REUMATOLÓGIA

A reumatológia a mozgásszervek megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

TUDJON MEG TÖBBET

A mozgásszervi megbetegedések korunk népbetegségei közé sorolhatók. Magasan képzett szakembereink a legújabb technológiák alkalmazásával, személyre szabott ellátással várják pácienseinket.

A reumatológiai betegségek közé tartoznak:

 • a különböző eredetű gyulladásos reumatológiai betegségek – például
  • a szisztémás autoimmun betegségek (pl. rheumatoid arthritis, a Sjögren szindróma, polymyalgia rheumatica, dermato-, polymyositis, SLE, MCTD),
  • a spondylarthropathiák (Bechterew kór, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás, bélgyulladáshoz társuló ízületi gyulladás) fertőzésekhez társuló ízületi gyulladások,
  • kristály indukálta ízületi gyulladások
 • a kopásos/degeneratív jellegű gerinc- és ízületi betegségek és ezek gyulladásos szövődményei (porckorongsérvek, meszes elfajulások),
 • lágyrész reumatizmusok (pl. alagút szindrómák, fibromyalgia, teniszkönyök),
 • csont anyagcsere betegségek (pl. csontritkulás) ellátása.

Az első szakorvosi vizsgálat alkalmával régebbi kórtörténet, egyéb- más jellegű betegségek – megbeszélése, leletek áttekintése, a beteg meghallgatása, fizikális vizsgálata történik. Kontroll során az előző szakvizsgálat óta történt vizsgálati leletek áttekintése, a kezelés megbeszélése történik.

Szakorvosi vizsgálat mellett szükség lehet diagnosztikus vizsgálatokra (laboratórium, RTG, ultrahang, CT, MR, denzitometria). A betegségek kivizsgálásához időnként szükség van a társszakmák – ideggyógyászat, idegsebészet, ortopédia, traumatológia – segítségére is.

A terápia részét képezi a gyógyszerek mellett fizikális gyógymódok használata is.

MD orvosi kollagén izom-, és ízületi fájdalmak kezelésére szolgáló injekciós terápia

A kollagén segíti a regenerációt mind

 • porckopásból,
 • artrózisból eredő ízületi fájdalmak,
 • mind sérülések,
 • ínproblémák,
 • izomfájdalmak esetén.

Jól tolerálható, kúraszerűen alkalmazott terápia, ami biztonságosan alkalmazható azon betegek esetén is, akiknél a hagyományos fájdalomcsillapítók, szteroidok nem javasoltak (pl. cukorbetegség, vérhígítók szedése).

A készítmények fő hatóanyaga a kollagén, amelynek a szalagok, ízületek felépítésében, ezen keresztül az ízület stabilizálásában fontos szerepe van.

Az MD orvosi kollagén terápia készítményeinek fő összetevője nagy tisztaságú, steril kollagén, további összetevőként a készítmények még vitaminokat, antioxidánsokat és növényi kivonatokat tartalmaznak az optimális hatás elérése érdekében.

Az ízület bonyolult és összetett rendszer. Mozgékonyságát és stabilitását az

 • ízületi szalagok,
 • a csontokon eredő-, ill. tapadó izmok,
 • inak, valamint az ízületet körülvevő ízületi tok adja.

Ha ezek a képletek terhelés hatására, vagy a kor előrehaladtával megnyúlnak, sérülnek, a szervezet fájdalom formájában kap jelzést a problémáról.

A kollagén injekciós terápia

 1. segíti a sérült szövetek gyógyulását,
 2. erősíti és tehermentesíti az ízületet, ezáltal hosszútávon csökkenti a mozgásszervi fájdalmat.

A porckopás során az ízületet alkotó csontfelszíneket borító porc elvékonyodik, feltöredezik, megnő a csontvégek közötti súrlódás és a mozgás fájdalmassá válik. A fájdalmat gyakran fokozhatja az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy a szalagok lazasága.

A kollagén injekció ezekben az esetekben lazítja a görcsösen összehúzódó izmokat és erősíti a megnyúlt szalagokat, így segíti az érintett ízület stabilitását és csökkenti a fájdalmat.

Az MD orvosi kollagén terápia injekciós kezelés.

 • Az injekciót kizárólag orvosa adhatja be. Kivizsgálást követően minden esetben ő dönti el, hogy a kollagén injekció az Ön esetében megfelelő-e, illetve mely készítmények javasolhatóak célzottan az Ön problémájára, szükség van-e egyéb kiegészítő kezelésekre.
 • Az injekciót általában nagyon vékony és rövid, ún. „inzulinos” tűvel adják be, több apró, felületes szúrással, ami csupán minimális kellemetlenséggel jár. A kollagén így juttatható célzottan, nagy mennyiségben az érintett, fájdalmas terület közelébe. A vékony tűvel, felületesen beadott injekció alkalmazható olyan betegek esetében is, akik vérhígítót, véralvadásgátlót szednek.

A kollagén injekciós terápiát kúraszerűen ajánljuk.
Az élettani anatómiai állapotok helyreállításával az adott mozgásszervi probléma nemcsak tünetileg, hanem alapjaiban kezelhető – ehhez azonban időre van szükség.

