HASPLASZTIKA

A műtét során a felesleges bőr és zsírréteg egyszerre kerül eltávolításra.

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően a megereszkedett, ráncos (striás) hasfali bőr és a zsírfelesleg gyakran okoz gondot viselőjének. Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has, mely öltözködésnél, tisztálkodásnál jelent nehézséget. Azokban az esetekben, ha a hasfali zsírfelesleg eltávolítása nem oldható meg zsírszívás segítségével (mivel bőrfelesleg is van) a hasplasztika a választandó műtét. A műtétnél a felesleges bőr és zsírréteg egyszerre kerül eltávolításra. Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült hasfali izomzat megerősítésére is (sérv rekonstrukció). A hasfalon kívüli, kis területet érintő elhízás általában zsírszívással korrigálható. A nagy sörpocak és a lógó has viszont zsírszívással nem kezelhető eredményesen.

Jelentősebb elhízás, vagy kötényszerűen lógó has bőrfeleslege és a tágult hasfali izomzat korrigálása csak komolyabb plasztikai műtéttel oldható meg.

A műtétről

A műtétet az eltérés jellegének megfelelően egyedileg tervezzük.
Műtéti idő: 2-3 óra
A műtétet követően, 1 -4 napig csövet hagyunk bent a felesleges váladék levezetése céljából
Klinikai kezelés időtartama: 1-4 éjszakás bennfekvés
Kompressziós ruha, vagy haskötő viselése: 3-6 hétig
Varratszedés: 2-3 hét múlva
Sportolás, fizikai megerőltetés szüneteltetése: 6 hétig

A műtét mindig maradandó hegvonallal jár, ami gyakran a bikini vonalba elrejthető. Általában 2 hét pihenés, ill. gyógyulási idő szükséges a fizikai munkaképesség visszanyeréséig. A varratvonal ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér hegként marad vissza. Végleges formáját fél-egy év után nyeri el, nem megfelelő gyógyulás esetén hegkorrekció válhat szükségessé.

A hasplasztika előnyei

Előnyösebb formájú, kevésbé elődomborodó has. A megereszkedett vagy csíkos (striás) bőr nagy részének eltűnése. A tartási nehézségek, hátfájdalom, mozgás javulása. Lógó has megszüntetése esetén könnyebb tisztálkodás.