BŐR ÉS KÖRÖMELVÁLTOZÁSOK

A bőrön (körmön) kialakult elváltozások esztétikai, vagy egészségügyi szempont miatti eltávolítása.

A bőrön (körmön) számos elváltozás alakulhat ki, amelyek eltávolítása vagy esztétikai, vagy egészségügyi szempontból válhat szükségessé. Az elváltozások jellegét lehetőleg minden esetben bőrgyógyásznak kell meghatározni, és sebészi eltávolításukat javasolni. Természetesen a bőrgyógyászok is foglalkoznak ezek kezelésével, de vannak olyan esetek, amikor plasztikai sebész segítségét kérik. Ez utóbbira akkor kerülhet sor, ha a plasztikai sebész szakértelme kell az elváltozás elhelyezkedése (pl. arc, kéz stb.) vagy mérete miatt, hogy az adott területen torzulás ne jöjjön létre. Egyszerű kimetszés esetén is nagyon fontos a metszésvezetés iránya, a szövetkímélő technika és speciális varrattechnika alkalmazása a legkevésbé látható heg kialakulása érdekében.

A műtétről

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük. Az érzéstelenítő oldatot a bőrbe és a bőr alá fecskendezzük, majd az elváltozást a jellegének, elhelyezkedésének, méretének megfelelően eltávolítjuk. A sebet akár több rétegben vezetett varratsorokkal zárjuk. Az elváltozás nagyságától, az alkalmazott műtéti technikától függően a beavatkozás néhány perctől 30-60 percig is tarthat. A sebre tehermentesítő ragasztócsíkokat és fedőkötést helyezünk.

A műtét után

Az operált testrésztől függően annak pihentetése, kímélet javasolt, a sebet víz egy-két hétig nem érheti. A varratokat legkorábban egy héttel a műtét után, de leginkább azután két héttel távolítjuk el, a testrésztől, a kimetszés méretétől függően. A varratszedés után a seb további zavartalan gyógyulása, az esztétikailag leginkább elfogadott heg kialakulása érdekében a pihentetés folytatása és sebkezelési módszer alkalmazása javasolt. Az intenzív fizikai terhelést 4-6 hét után lehet megkezdeni.

Szövődmények

Vérömleny, bevérzés, savós folyadékgyülem kialakulása, sebfertőzés, sebszétválás, kóros hegképződés.

A Da Vinci Magánklinika ambuláns sebészeti szolgáltatásai melyeket bőrgyógyásszal és plasztikai sebésszel történt konzultációt követően helyi (local) érzéstelenítésben műtői környezetben végzünk:

  • Anyajegy (naevus) kimetszés (szövettani vizsgálattal)
  • Heg korrekció
  • Baleseti heg, égés, kóros heg (Hypertrophias, atrophias) eltávolítás
  • Keloid eltávolítás
  • Benőtt, gyulladt, gombás köröm eltávolítása

A beavatkozást követően a páciens az orvos által megadott indikációkkal ellátva otthonába távozhat. Egy hét után varratszedés, kontroll szükséges.