SZÜLÉSZETI GENETIKAI ULTRAHANG

Leendő szülőként az egyik legfontosabb feladatunk a születendő gyermekünk védelme.

TUDJON MEG TÖBBET

A különböző trimeszterek alatti szűrőultrahang vizsgálatok célja, hogy kiszűrjük a fejlődési rendellenességeket, továbbá, hogy felismerjük a terhességi kóros állapotokat.

A genetikai szűrőultrahang vizsgálatok diagnosztikai jelentősége túlmutat a hagyományos módszereken, mert az erre alkalmas berendezések sokszorosan nagyobb felbontása, sokkal részletesebb és tisztább megjelenítést eredményeznek. A genetikai ultrahang vizsgálat során a rendellenességek kiszűrése mellett méréseket végzünk, és az adatok alapján megbecsüljük a szülés várható idejét is, valamint a 3D-4D ultrahang vizsgálat lehetőséget a leendő szülőknek a magzat valósághű megtekintésére.

Fontos, hogy a kiterjesztett genetikai szűrővizsgálat magában foglalja a babamozi élményt, azonban a szonográfusi vizsgálat nem tartalmaz genetikai szűrést!
Nulladik vizsgálat

Ez a legelső ultrahangvizsgálat, melyet a terhesség és a beágyazódás helyének megállapítására végzünk. A terhesség aktuális korát ekkor még az utolsó menstruációtól számítjuk, 5 hetes terhesség már látható ultrahanggal, amikor is egy petezsák ábrázolódik, majd az 5. hét végére láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó is. Szívműködést a 6.-7. héten lehet látni. A vizsgálatot hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.

I. trimeszteri kiterjesztett genetikai szűrőultrahang

Az I. trimeszteri genetikai szűrőultrahang ideális ideje 11. hét 2 nap-13. hét 6 nap között van, de javasoljuk, hogy lehetőleg a betöltött 12. és 13. hét között történjen a szűrés. Ez a vizsgálat az egyik legfontosabb szűrés a magzat esetleges kromoszóma rendellenességeinek korai diagnosztikájában. Az ultrahang mellett javasolt anyai vérből történő vizsgálat is, (kombinált teszt, Prena-teszt), mely kiegészíti az ultrahang vizsgálat eredményét. Ebben a korban az egyik legfontosabb paraméter, melyet szakorvosaink vizsgálnak, az az úgynevezett tarkóredő vastagsága, melynek korai vizsgálatára ebben a terhességi korban van lehetőség. A vastag tarkóredő kromoszóma és szívfejlődési rendellenességek korai jele lehet.

 

II. trimeszteri kiterjesztett genetikai szűrőultrahang

A II. trimeszteri genetikai szűrőultrahang ideális ideje 18-22. hét között van, de javasoljuk, hogy lehetőleg a 19. és 21. hét között történjen a vizsgálat. Ebben a terhességi korban vizsgáljuk azokat a szerveket, melyek az I. trimeszter alkalmával még nem lehetett megfelelően látni, mint az agy és a szív. Természetesen a vizsgálat során minden egyéb szerv és testrész alapos vizsgálata megtörténik, hogy átfogó képet kapjunk a magzat aktuális állapotáról.

III. trimeszteri kiterjesztett genetikai szűrőultrahang

A III. trimeszteri genetikai szűrőultrahang ideális ideje 28-32. hét között. Ekkor a magzat jóllétről kapunk képet, figyelemmel kísérjük a magzati növekedést, a magzatvíz és a lepény állapotát, valamint a szervek működését. Ebben a trimeszterben a magzat súlya gyorsan gyarapodik, a testhossz már nem mérhető ilyenkor, csak a magzat súlya. Általában ennél a terhességi kornál a magzatok már felveszik a végleges testhelyzetet a születéshez .

 

 

 

 

Tudástár

MIT ÉRDEMES TUDNI A VIZSGÁLATRÓL?

 

Több tényező is befolyásolja a vizsgálatot, mind időtartamban, mind pedig a magzatról készült képek tekintetében. Előfordulhat, hogy a magzat éppen alszik vagy akár mozdulatlanul pihen, ilyen esetben nehéz kimozdítani az aktuális pozíciójából. Javasolt a vizsgálat előtti séta, csokoládé, cukros ital fogyasztása.

Amennyiben a terhességi kor, a magzat fekvése, illetve a nagyon vastag hasfal nehezíti a vizsgálatot, úgy a vizsgálati idő hosszabbodik és a magzatról készített képek minősége is rosszabb lehet.

Kiemelten fontos, hogy a szűrővizsgálatok a megfelelő terhességi korban történjenek, mivel bizonyos paraméterek nem mérhetőek relevánsan, ha túl korán vagy túl későn kerül sor a vizsgálatra.

A vizsgálatok általában 30 percesek, mely időtartam egy magzatra vonatkozik, ikerterhességnél a vizsgálat ideje 60 perc.

A VÁRANDÓS VIZSGÁLATÁNAK IDEÁLIS IDŐPONTJAI

Jelenleg nincsenek orvosok ezen a szakterületen!

VÁLASZTHATÓ SZŰRŐVIZSGÁLATOK

"A" CSOMAG
  • 4D “A” kategóriás csomag, BABAMOZI tartalma: szonográfus által végzett vizsgálat, 1 db. Klinika által biztosított 4Gb pendrive-ra rögzített felvétel az ultrahang vizsgálatról, szonográfus által írt lelet, 4 db. színes fotó. A vizsgálatot végző szakember: Czirkos Andorné, szonográfus. A vizsgálat időtartama: kb. 30 perc.
  • NEM KITERJESZTETT GENETIKAI SZŰRŐVIZSGÁLAT
"B" CSOMAG
  • 4D “B” kategóriás szakorvosi csomag, BABAMOZI tartalma: szakorvosi ultrahang,1 db. a Klinika által biztosított 4Gb pendrive-ra rögzített felvétel az ultrahang vizsgálatról, szakorvosi ultrahang lelet, 4 db fotó. A vizsgálatot végző szakember: Dr. Wilhelm Ferenc. A vizsgálat időtartama: kb. 30 perc.
  • NEM KITERJESZTETT GENETIKAI SZŰRŐVIZSGÁLAT
"C" CSOMAG
  • 4D “C” kategóriás KITERJESZTETT GENETIKAI szakorvosi csomag tartalma: (legmagasabb szintű ultrahang vizsga) szakorvosi genetikai ultrahang, 1 db. a Klinika által biztosított 4Gb pendrive-ra rögzített felvétel az ultrahang vizsgálatról, legmagasabb minősítésű genetikai szakorvosi ultrahang lelet, 4 db fotó. A vizsgálatot végző szakember: Dr. Mátrai Gábor. A vizsgálat időtartama: 30 perc.
"D" CSOMAG
  • 4D “D” kategóriás KITERJESZTETT GENETIKAI szakorvosi csomag tartalma: (legmagasabb szintű ultrahang vizsga) szakorvosi genetikai ultrahang, 1 db. a Klinika által biztosított 4Gb pendrive-ra rögzített felvétel az ultrahang vizsgálatról, legmagasabb minősítésű genetikai szakorvosi ultrahang lelet, 4 db fotó. A vizsgálatot végző szakember: Dr. Vizer Miklós Gábor. A vizsgálat időtartama: 30 perc.