CSÍPŐPROTÉZIS

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező ortopéd szakorvosaink személyre szabott műtéti megoldással várják klinikánkon!

CSÍPŐPROTÉZIS MŰTÉT

Csípőprotézis műtétre akkor kerül sor, ha a csípőízületi kopás olyan mértékű, ami kihat a páciens életminőségére, a hétköznapi életére, korlátozza a napi mozgásban. Amennyiben a fájdalomcsillapítók és a konzervatív kezelések ellenére a panaszok fokozódnak és a képalkotói vizsgálat eredménye is megerősíti a kopást, úgy mindenképpen forduljon ortopéd szakorvoshoz!

A csípőízületi kopás egy krónikus betegség, amelynek során a csípőízületi vápa és/vagy a combcsontfej felszínét borító porc fokozatosan károsodik: elvékonyodik, berepedezik, hasadékos lesz. A porcborítás helyenként akár le is válhat, így porcmentessé is válhat az érintett terület. A porcos felszíneken kívül a porc alatti csont szerkezete is érintett lehet az elváltozásban.

Csípőprotézis műtétre a porckopáson kívül leggyakrabban gyulladásból fakadóan, a combnyak vagy combfej törése esetén, illetve baleseti sérülésből következően kerülhet sor.

A csípőprotézis beültetés menetét nagyban befolyásolja a választott műtéti technika és a protézis típusa.

Klinikánkon leggyakrabban alkalmazott technikák:

  1. Minimál invazív elülső feltárásos műtét
  2. Csípőprotézis műtét hátsó feltárásban

Minimál invazív elülső feltárásos műtét:

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés, cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom. A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka. Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!

Csípőprotézis műtét hátsó feltárásban:

A csípőt kifelé forgató izmok leválasztásával jár, így a korai műtét utáni időszakban a hátsó csípőficam lehetőségének kockázata magasabb.
Irodalmi adatok alapján körülbelül 6-8 héttel a műtét után a csípőízület funkciója az anterolateralis feltáráson átesett betegekhez képest jobb, gyakorlatilag az elülső csípőfeltárással megegyező. A primer csípőprotézis beültetéseken kívül a feltárás leginkább medence, illetve vápatörésekhez kapcsolt rekonstrukciós műtétek során alkalmazandó.

 

 

 

TUDÁSTÁR

Hány éjszakát kell a klinikán töltenem?

A műtét után 2 éjszakát kell a klinikán tölteni.

Mitől függ, hogy cementes vagy cement nélküli implantátum beültetése történik?

Az, hogy rögzülési mechanizmus alapján milyen implantátum beültetése történik, függ a beteg biológiai életkorától és csontminőségétől. Általánosságban elmondható, hogy akinél lehetséges, ott a cement nélküli rendszerek beültetése javasolt, tekintve, hogy ezek kilazulása jóval később következik be.

Mikor érheti víz a sebet?

A műtét után már 3-4 nappal érheti víz a sebet. A klinikáról “intelligens”  kötéssel távozik a beteg.

Szakembereink

Dr. Domán István

Dr. Bűcs Gábor

Prof. Dr. Vermes Csaba

Dr. Kromek Lóránd

Csípőprotézis műtéti ár

Cementes csípőprotézis 
1.750.000 HUF-tól
Cement nélküli csípőprotézis 
1.950.000 HUF-tól
Extra ápolási nap 
45.000 HUF