Szemészet

Szemünk az egyik – ha nem a – legfontosabb érzékszervünk. A bennünket körülvevő információk nagy részét látás útján tapasztaljuk meg. Ezért szemünk egészségének megőrzése mindannyiunk számára rendkívül fontos feladat.

Rendelőnkben kiváló szemész szakorvosok a legkorszerűbb technológiai megoldások mellett biztosítják pácienseink számára látószervük egészségét, megfelelő működését. Ne feledje, a szem egészsége érdekében is az a legfontosabb, hogy minél előbb felfedezzük a betegségeket, a látás romlását. Ezért a gyakori szűrővizsgálat elengedhetetlen.

Mivel foglalkozik a szemészet?

Szakrendelésünkön különböző látászavarok okozta diagnosztizálást, kezelést, valamint teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatokat végzünk, akut vagy krónikus szemészeti panaszok ellátása mellett. Szakorvosaink bizonyos esetekben már a panasz megjelenése előtt képesek felismerni bizonyos a szemet érintő elváltozásokat, ezért a szemészeti vizsgálat megelőzés céljából is fontos. A szemnek ezen kívül vannak olyan veleszületett vagy gyulladásos, szerzett, daganatos, esetleg korral járó betegségei is, melyeknek diagnosztizálása és kezelése szintén szemészeti feladat.

SZÜRKEHÁLYOG (CATARACTA)

A szürkehályog okozza a legtöbb vakságot a világon. A betegség alatt elszürkülnek a kristálytiszta szemlencsék, ami látásromlással jár.
A folyamat lassú, az elején szinte észrevehetetlen, sőt a távollátók akár javulást is tapasztalhatnak. A látás romlása nagymértékben zavarhatja mindennapjainkat, a dolgozók körében pedig különösen fontos, hogy megőrizzük szemünk világát. Szerencsére a szürkehályog kezelhető, műtéti úton. A legelterjedtebb beavatkozás a phacoemulsifikáció, melynek során az elhomályosodott szemlencsét egy műlencsével helyettesítjük. A mai műlencsékkel már távolra és közelre is viszonylag jól láthatunk.
Az eljárás nem okoz nagy traumát a szöveteknek, a sebet nem kell összevarrni és gyorsan gyógyul.
A regenerációt követő pár napban már kialakulhat a megfelelő látás.
A műtét körülbelül 20 percig tart.

Általános ismertető a szürkehályogról

A szürkehályog (cataracta, ejtsd: katarakta) műtét a világon legnagyobb számban és legeredményesebben végzett beavatkozás!
A szürkehályog a szem belsejében, annak elülső részében helyet foglaló szemlencsének a fokozatos elhomályosodása, elszürkülése, átlátszatlanná válása. Ez nemcsak a látás élességét, hanem a látás minőségét leíró más jellemzőket is rontja, így a színek fakóságát okozza, rontja a kontraszt-érzékenységet, a szem közelre-távolra való fókuszálásának képességét is.
Az elszürkült lencse több törőfelszíne miatt szórja is a fényt, ez is hozzájárul a homályos, kontraszttalan, fakó látáshoz. Ez már a mindennapos tevékenységben, az olvasásban, közlekedésben, barátok, családtagok arcának felismerésében, előrehaladott állapotban akár az önellátásban is problémát okoz.

Fontos, hogy az autóvezetést tekintve a jogosítvány meghosszabbításakor a már meglévő szürkehályog okozta látásromlás jelenti az egyik fő problémát!

A szürkehályog jellemzően idősebb korban alakul ki, a szemlencsében összegyűlő anyagoknak köszönhetően az merevebb, vastagabb és átlátszatlanabb lesz. Van veleszületett formája is, ill. bizonyos anyagcsere-betegségekben, mint pl. a cukorbetegség, stb. gyakrabban fordul elő, de kialakulhat a szem mechanikai, kémiai traumájának hatására is. Különböző fokozatai lehetnek a kezdődő, előrehaladott, érett, stb. formákig.

Szürkehályog-műtét előtti vizsgálatok

Klinikánk előjegyzési rendszerében előre egyeztetett időpontban érkezik. Kérjük olvasó és távoli, vagy multifokális szemüvegeit hozza magával. Amennyiben kontaktlencsét visel, kérjük azt lágy esetében 3 napig, kemény lencsénél pedig 3 hétig ne viselje a vizsgálat előtt. Korábbi szemészeti, belgyógyászati és egyéb leleteit hozza magával.

Több, modern objektív műszeres és szubjektív látásvizsgálattal megállapítjuk látásteljesítményét, esetleges egyéb szembetegségeit is, melyek különösen a műtét szempontjából is fontosak lehetnek, ill. a szürkehályog fajtáját, annak előrehaladottsági fokát, műtéti alkalmasságát.

 

 

Mindehhez szemcseppel történő pupillatágításra lesz szükség. Tudnia kell, hogy a pupilla tágulásának ideje egyénenként eltérő, ezt kérjük számítsa bele a vizsgálati időbe. Pupillatágítást követően látása homályosabb lesz, szeme érzékenyebb lesz fényre jó pár óráig, ez is egyénenként eltérő. Emiatt, amennyiben gépjárművel érkezik, vezetőről, ill. egyéb esetben kísérőről gondoskodjon.

