CSÍPŐPROTÉZIS

Több éves szakmai tapasztalattal rendelkező ortopéd szakorvosaink személyre szabott műtéti megoldással várják klinikánkon!

CSÍPŐPROTÉZIS MŰTÉT

Csípőprotézis műtétre akkor kerül sor, ha a csípőízületi kopás olyan mértékű, ami kihat a páciens életminőségére, a hétköznapi életére, korlátozza a napi mozgásban. Amennyiben a fájdalomcsillapítók és a konzervatív kezelések ellenére a panaszok fokozódnak és a képalkotói vizsgálat eredménye is megerősíti a kopást, úgy mindenképpen forduljon ortopéd szakorvoshoz!

A csípőízületi kopás egy krónikus betegség, amelynek során a csípőízületi vápa és/vagy a combcsontfej felszínét borító porc fokozatosan károsodik: elvékonyodik, berepedezik, hasadékos lesz. A porcborítás helyenként akár le is válhat, így porcmentessé is válhat az érintett terület. A porcos felszíneken kívül a porc alatti csont szerkezete is érintett lehet az elváltozásban.

Csípőprotézis műtétre a porckopáson kívül leggyakrabban gyulladásból fakadóan, a combnyak vagy combfej törése esetén, illetve baleseti sérülésből következően kerülhet sor.

A csípőprotézis beültetés menetét nagyban befolyásolja a választott műtéti technika és a protézis típusa.

Klinikánkon leggyakrabban alkalmazott technikák:

  1. Minimál invazív elülső feltárásos műtét
  2. Csípőprotézis műtét hátsó feltárásban

Minimál invazív elülső feltárásos műtét:

Ennek az új műtéti eljárásnak a lényege az, hogy a protézis a csípő körüli izmok sértése nélkül kerül beültetésre. A hagyományos műtétekkel szemben, a műtét nem jár izmok, illetve inak átvágásával, hanem a protézis beültetése egy természetes, izmok között található résen keresztül történik. A műtét nagy gyakorlatot és speciális eszközöket igényel. A műtétnek számos előnye van a hagyományos módon végzett műtétekkel szemben. Az „új csípő” sokkal stabilabb, ezért hagyományos műtétek utáni korlátozások (mélyre való ülés, cipőfűző megkötés, illetve az oldalra fekvés kerülése, stb.) nem szükségesek.

A rendkívül kicsi metszés, mely átlagosan fele a hagyományos műtétekhez képest (kb.: 8 cm) a bikini vonalában is ejthető, így a későbbiekben a heg rejtve maradhat. Mivel jelentősen kisebb a szöveteket ért sérülés, kevesebb a műtét utáni fájdalom. A műtét során kisebb a vérvesztés, ezért a műtét utáni vérátömlesztés szükségessége rendkívül ritka. Tekintettel arra, hogy az izmok teljes terhelhetősége megmarad, a betegek többsége néhány nappal a műtétek követően megerőltetés nélkül képes segédeszköz nélkül járni, ill. pár héttel később vezetni vagy könnyebb munkát végezni!

Csípőprotézis műtét hátsó feltárásban:

A csípőt kifelé forgató izmok leválasztásával jár, így a korai műtét utáni időszakban a hátsó csípőficam lehetőségének kockázata magasabb.
Irodalmi adatok alapján körülbelül 6-8 héttel a műtét után a csípőízület funkciója az anterolateralis feltáráson átesett betegekhez képest jobb, gyakorlatilag az elülső csípőfeltárással megegyező. A primer csípőprotézis beültetéseken kívül a feltárás leginkább medence, illetve vápatörésekhez kapcsolt rekonstrukciós műtétek során alkalmazandó.

 

 

 

TUDÁSTÁR

Hány éjszakát kell a klinikán töltenem?

A műtét után 2 éjszakát kell a klinikán tölteni.

Mitől függ, hogy cementes vagy cement nélküli implantátum beültetése történik?

Az, hogy rögzülési mechanizmus alapján milyen implantátum beültetése történik, függ a beteg biológiai életkorától és csontminőségétől. Általánosságban elmondható, hogy akinél lehetséges, ott a cement nélküli rendszerek beültetése javasolt, tekintve, hogy ezek kilazulása jóval később következik be.

Mikor érheti víz a sebet?

A műtét után már 3-4 nappal érheti víz a sebet. A klinikáról “intelligens”  kötéssel távozik a beteg.

Szakembereink

Dr. Ayerh George

Dr. Bűcs Gábor

Dr. Domán István

Dr. Farid Shafiei

Dr. Horváth Gábor

Dr. Kromek Lóránd

Dr. Tóbi Zoltán

Prof. Dr. Vermes Csaba

Csípőprotézis műtéti ár

Cementes csípőprotézis 
1.840.000 HUF-tól
Cement nélküli csípőprotézis 
2.040.000 HUF-tól
Extra ápolási nap 
60.000 HUF