FÜL-ORR GÉGÉSZET ÉS FEJ-NYAK SEBÉSZET

Fül orr-gégészeti és fej- nyak sebészeti beavatkozások egynapos sebészeti ellátás formájában

Fül orr-gégészeti és fej- nyak sebészeti beavatkozások egynapos sebészeti ellátás formájában
Magánklinikánkon egynapos sebészeti ellátás formájában végzünk fül-orr-gégészeti műtéti beavatkozásokat. A műtétek minden esetben szakorvosi vizsgálatot követően előjegyzés alapján történnek helyi érzéstelenítésben vagy altatásban.

Kiemelten foglalkozunk az orr funkcionális és esztétikai elváltozásaival, mint az orrsövényferdülés, orrkagylók megnagyobbodása miatti gátolt orrlégzés, az orr veleszületett vagy szerzett, sérülés vagy műtét következtében kialakult alaki rendellenességei.

A gátolt orrlégzés kellemetlenné teszi a mindennapokat, romlik a szaglás, gyakoribbá vállhat a fejfájás, nátha, idült vagy visszatérő középfül, illetve melléküreg gyulladások jelentkezhetnek. Ilyenkor előtérbe kerül a szájlégzés, emiatt gyakori panasz a torokszárazság, a kellemetlen lehellet. Már kisfokú orrlégzési nehézség is horkoláshoz, alvási zavarokhoz, kialvatlansághoz vezethet, súlyosabb esetekben akár légvételi hiányt is okozva. Végleges megoldásként csak az orrlégzés műtéti rendezése jön szóba, melynek során az orrbemenetben ejtett metszésből feltárva az orrsövényt a görbe csont- és porclemezekből szükség estén kis részt eltávolítva, a maradó részeket kiegyenesítjük és a középvonalba visszahelyezzük, majd új helyzetében varratokkal rögzítjük. Szükség esetén a megnagyobbodott orrkagyló megkisebbítését is végezzük. A beavatkozás után legtöbbször nincs szükség tamponra.

Az orrsövény ferdesége az orr alaki eltérését is okozhatja. Lehet ferde, púpos orrhát, asszimetrikus orrcsúcs vagy orrbemenet. Ilyen esetekben az orr esztétikai korrekciója nem oldható meg az orrsövény ferdeségének korrekciója nélkül. A műtét ilyenkor ún. nyitott technikával történik, az orrbemenet bőrén ejtett metszés alig észrevehetően gyógyul.

Az esztétikai célú orrkorrekciós műtétek során is fontosnak tartjuk a funkció szem előtt tartását, megelőzve azt, hogy plasztikai műtétet követően a páciens orrlégzése rosszabb legyen.

Traumát, vagy korábbi műtétet követően visszamaradt deformitás vagy hasadékos orr korrekciója szintén nyitott feltárásból történik, az ilyenkor sok esetben hiányzó porcos vázat fülkagyló-, vagy bordaporc felhasználásával építjük fel.

Újabb lehetőségként végzünk horkolást megszüntető műtéteket. A horkolás oka felnőtteknél a gátolt orrlégzés mellett legtöbbször a túl nagy nyelvcsap és/vagy a laza, tónustalan lágy szájpad, mely alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ezt a hangot hívjuk horkolásnak. A beavatkozás során túl nagy nyelvcsap megkisebbítését és/vagy a laza, tónustalan lágy szájpad plasztikai műtétjét, feszesítését radiofrekvenciás eszközzel végezzük, ami után a horkolás erőssége jelentősen csökken, vagy megszűnik. A hagyományos vagy lézeres technikákkal szemben a radiofrekvenciás műtét minimális szöveti károsodással jár, így a gyógyulás sokkal rövidebb időt vesz igénybe és a műtéttel járó kellemetlenség is jóval kevesebb. Ezzel a módszerrel végezhető a megnagyobbodott orrkagyló térfogatának csökkentése is. A beavatkozások altatásban, vagy igény szerint helyi érzéstelenítésben is történhet.

A fentiek mellett szintén egynapos ellátás keretein belül végezzük a külső fül rendellenességeinek (veleszületett sipoly,elálló vagy csupán nagy fül, illetve sérüléseket követő elváltozások) korrekcióját, valamint a szájüreget nyelvet illetve a nyálmirigyeket érintő különféle rossz- vagy jóindulatú elváltozások (sipolyok, ciszták, daganatok, daganatmegelőző állapotok) kisebb műtéteit.

SZAKEMBEREINK

Dr. Járai Tamás Ph.D