Amennyiben szeme műtétre alkalmas és attól látásának javulása várható, az ún. biometriás vizsgálat során korszerű műszerekkel a szem bizonyos bemért fizikai paraméterei alapján megtervezzük a beültetendő műlencse adatait, legfőképp ún. szférikus törőerejét, dioptriáját, amennyiben az alapesetben beültetendő műlencse jön szóba.

Részletes betegtájékoztató, felvilágosító dokumentációval látjuk el, mind a beültetendő műlencsékkel, mind magával a műtéti előkészítéssel, a műtéttel, ill. a műtét utáni teendőkkel kapcsolatosan. Természetesen, amennyiben mindezek ismeretében beleegyezik a műtétbe, jogszabályok szerinti műtéti beleegyező nyilatkozattal is ellátjuk, ill. egyeztetjük a műtét idejét.
Fontos megbeszélni a beültetendő műlencse típusát is. Az AcrySof® IQ Aszférikus monofokális műlencse egyfókuszú. Ez azt jelenti, hogy Önnel előre megbeszéljük a beültetendő műlencse dioptriáját az előzetes vizsgálatok alapján. Ennek során Önnek kell eldönteni, hogy szemüveg nélkül távolra akar-e élesen látni, ez esetben a későbbiekben olvasó szemüvegre lesz szüksége, avagy ha közelre (olvasó távolságra) szeretne élesen látni, távoli éleslátást biztosító szemüvegre lesz szüksége. Ezen szemüvegek lencséinek dioptriáját a műtét után bizonyos idő elteltével határozzuk meg. Az alábbi kép az AcrySof® IQ Aszférikus monofokális műlencsét ábrázolja.

Lehetőség van a műtét alapárán felül ún. prémium kategóriájú műlencsék beültetésére is. Ekkor a további költséget a prémium műlencse ára és az alapesetben beültetendő AcrySof® IQ Aszférikus monofokális műlencse árkülönbözete adja.

Előtte

 

Utána

Műlencse típusok

Az AcrySof® IQ ReSTOR® multifokális műlencse
  • Az AcrySof® IQ ReSTOR® multifokális műlencse előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is szemüveg nélküli éleslátást, azaz szemüveg-függetlenséget biztosít. Mindenképpen megfontolandó ezen választás azt tekintve, hogy ezen műtét csak egyszeri költséggel jár, míg a meglehetősen borsos árú progresszív (lefelé fokozatosan növő törőerejű lencséjű) szemüvegek lencséje idővel elhasználódik, nem beszélve a lencsék eltörésével járó kiszámíthatatlan „balesetekről”. S ezen megfontolás igaz a többi prémium kategóriájú műlencsére is. Ezen műlencse kisebb hátránya, hogy a bejövő fény megosztásával működve nagyobb megvilágítási, ill. fényviszonyok esetén működik „teljes erejében”, ill. éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet. Az alábbi képen a különleges optikai kiképzésű multifokális műlencse látszik.
Az AcrySof® IQ Toric ún. tórikus műlencse
  • Az AcrySof® IQ Toric ún. tórikus műlencse az asztigmiás betegeknek ideális választás, vagyis azoknak, akiknél a szem törőereje a normális értékeken túlmenően nem minden irányban azonos, azaz ún. cilinderes szemüveglencsét igényelnének. Itt bizonyos tartományban ez a műlencse ezt a cilinder-igényt képes kiküszöbölni. A műlencse lábainál lévő jelzés mentén kell a lencsét a tokzsákban beforgatni a cilinder irányába, így tudja megszüntetni, csökkenteni azt.
Az AcrySof® IQ ReSTOR® Toric multifokális-tórikus műlencse
  • Az AcrySof® IQ ReSTOR® Toric multifokális-tórikus műlencse az előző 2 műlencse előnyeit egyesíti, azaz képes megszüntetni vagy csökkenteni a cilinder-igényt és minden távolságra éles képet biztosítani.

A szürkehályog-műtét

A műtét napján kérjük, hozza magával háziorvosa és/vagy belgyógyásza operálhatósági véleményét arra vonatkozóan, hogy Ön egynapos sebészeti ellátás keretében operálható. Természetesen a műtét előtt operáló orvosával az időközben felmerült kérdéseit megbeszélheti.

Maga a műtét fájdalommentes. Cseppekkel történő pupillatágítást követően, amennyiben Ön nem ragaszkodik hozzá, altatás és injekció nélkül, cseppérzéstelenítéssel a szemgolyó elérzésteleníthető az operáció kb. 15-20 perces időtartamára. Természetesen amennyiben fájdalmat érez, ezt fej- és szemmozdulat nélkül szóban jelezze, s a szemcsarnokba adott további érzéstelenítéssel a fájdalom azonnal megszűnik.

