Gyermekkardiológia

A gyermekkardiológia a veleszületett és szerzett gyermekkori szívbetegségekkel foglalkozik. Nagy jelentősége van annak, hogy a gyanút keltő tünetek alapján időben kiderüljön a szívbetegség, mert ilyenkor a gyógyítás általában jó eredménnyel megtörténhet.

TUDJON MEG TÖBBET

Évente közel 1000 gyermek születik szívbetegséggel Magyarországon, jelentős részben az elváltozás műtéti, illetve szívkatéteres beavatkozást igényel, súlyos esetekben a beavatkozás életmentő és nem tűr halasztás, az élet első heteiben kell elvégezni. Szerencsére vannak olyan szívbetegségek is, pl.: a szív üregeit elválasztó sövényen megjelenő kisebb hiány, melyek spontán műtét nélkül is záródnak.

A magzati szív-ultrahangvizsgálat a szív anatómiájának ellenőrzése mellett, a szívizom, a billentyűk mozgása, az áramlás, a szívritmus megfigyelésére is alkalmas, és így számos fejlődési rendellenességre fény derülhet.

A szív anatómiai vizsgálatának optimális időpontja a várandósság 19-22. hete között van, ha nincs egyéb eltérés a magzatnál, illetve a családi anamnézisben.

Bizonyos esetekben – pl. orvosi javaslatra -, szükségessé válhat a vizsgálat a terhesség korábbi szakaszában is. A “korai” szív ultrahang vizsgálat esetében, amelyet már akár 14 hetes korban is el lehet végezni, egy későbbi időpontban kontroll vizsgálat szükséges. A 18 hetes magzatok egy jelentős részénél a szív mérete miatt a kontroll a nemzetközi elvek alapján feltétlenül indokolt. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben nincs egyéb fontos indok, a magzat töltse be a terhesség 19. hetét!

Milyen esetekben javasoljuk a gyermekkardiológiai vizsgálatot?

 • A gyermekorvosi vizsgálat szívzörejt észlelt, bár ilyenkor gyakran a zörej jellege ártalmatlan eredetre utal, mégis a teljes biztonságot csak egy műszeres, ultrahangos gyermekkardiológiai vizsgálat ad.
 • Elégtelen súlygyarapodás, esetleg testsúly csökkenés a csecsemőkorban.
 • Étvágytalanság, fáradékonyság.
 • A bőr lilás elszíneződése (cianózis) súlyos szívbetegségre utalhat.
 • Szapora légzés, vagy szívverés, kóros vérnyomás érték.
 • Genetikai szűrőultrahang vizsgálat során észlelt eltérések esetén
 • Az ismétlődés kockázata miatt, a családban elforduló veleszületett szívbetegségek fennállása esetén is érdemes a gyermekek vizsgálatát kérni.
 • Gyakran jelentkezik az igény sportolók vizsgálatára szűrés céljából.

A gyermekkardiológiai vizsgálat menete:

Első lépésként rövid beszélgetés keretében az adatok felvétele, a vizsgálat indoka, más tünetek, betegségek, illetve a családban előforduló betegségekről lesz szó. Ezután EKG-t készítünk a rendelő egy erre a célra kialakított helységében. Az EKG során a felsőruházatot levesszük és kis tappancsokat érintünk a bőrhöz, amelyeket zselével kenünk be az optimális vezetés miatt, ez a vizsgálat pár percig tart és teljesen fájdalmatlan. Ezután vérnyomást és bőrön át a vér oxygéntelítettségét (szaturációt ) is mérünk. A következő lépésben szakorvosi vizsgálat történik, ami a máj tapintása és az erek vizsgálata mellett a szív hallgatózását is magában foglalja. Ezt követően szívultrahangot készítünk. A vizsgálat teljesen fájdalmatlan, nincs semmilyen káros mellékhatása. A színes doppler szívultrahang a modern gyermekkardiológia alapja, a legfontosabb képalkotó eljárás.

Végül az eredményeket, az esetleg felmerülő teendőket megbeszéljük és mindezt leletben rögzítjük.

A vizsgálat a szülő jelenlétében történik.

MIVEL FORDULHAT HOZZÁNK GYERMEKÉVEL?

Dr. Masszi György

Csecsemő- és gyermekkardiológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat
Specializációk:
 • csecsemő- és gyermekkardiológia
 • magzati kardiológia
Részletes adatlap

Dr. Masszi György

Csecsemő- és gyermekkardiológia, Csecsemő- és gyermekgyógyászat

Bemutatkozás

Jelenleg a PTE Gyermekklinika Gyermekkardiológiai ambulancia és a PTE Szülészeti Klinika Magzati kardiológia rendelés vezetője. A Da Vinci Magánklinika ambulanciákat koordináló orvosigazgatója.
Specializáció
 • csecsemő- és gyermekkardiológia
 • magzati kardiológia
Tanulmányok
 • 1988. Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar, általános orvos
 • 1992. csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga
 • 1995. csecsemő- és gyermekkardiológia szakvizsga
 • 1998 International Master of Cardiology , St. Anna Unversity , Olaszország

REFERENCIÁK:

1992 - Egyetemi tanársegéd

1992 - 1995, Országos Kardiológiai Intézet , Semmelweis Egyetem, II. Gyermekklinika ,

1995 - Csecsemő- és gyermekkardiológia szakvizsga

1997-1998 International Master of Cardiology , St. Anna Unversity , Olaszország

1999 - Pécsi Tudomány Egyetem, Gyermekklinika

2002 - Egyetemi adjunktus

2005 - Medison Orvosi Központ (később Da Vinci Magánklinika) alapító


Beszélt nyelvek
HU,EN

Árlista

Kontroll vizsgálat
32 500 Ft
Szakvizsgálat, konzultáció
36 500 Ft