, jeles eredménnyel.

1998-ban tért vissza jelenlegi munkahelyére, a Pécsi Gyermekklinika Sebészeti osztályára, ahol jelenleg adjunktusként dolgozik. Szakterülete az ajak- és szájpadhasadék, gyermekurológia.

1999 óta a Pécsi Ajak-és Szájpadhasadék Munkacsoport koordinátoraként tevékenykedik, a munkacsoport munkáját segítő Alapítvány kuratóriumának elnöke. Alapító tagja és titkára a 2005-ben alakult Országos Archasadék Munkacsoportnak. Tagja a Magyar, az Angol és az Európai Gyermeksebész Társaságoknak (BAPS, EUPSA), valamint az Amerikai Archasadék Társaságnak (ACPA).

2001-ben 2 hónapos amerikai tanulmányúton több hasadékos munkacsoport munkáját ismerhette meg és hasznosíthatta a látottakat a magyarországi gyakorlatban. Egyetemi doktori (PhD) fokozatot 2005-ben szerzett egyéni felkészülőként „Magasnyomású neuropathias húgyhólyag kezelésében szerzett klinikai tapasztalatok és állatkísérletes vizsgálatok” címmel. 2011-ben habitált a Pécsi Tudományegyetemen.

2008-ban megkapta az „Astellas Díj – Az év orvosa” elismerést.

Tanulmányok
  • 1988. Pécsi Orvostudományi Egyetem, általános orvos
  • 1992. sebészet szakvizsga
  • 1997. gyermeksebészet szakvizsga
Tagságok

Tagja a Magyar, az Angol és az Európai Gyermeksebész Társaságoknak (BAPS, EUPSA), valamint az Amerikai Archasadék Társaságnak (ACPA).

Beszélt nyelvek

Magyar, Angol