FÜL-ORR GÉGÉSZET ÉS FEJ-NYAK SEBÉSZET

Klinikánk szakorvosai a terület elismert szakemberei. A fül-orr-gégészet széles spektrumán végeznek műtéti beavatkozásokat, a legmodernebb eszközökkel és eljárásokkal.

TUDJON MEG TÖBBET

Nagy tapasztalattal rendelkező szakorvosaink korszerű és személyre szabott ellátással, a legújabb technológiák alkalmazásával várják klinikánkon!

Magánklinikánkon egynapos sebészeti ellátás formájában végzünk fül-orr-gégészeti műtéti beavatkozásokat. A műtétek minden esetben szakorvosi vizsgálatot követően előjegyzés alapján történnek helyi érzéstelenítésben vagy altatásban.

Kiemelten foglalkozunk az orr funkcionális és esztétikai elváltozásaival, mint az orrsövényferdülés, orrkagylók megnagyobbodása miatti gátolt orrlégzés, az orr veleszületett vagy szerzett, sérülés vagy műtét következtében kialakult alaki rendellenességei.

Milyen fül-orr gégészeti műtéteket végzünk klinikánkon?

A gátolt orrlégzés kellemetlenné teszi a mindennapokat, romlik a szaglás, gyakoribbá vállhat a fejfájás, nátha, idült vagy visszatérő középfül, illetve melléküreg gyulladások jelentkezhetnek. Ilyenkor előtérbe kerül a szájlégzés, emiatt gyakori panasz a torokszárazság, a kellemetlen lehellet. Már kisfokú orrlégzési nehézség is horkoláshoz, alvási zavarokhoz, kialvatlansághoz vezethet, súlyosabb esetekben akár légvételi hiányt is okozva. Végleges megoldásként csak az orrlégzés műtéti rendezése jön szóba, melynek során az orrbemenetben ejtett metszésből feltárva az orrsövényt a görbe csont- és porclemezekből szükség estén kis részt eltávolítva, a maradó részeket kiegyenesítjük és a középvonalba visszahelyezzük, majd új helyzetében varratokkal rögzítjük. Szükség esetén a megnagyobbodott orrkagyló megkisebbítését is végezzük. A beavatkozás után legtöbbször nincs szükség tamponra.

Az orrsövény ferdesége az orr alaki eltérését is okozhatja. Lehet ferde, púpos orrhát, asszimetrikus orrcsúcs vagy orrbemenet. Ilyen esetekben az orr esztétikai korrekciója nem oldható meg az orrsövény ferdeségének korrekciója nélkül. A műtét ilyenkor ún. nyitott technikával történik, az orrbemenet bőrén ejtett metszés alig észrevehetően gyógyul.

Az esztétikai célú orrkorrekciós műtétek során is fontosnak tartjuk a funkció szem előtt tartását, megelőzve azt, hogy plasztikai műtétet követően a páciens orrlégzése rosszabb legyen.

 

 

Traumát, vagy korábbi műtétet követően visszamaradt deformitás vagy hasadékos orr korrekciója szintén nyitott feltárásból történik, az ilyenkor sok esetben hiányzó porcos vázat fülkagyló-, vagy bordaporc felhasználásával építjük fel.

Újabb lehetőségként végzünk horkolást megszüntető műtéteket. A horkolás oka felnőtteknél a gátolt orrlégzés mellett legtöbbször a túl nagy nyelvcsap és/vagy a laza, tónustalan lágy szájpad, mely alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik, ezt a hangot hívjuk horkolásnak. A beavatkozás során túl nagy nyelvcsap megkisebbítését és/vagy a laza, tónustalan lágy szájpad plasztikai műtétjét, feszesítését radiofrekvenciás eszközzel végezzük, ami után a horkolás erőssége jelentősen csökken, vagy megszűnik. A hagyományos vagy lézeres technikákkal szemben a radiofrekvenciás műtét minimális szöveti károsodással jár, így a gyógyulás sokkal rövidebb időt vesz igénybe és a műtéttel járó kellemetlenség is jóval kevesebb. Ezzel a módszerrel végezhető a megnagyobbodott orrkagyló térfogatának csökkentése is. A beavatkozások altatásban, vagy igény szerint helyi érzéstelenítésben is történhet.

A fentiek mellett szintén egynapos ellátás keretein belül végezzük a külső fül rendellenességeinek (veleszületett sipoly,elálló vagy csupán nagy fül, illetve sérüléseket követő elváltozások) korrekcióját, valamint a szájüreget nyelvet illetve a nyálmirigyeket érintő különféle rossz- vagy jóindulatú elváltozások (sipolyok, ciszták, daganatok, daganatmegelőző állapotok) kisebb műtéteit.

MILYEN FÜL-ORR GÉGÉSZETI MŰTÉTET VÉGZÜNK?

TUDÁSTÁR

Mit jelent az egynapos sebészeti ellátás?

Egynapos sebészeti ellátás keretében Ön a műtét után vagy még a műtét napján, de mindenképpen 24 órán belül saját lábon, kísérővel elhagyhatja klinikánkat. A gyógyulás további szakaszait saját otthonukban, megszokott környezetükben töltik.

Mi a teendő orrplasztika után?
  • Műtét után pár napig az orrdugulás a legjellemzőbb kellemetlenség. Tengervizes orrspray használata naponta többször (4-5 alkalommal), műtét másnapjától óvatos orrfújás javasolt. Esténként Coldastop orrolaj vagy kámforos orrkenőcs (Unguentum Nasale) jó hatású. Második naptól orrszívó porszívó is használható. Nasivin orrspray használata 3-4 napig megengedett a tengervizes orrtoilette után.
Milyen panaszok lehetnek orrplasztika után?
  • Hányás, hányinger, gyengeség, hőemelkedés műtét napján és azt követő napokban is lehetséges.
  • Véres szivárgás több napig is előfordulhat. Beszáradás ellen fontos az orrjáratok tisztán tartása.
  • A műtét után legtöbbször nincsen komolyabb fájdalom, de természetesen vannak kivételek. Ilyenkor fájdalomcsillapító (a megszokott) szedhető.
  • Ha afta alakul ki a szájban (apró sebek leginkább a lágyszájpadon) Anaftin szájöblítő oldat ajánlott.
  • Az alsó szemhéj, arcközép ödémás duzzanata, esetenként bevérzés is a műtét természetes velejárója. Mértéke (ami lehet ijesztő) is leginkább egyéntől függ, a műtét utáni 2-3. napon a legkifejezettebb. Borogatás, jegelés, gyógynövényes kenőcsök kimondottan hasznosak.
Hogyan lehet aludni orrműtét után?
  • Alvás háton fekve, nyakpárnával, lehetőleg emelt fejjel.
Mikor történik a gipsz levétele/ varratszedés?

Varratszedés/ gipsz levétele 10-14 napon történik, megbeszélés szerinti időpontban és helyszínen.

Mit kell kerülni a műtét után?
  • Fizikai megerőltetés, hirtelen hajolás, uszoda, szauna 3 hétig szigorúan kerülendő.
  • Szemüveget a gipszlevételt követő 3 hétben lehetőleg kerülje.

SZAKEMBEREINK

Dr. Járai Tamás Ph.D

Fül-orr gégészeti műtéti árak

Orrplasztika
1.005.000 HUF-tól
Orrsövény korrekció (local)
412.000 HUF-tól
Orrsövény korrekció
512.000 HUF-tól
Fülplasztika 1 oldal (local)
320.000 HUF-tól
Fülplasztika 2 oldal (local)
390.000 HUF-tól
Altatás (ahol localban van megadva az ár)
100.000 HUF-tól