HEPATOLÓGIA

A hepatológia a gasztroenterológiának kifejezetten a máj betegségeivel, és azok gyógyításával foglalkozó tudományága.

TUDJON MEG TÖBBET

Magyarországon hepatológiai szakrendelést és kivizsgálást gasztroenterológus vagy infektológus szakorvos végezhet. A hepatológia foglalkozik a különböző eredetű májbetegségekkel, májkárosodással, a máj gócos elváltozásaival, illetve olyan anyagcserezavarokkal, melyek májkárosító hatásúak. Sok esetben a májat érintő megbetegedésekre az elvégzett laboratóriumi eredmények utalnak, ezért kiemelten fontos ilyen esetben is szakorvost felkeresni.

Hogyan történik a hepatológiai kivizsgálás?

Az orvos-beteg találkozó a páciens előzményeinek áttekintésével és részletes anamnézis felvétellel kezdődik.  Fontos, hogy a páciens minden korábbi beavatkozásáról panaszáról és tünetéről pontosan beszámoljon, mint a műtététi beavatkozások, gyógyszerek, gyógyszerérzékenység, hasi görcsök, lázas állapot, hányás, széklet és vizelet színének eltérése, mindezek segítenek a helyes diagnózis felállításában. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelést egyénre szabottan elkezdjük mindenképp laboratóriumi vizsgálat szükséges, valamint kiemelten fontos szerepe van a diagnosztikai vizsgálatoknak, mint a hasi ultrahang és CT, MR vizsgálatok, hogy képet kapjunk a beteg jelenlegi állapotáról, a máj, epeutak és epehólyag esetleg elváltozásairól.

Klinikánkon a labor és hasi ultrahang elvégzésére rövid időn belül tudunk lehetőséget biztosítani, a CT és MR vizsgálatokra pedig szakorvosunk beutalót tud adni a Pécsi Diagnosztikai Központba (PDK).

MIVEL FORDULHAT HOZZÁNK?