KARPLASZTIKA

Karplasztikával eltávolítható a felesleges bőr és újra feszessé tehető a terület.

A felkar bőre az életkor előrehaladtával vagy jelentős fogyást követően látványosan megereszkedhet, amit már tornával sem lehet formába hozni. A lógó felkar igen zavaróvá válhat, problémát okozhat a közérzetben egy arányos testalkat mellett, nyomot hagyva ezzel egy túlsúlyos korszakról. A karplasztika egy olyan műtét, amely során a felkar megnyúlt bőrfeleslegét távolítják el. Felkarplasztikával eltávolítható a felesleges bőr és újra feszessé tehető a terület. A műtétet altatásban végzik, a vágások a kar belső oldalára esnek, így jól elrejthetők, nem feltűnőek. A beavatkozás kiegészíthető a felkarra lokalizált zsírleszívással.

Karplasztika konzultáció a plasztikai sebésszel

A konzultáció alkalmával egyeztetésre kerül a plasztikai sebésszel, hogy pontosan milyen eredményre szeretne számítani a karplasztika után. A szakorvos tájékozódik egészségi állapotával, életvitelével kapcsolatban. Tudnia kell arról, ha bármilyen keringési rendellenesség, légzéselégtelenség, visszeresség fennáll, vagy előfordult, vagy korábban mélyvénás trombózisa volt, mert ezek nagymértékben növelik a műtét kockázatát. A plasztikai sebész ezek figyelembevételével tervezi meg a karplasztikai beavatkozást és választja ki a műtét technikáját.

A műtét menete, időtartama

A karplasztikára altatásban kerül sor, a műtét kb. 1,5-2 órát vesz igénybe. A felkarfeszesítést követően 1 éjszakát kell a kórházban tölteni (a plasztikai sebész indokolt esetben meghosszabbíthatja). A karplasztika után azonnal egy speciális szorítókötést, kompressziós pólyát tesznek karodra, melyet a műtétet követő néhány hétben kell viselned.

A karplasztika kockázatai

A karplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a felkarfeszesítés is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen karplasztikán és elégedettek az eredménnyel. Kockázati tényező lehet az utóvérzés, fertőzés, altatással szembeni túlérzékenység, gyulladás, keloidos hegképződés, aszimmetria, a bőr érzékenységének megváltozása.

Felépülés

A felkarplasztika után kompressziós pólyát helyeznek a karra, amit a varratszedés után 2-3 hétig viselni kell. Egy kis, vékony cső (drain) kerül a bőr alá, melyen keresztül a váladék távozik, amit az orvos már 1-2 nap után eltávolít. A karokat párnával alátámasztva javasolt pihentetni, ezzel is segítve a gyógyulást. A karplasztikai beavatkozás után várhatóan a második héten kerül sor a varratszedésre.

Nem fizikai jellegű munkavégzés esetén a páciens általában 1-2 hét után visszatérhet a munkába. A műtétet követő 1 hónapban javasolt tartózkodni a fizikai munkától.

Eredmények

A karplasztika eredménye azonnal látható, de a kar formája a következő pár hónapban alakul ki. Bár a műtéti heg maradandó, ez az idő múlásával halványodik, így csak egy halvány vonal fogja jelezni a felkar belső oldalán a karfeszesítést. A karplasztika eredménye a test alkatához igazodó, vékony felkar, mely biztosítja a fiatalosabb kinézetet. A felkarplasztika eredménye hosszú távú, bár évek múlva a kor előrehaladtával és a gravitáció hatására a bőr újra megereszkedhet.