COMBPLASZTIKA

A combplasztika segítségével visszaállítható a szövetállomány feszessége.

A hashoz vagy fenékhez hasonlóan, a jelentős súlyingadozások eredményeként a comb bőre is megereszkedhet. A combplasztika segítségével visszaállítható a szövetállomány feszessége, a vágások a lágyék vonalában és a comb belső oldalán futnak, így jól elrejthetők. A combplasztika olyan műtéti beavatkozás, amelyet altatásban végeznek.

A műtétről

Különböző típusú combplasztikai beavatkozások vannak, melyek különböző, speciális területeket korrigálnak.

Mini combplasztika segíthet a megnyúlt bőr eltávolításában, mely a kor előrehaladtával, vagy súlyingadozásnak köszönhetően alakult ki. A bőr – és szükség esetén a zsír – eltávolításra kerül, a feszesített bőr formás alakot és feszességet biztosít a lábnak.

A klasszikus combplasztika eltávolítja a felesleges, lógó bőrt és zsírt a belső comb felső részéről. A metszés T vagy L formájú, az ágyékba esik és a vágás az ágyéktól a fenék áthajlásába vezet. A plasztikai sebész a bőrt megemeli, a felesleges bőr és a zsír eltávolításra kerül, mely során formássá válik a láb és feszessé a bőr.

A combplasztikai műtétre minden esetben altatásban kerül sor. A beavatkozás általában 2-3 órát vesz igénybe. Attól függően, hogy mekkora korrekcióra van szükség, plasztikai sebészed javasolhatja, hogy a műtétet két lépésben végezzétek el. Ilyenkor általában fél év telik el a két műtét között, ugyanakkor a hegesedési folyamat során a bőr kevésbé feszül, a hegek vékonyabbak lesznek, és szebben gyógyulnak. A combplasztikai műtétet követően általában 2 éjszakát kell a kórházban tölteni. A beavatkozás után azonnal egy speciális szorítóruhát helyeznek fel a combra, melyet a műtétet követő néhány hétben viselni kell.

A combplasztika kockázatai

A combplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás a combplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen combplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

Kockázati tényező lehet az utóvérzés, fertőzés, savóképződés, altatással szembeni túlérzékenység, gyulladás, keloidos hegképződés, aszimmetria, bőr érzékenységének megváltozása.

Felépülés

A combplasztika után azonnal szorítóruhát adnak a páciensre, amit 4-6 hétig viselnie kell. Egy kis, vékony cső (drain) kerül a bőr alá, melyen keresztül a váladék távozik, amit az orvos már 1-2 nap után eltávolít. A combplasztikai műtétet követően általában a második hét végén kerül sor a varratszedésre. A szorítóruhát azonban ezt követően is 2-4 hétig szükséges viselni! Irodai munkát végzők általában 2-3 hét után visszatérhetnek a munkába. A combplasztikát követő 1 hónapban tartózkodni kell a fizikai munkától. A varratszedés utáni 2 hétben a sport, a torna nem javasolt, de utána fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi tevékenységekhez és a mozgáshoz is.

Eredmények

Habár a combplasztika eredménye azonnal látható, comb végleges formája a következő 1 hónapban alakul ki. Bár a műtéti heg maradandó, az idő múlásával halványodik, így csak egy halvány vonal marad, amelynek alakja és hossza a műtéti vágás típusának megfelelően fog alakulni. A combplasztika eredménye a test alkatához igazodó, formás, feszesebb combok.