ORRPLASZTIKA

Az orr veleszületett vagy sérülés következtében kialakult deformitásai műtéttel jól korrigálhatók.

Az arc jellegét nagyon sok örökölt vonás együttesen határozza meg. Ezek közül az orr formája talán a legmarkánsabb. Az orr veleszületett vagy sérülés következtében kialakult deformitásai, vagy alaki hibái plasztikai műtéttel jól korrigálhatók.

Az orr a pubertás kort követően nyeri el végleges formáját. Emiatt a 17 éves kor előtt végzett műtétek több éves eredménye még bizonytalan.

Korrekciós műtétre jelentkezéskor sok páciens nem tudja meghatározni pontosan, hogy milyen formát szeretne. Az orr új formáját pontosan megbeszélni és bemutatni legjobban a saját fényképarcon lehet. Emiatt javasoljuk a pácienssel együtt megtervezni a változtatást.

Orrlégzési panaszok, orrsövényferdülés esetén lehetőség van ezen elváltozások egyidejű korrekcióiára is.

A műtétet az orron belülről, a nyálkahártya felől végezzük. Kívül a bőrön varratvonal, hegvonal egyáltalán nem marad vissza.

Már kisebb megfázás és menses is a műtét időpontjának halasztását indokolhatja.

Az orrplasztikai műtétek a sebész részéről nagy felkészültséget és gyakorlatot igényelnek, viszont látványosan és maradandóan javíthatják a páciens megjelenését.

A műtét menete

Az orrplasztikai műtétek helyi érzéstelenítésben is fájdalom nélkül elvégezhetők, mégis sok páciensünk altatásban kéri a műtétet. A műtétet követően egy nap intézeti benntartózkodás javasolt.

Műtéti idő: 1 – 1,5 óra
Klinikai kezelés időtartama: 1 éjszakás bennfekvés

A műtét után

Orrgipsz viselése: 1 hétig
A műtétet követően az orr és a szem körüli duzzanat kb. 10-12 nap után múlik el. Két hét elteltével már biztosan társaság- és munkaképes a páciens.

Műtét után 6-8 hét múlva nyeri el az orr végleges, megtervezett formáját.

Szövődmények

Az orrplasztika előtti vizsgálatok alkalmával igyekszünk minden kockázati tényezőt kiszűrni, ennek ellenére felléphetnek előre nem látható szövődmények. Az orrplasztikai műtétek rutin plasztikai beavatkozásnak számítanak és az orrplasztikát követő komplikációk előfordulási esélye csekély, de nem zárható ki. Ilyen szövődmény lehet a sebfertőzés, a vér- és savógyülem kialakulása, a keloidos hegképződés, aszimmetria.