A műtét az USA-ban kifejlesztett ún. fakoemulzifikációval történik, mely során kényelmesen fekvő helyzetben, a fejet is kényelmesen stabilizáló párnás gyűrűben helyezzük el. A pislogástól nem kell tartani, ezt a fájdalommentesen behelyezhető szemhéjterpesz megakadályozza, a szaruhártya kiszáradását pedig a felszínére történő időközönkénti folyadékrámosás gátolja meg.

A megfelelő szemkörnyéki és szemfelszíni fertőtlenítés után a legkisebb beavatkozás elve szerint mikrosebészeti módszerekkel operációs mikroszkóp alatt nagy precizitású, pontosságú műszerekkel a szaruhártyán kb. 2.6-2.8 mm sebet és egy apró segédmetszést ejtve, kettő, a szembe vezetett műszerrel a lencse elülső tokján kerek nyílást ejtünk. Ezen nyíláson keresztül nagyfrekvenciájú ultrahangos elven működő készülékkel az elszürkült lencsemagot feldaraboljuk, majd kiszívjuk, a maradék lencsekéregrészeket is kiszívjuk-öblítjük, s a kitisztított, helyén maradó eredeti lencsetokba ültetjük be a nagyobb méretű nyíláson keresztül az összehajtott műlencsét, amely a lencsetokon belül kinyílik, s lábai révén az optikai részével együtt stabilan a lencsetokban rögzül. A szaruhártyasebek olyan kicsik és úgy vannak (lépcsősen) kiképezve, hogy önzáródóak, azaz varrat nélkül is biztonságos sebzárást nyújtanak. A műtét befejezése előtt az elülső szemcsarnokba hatékony antibiotikumot adunk a fertőzés elkerülése végett.

 

A szürkehályog-műtét utáni események

A műtét után gyulladásgátló-antibiotikus szemcsepp kombinációt írunk fel, melynek adagolási módját részletesen ismertetjük. A műtét utáni napon kontrollvizsgálat szükséges, természetesen amennyiben panasza van, ez előtt is feltétlenül jelentkezzen. A műtétet követően égő, viszkető, idegentest-érzés még előfordulhat, ez természetes a friss szaruhártyasebek miatt, mely ezek gyors behámosodásával spontán múlik, de fájdalomcsillapító tablettát bevehet. Természetesen, amennyiben igényli, kezelőorvosa ezen átmeneti időre is gélt, műkönnyet javasolhat a panaszok enyhítésére, megszüntetésére.

Látásélessége nem azonnal éri el a legjobb minőséget, ez akár pár hétig is eltarthat, egyéni eltérést mutathat. A műtét után felmerülő szemüveg-igény kérdését kezelőorvosával beszélheti meg.

Mivel a mai modern szürkehályog-műtét biztonságos, gyors eljárás, emiatt műtét után különösebb kötöttségek nélküli életet élhet, megkötés nélkül étkezhet, stb. Az előfordulhat, hogy a két szem között hirtelen beállt törőerő-különbség miatt látásélménye, a távolságbecslése bizonytalanabb lesz, mélységi látástapasztalata átmenetileg megváltozik, szintúgy múló fényérzékenységet, ill. lilásabb általános színtónusú látást észlelhet, emiatt viseljen napszemüveget.

Néhány javaslat a műtétet követő hétre: kerülje a megerőltető fizikai munkát, hajoldozást, lehetőség szerint nem menjen csapvíz a szemébe, ne dörzsölje azt, ne mosson hajat, kerülje az állatokkal való fizikai kontaktust, fokozottabban ügyeljen a személyes hygiénére, csepegtetés előtt mindig mosson kezet, ne tartózkodjon poros, szennyezett környezetben, a szemcseppeket tartsa mindig tiszta helyen.

Bármely időpontban azonnal jelentkezzen, ha a műtét után tapasztalt jobb látásélessége romlik, erősödő szemfájdalma van, szeme kipirosodik, váladékos lesz.

Dr. Nagy Ágnes

Szemészet
Specializációk:
  • szürkehályog- és szemhéj-műtétek
Részletes adatlap

Dr. Nagy Ágnes

Szemészet

Bemutatkozás

Tizenöt éve végez szürkehályog- és szemhéj-műtéteket. Szakmai tapasztalat 1997-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 1997-ben a Dombóvári Egészségügyi Kht. szemészeti osztályán és szakrendelőjében kezdte gyakornoki éveit. 2000-től a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikáján dolgozik. Szemészeti szakvizsgáját 2001-ben szerezte Budapesten. 2002-2004 között nemzetközi szemészeti szakvizsgát szerzett : „The Basic Science Assesment in Ophthalmology”.
Specializáció
  • szürkehályog- és szemhéj-műtétek
Tanulmányok
  • 1997. Pécsi Orvostudományi Egyetem, általános orvos
  • 2001. szemészet szakvizsga
Tagságok


Beszélt nyelvek
HU,EN

Dr. Werling Dóra

Szemészet
Specializációk:
Részletes adatlap

Dr. Werling Dóra

Szemészet

Árlista

Első szakvizsgálat, konzultáció
33 500 Ft
Biometria (műlencsetervezés) vizsgálat
22 500 Ft
Kontroll vizsgálat
21 500 Ft
Konzultáció biometria (műlencsetervezés) vizsgálattal
37 500 Ft