GYERMEK-GASZTROENTEROLÓGIA

A gyermek-gasztroenterológia a gyermekkorban jelentkező emésztőszervi betegségekkel foglalkozó szakterület. Rendelésünkön 0-18 év között fogadunk ilyen problémával érkező betegeket.

Leggyakrabban hasfájásos panaszok, széklet rendellenességek (pl. székrekedés, híg székletek, véres székletek), allergiás tünetek, súlyfejlődési elmaradás vagy sárgaság miatt fordulnak hozzánk a szülők.

A leggyakoribb betegségcsoportok közé tartoznak a különböző táplálékallergiák, a gastrooesophagealis reflux betegség (GORB), a felszívódási zavarok – úgymint a lisztérzékenység (coeliakia), a tejcukorérzékenység (lactose malabsorptio) vagy a csökkent gyümölcscukor felszívó kapacitás (fructose malabsorptio) -, a vékonybél kontamináció, a gyulladásos bélbetegségek (IBD, például a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa), a veleszületett és szerzett máj- és epeúti betegségek, valamint a hasnyálmirigy betegségei.

A részletes, célzott kikérdezésével folytatódik. Hasznosnak bizonyulhat, ha a gyermek kiskönyvét és a korábbi esetleges egészségügyi dokumentációit (idevágó leletek, zárójelentések) a szülők magukkal hozzák. A fizikális vizsgálat során elsősorban a has vizsgálata áll előtérben. Ehhez, ha a panaszok indokolják, a végbéltájék megtekintése, szükség esetén (pl. székrekedés, véres széklet panasza esetén) annak ujjal történő vizsgálata is hozzátartozik. A vizsgálat után a felmerülő kórokok irányában a kivizsgálási sort tervezzük meg. Amennyiben további vizsgálatokat a panaszok, tünetek nem tesznek szükségessé, úgy a terápia megbeszélése zajlik. Végül a lelet kiadásával befejeződik a konzultáció.

Amennyire a gyermek életkora és együttműködése lehetővé teszi, mindig törekszünk a panaszok okát objektív vizsgálómódszerekkel feltárni. Hasi ultrahang a Klinikán jelenleg is elérhető, a közeljövőben pedig tervezetett a vérvétellel járó laboratóriumi vizsgálatok és a hidrogén kilégzéses terhelési próbák (tejcukor- és gyümölcscukorterhelés) bevezetése.

MIVEL FORDULHAT HOZZÁNK?

Dr. Tárnok András

Árlista

Első szakvizsgálat, konzultáció
31 000 Ft
Kontroll vizsgálat
23 000 Ft