Mivel a szöveti regeneráció lassú folyamat, így a kúra általában több kezelésből áll.

A kezelések gyakoriságát és számát minden esetben kezelőorvosa határozza meg a sérülés, ízületi kopás, gyulladás helyétől, mértékétől, a panaszok erősségétől függően.
Az MD kollagén kezelés jól kombinálható egyéb terápiákkal.

MIVEL FORDULHAT HOZZÁNK?

Dr. Horváth Krisztina

Reumatológia
Specializációk:

Degenerativ és autoimmun mozgásszervi panaszok, tünetek feltérképezése, további szükséges vizsgálatok meghatározása, diagnozis felállítása, therapia beállítása, kontrollálása, gondozás, betegkövetés.

Részletes adatlap

Dr. Horváth Krisztina

Reumatológia

Bemutatkozás

1988-ban végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude eredménnyel. 1993-ban reumatológia és fiziotherapiás szakvizsgát szereztem Budapesten az ORFI-ban. 2005-ben és 2008-ban nemzetközi diplomát szereztem klasszikus és klinikai homeopátiából. A reumatológia a mozgásszervek, vagyis a gerinc, a csontok, a porcok, az ízületek és inak, izmok konzervatív (nem műtéti) kezelésével foglalkozik. A mozgásszervek gyulladásos, autoimmun és kopásos eredetű megbetegedései és az anyagcserezavarok, például a csontritkulás kezelése is a reumatológia működési területéhez tartozik. Milyen panaszokkal érdemes reumatológiai szakrendeléshez fordulni? Minden olyan mozgásszervi panasszal, amely több héten át elhúzódik, és a mozgásában akadályozza vagy fájdalommal, zsibbadással, ízületi merevséggel jár, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Így például, ha bármelyik ízületében (csípő, váll, térd, könyök, boka stb.) két hétnél hosszabban merevséget, fájdalmat érez vagy gerinctáji fájdalmai vannak, tartós derék- vagy hátfájástól szenved, és akkor is, ha végtagproblémái, fájdalmai vannak, például ínhüvelygyulladás, befagyott váll, teniszkönyök, kalapácsujj, sarkantyú, stb. Leggyakrabban gerincproblémákkal, végtag fájdalmakkal, ízületi gyulladásokkal, porckorong-elváltozásokkal, illetve csontritkulásos esetekkel fordulnak a betegek a reumatológiai szakrendelőbe. Reumatológiai magánrendelésen elegáns, nyugodt környezetben, kiválóan felszerelt rendelőben, rövid előjegyzési idővel, lehetőséget nyújtunk a mozgásszervi panaszokkal hozzánk forduló betegeknek egy részletes anamnesis felvételt követő, alapos, korrekt, részletes, mindenre kiterjedő mozgásszervi vizsgálatra- melynek része egy alap neurológia vizsgálat is- nyugodt orvos-beteg konzultációra. Feladatunknak tekintjük a további szükséges vizsgálatok megszervezését, társszakmák bevonását a minél pontosabb diagnosis felállításához. Ezt követően történik a beteggel való konzultáció alapján egyénre szabott módon a gyógyszeres és egyéb therapiás lehetőségek beállítása, balneo-fiziotherapiás kezelések, gyógytorna, szükség esetén reumatológia, rehabilitációs osztályos felvétel megszervezése, osteoporosis gyógyszeres therapia beállítása, követése, táplálkozási és életmód tanácsadás, localis peri ill. intraarticularis injectiók, paravertebralis blokádok, steroid ill. orvosi kollagén injectiok beadása.
Specializáció

Degenerativ és autoimmun mozgásszervi panaszok, tünetek feltérképezése, további szükséges vizsgálatok meghatározása, diagnozis felállítása, therapia beállítása, kontrollálása, gondozás, betegkövetés.

Tanulmányok
 • 1988 Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude eredménnyel
 • 1993 ORFI reumatológia és fiziotherapiás szakvizsga
 • 2005 nemzetközi diploma klasszikus homeopátiából
 • 2008 nemzetközi diploma klinikai homeopátiából

MUNKAHELYEK:

 • 1988. Harkányi Gyógyfürdőkórház
 • 2004. Baranya megyei Kórház Reumatológia szakrendelés és osztályos konziliárus
 • 2007-től Szigetvári Kórház Reumatológia Szakrendelés
 • 2010. PTE Reumatológia és Immunológia Klinika Reumatológia szakrendelés
 • 2012-től Szigetvári Gyógyfürdő
 • 2017-től Pécs Egyesített Egészségügyi Intézmények Reumatológia Szakrendelés
 • 2017-től Reumatológiai magánpraxis a HTS Medical-ban


Beszélt nyelvek
EN,HU

Árlista

Első szakvizsgálat, konzultáció
33 500 Ft
Kiterjesztett konzultáció
45 000 Ft
Localis steroid-lidocain vagy lidocain inj,/ infiltráció
11 000 Ft
MD kollagén - GUNA terápia, /2 amp./ 1. alkalom
16 000 Ft
Reumatológiai kontroll vizsgálat (3 hónapon belül ugyanazon panasszal)
25 500 Ft
Tartós hatású, 1 évre szóló intraarticularis hyaluronsav inj / Vijoint one /
55 000 Ft